22 Eylül 2024
  • İzmir36°C
  • İstanbul28°C
  • Antalya32°C
  • Ankara31°C

DOĞAYLA BAŞ BAŞA TATİL

Mine Özgür,Yıllar içinde değişen turizm anlayışı, dört mevsim tatil yapılabilen beldelere dikkat çekti

DOĞAYLA BAŞ BAŞA TATİL

29 Mayıs 2011 / 12:21

TURİZMİN SESİ-MİNE ÖZGÜR


AKLINIZDA BİR ŞEY TASARLARKEN BIRAKIN; BAKIŞLARINIZ ORMANIN DERİNLİĞİNE YA DA DENİZİN ENGİNLİĞİNE ULAŞSIN

Betonla sarmalayan yıldızı bol otellere; çok daha mütevazi ama doğayla baş başa ve ruhları özgür kılan nehir kıyıları, eko turizm merkezlerindeki gerçek köy evleri ya da tarihi dokusunu korumuş kentlerdeki ahşap konaklar alternatif oldu.


Çevresinde delişmen rüzgarların dolaştığı Valla, Horma kanyonları ve Ilgarini mağarası Kastamonu'nun el değmemiş doğasını keşfe davet ediyor. Kastamonu – Bartın Küre Dağları Milli Parkı, Dünya Doğa'yı Koruma Vakfı tarafından Avrupa'da korunması gereken en sıcak 20 nokta arasında gösteriliyor.

Antik dönemde Olgassys olarak adlandırılan Ilgaz Dağı ile ilgili Amasyalı coğrafyacı Strabon, dağın her tarafının Paflagonyalılar'a ait tapınaklarla dolu olduğundan söz ediyor. Bitki zenginliği bakımından Türkiye'de yetişen 9250 türün 1/10'u Ilgaz Dağı'nda yer alırken, yaban hayatı açısından da önemli türleri barındırıyor. Yılın altı ayı karla kaplı olan Ilgaz Dağı'nda, kışın kayak sporu yapılabildiği gibi, bahar ve yaz aylarında da doğa yürüyüşleri düzenleniyor. Saçları bir yanda Ilgaz, diğer tarafta Küre Dağları'ndan esen rüzgarla savrulan Kastamonu; sırtını yemyeşil yaylalara dayamış, ayak ucunda uçsuz bucaksız Karadeniz … Karadeniz'e 170 km'lik sahil şeridi bulunan Kastamonu'da; Cide, Doğanyurt, İnebolu, Abana, Bozkurt ve Çatalzeytin ilçelerinde doğal plaj, liman ve dalış alanları bulunuyor. Gideros koyu çarpıcı güzelliğinin yanı sıra arkeolojik sit alanı olmasıyla, İnebolu ise plajlarıyla olduğu kadar, aşı boyalı evleriyle renklenen kendine özgü iki bin yıllık kent kültürüne sahip yapısıyla dikkat çekiyor.

Ahşap konaklara sinmiş ağaç kokusunu, geçmişten süzülen anıların izlerini taşıyan, büyük ailelerin tadını duyumsatan Kastamonu'da kent dokusu da öne çıkıyor. “Eskiden gelen geleneksel mimarimiz ve tarzımızı mutlaka korumak zorundayız. Yıllar öncesinden gelen herkesin yapı desenini, yapı ağırlığını yeniden yapamazsınız. Bu eski yapıların değeri ölçülemez.” diyen Kastamonu Valisi Erdoğan Bektaş, Kastamonu'nun Ilgaz Dağının arkasında sahip olduğu değerleri, güzelliklerini gözlerden saklamayı başarabilmiş bir yer olduğuna dikkat çekiyor.

Vali Bektaş, kentin var olan turizm potansiyelinin kullanılması için yaşama geçirilmekte olan projelerden de söz ederek şöyle diyor: ".Kastamonu'da gerçekten ciddi bir potansiyel var. Gerek doğal, gerekse tarihi kültürel varlıklarımız olarak, yaz, kış sporları, Daday ilçesinde at turizmi ve benzeri aktiviteler gibi gerçekten şehrimizin çok önemli artıları var.

Antalya ve İstanbul'dan sonra Türkiye'nin üçüncü golf tesisi Türkiye Golf Federasyonunun öncülüğünde Gençlik Spor Genel Müdürlüğümüzün Spor To-to'nun imkânlarıyla Kastamonu'da yapılacak. 220 dönümlük bir alanda 9 delikli bir golf tesisi ihalesi yapıldı. Bir yıl sonra Kastamonu'nun bir golf tesisi olacak. Yazın golf oynanırken, deniz ve doğal plajlarımızdan yararlanırken, kışın da Ilgaz Dağı'mız var. 850 metre olan kayak pistimizi de çeşitlendirip, geliştiriyoruz. Denizcilik ve gemicilik faaliyeti de Kastamonu için çok önemli. İstanbul'daki tersaneci ve bu işte çalışan İnebolulu, Cidelilerle bizim doğal bir potansiyelimiz var. Kastamonu'da hangi taşı kaldırırsanız bir değer çıkıyor. Burada turizm, kültür, tarih var.”
Turizm altyapıyla, turizm sektörüne daha fazla hizmet sunulacağını ifade eden Kastamonu Valisi Erdoğan Bektaş, Kastamonu için Yayla, Dağ, Deniz, Konak ve İnanç Turizminin önemine dikkat çekiyor.

Penceresinden deniz ya da açık alan görmeyen bir insanın kafasında bir şey tasarlarken yukarıya bakmasının nedeninin; derin düşüncede engelsiz uzaklık ihtiyacı olduğunu biliyoruz. Gökyüzünün -ya da kapalı yerdeysek tavanın- uzaklığı karşımızdaki duvardan fazla olduğu için, bir şey düşünürken beynimizin ihtiyaç duyduğu uzaklığı bu şekilde sağlamaya çalışıyoruz. Bunu doğal olarak sunan Kastamonu'ya gelin. Uçsuz bucaksız ormanlara ya da engin denizlere bakıp, ister proje yapın, ister geleceğinizi tasarlayın; karşınıza hiçbir beton engel çıkmayacaktır. Doğa yürüyüşü, kayak sporu, Karadeniz'in serinleten suları, medreseleri, camileri, külliyeleri ve konakları ile yaşamınıza yeni bir renk katacaktır.

Ahmet Haşim; "İnsan, hayatının tatsızlığından ve etrafında görüp bıktığı şeylerin o yorucu alelâdeliğinden bir müddet kurtulabilmek için ümidiyle seyahate çıkar Bu itibarla seyahat 'harikuladelikler avı' demektir” diyor.
Harikuladelikler avına çıkanları Kastamonu; konaklar kenti, evliyalar şehri olarak mistik havasıyla ve dağı, denizi, şelaleleri, yaylalarıyla da doğal güzellikleriyle sarmalıyor.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.