22 Eylül 2024
  • İzmir36°C
  • İstanbul28°C
  • Antalya32°C
  • Ankara31°C

GÜR, TURİZM YATIRIMLARI DEĞERLENDİRDİ

Türkiye'deki turizm yatırımlarını değerlendiren Gür, turizmin 2000'li yıllardan itibaren yüksek büyüme hızı gösterdiğini, bunun yatırımları önemli oranda artırdığını söyledi

GÜR, TURİZM YATIRIMLARI DEĞERLENDİRDİ

13 Ekim 2009 / 13:50

TURİZMİN SESİ


Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği (TYD) Yönetim Kurulu Başkanı Turgut Gür, yaşanan ekonomik krizin bazı yatırımların ertelenmesine neden olduğunu belirterek, "7 ayda Türkiye geneline baktığımızda Hazine Müsteşarlığı'ndan teşvik belgesi alan yeni yatak sayısı 2009'da 2008'e göre yüzde 30 azalmıştır" dedi.

Türkiye'deki turizm yatırımlarını değerlendiren Gür, turizmin 2000'li yıllardan itibaren yüksek büyüme hızı gösterdiğini, bunun yatırımları önemli oranda artırdığını söyledi. Turizmin, Türk ekonomisinde en fazla yatırım yapılan ilk 5 sektör arasında yer aldığını bildiren Gür, turizme artık değişik sektör ve firmalardan da sermaye girişi olduğunu, Anadolu sermayesinin de turizme kaynak aktardığını bildirdi.

"2002-2008 arasında düşük kurun tetiklediği ucuz ithalat nedeniyle pek çok üretici, beklentileri olumlu olarak görülen turizme sermaye akımını doğurmuştur" diyen Gür, şöyle devam etti: "Yatırım talebinin artmasıyla turizm tesislerinin gayrimenkul olarak değeri de arttı. Turizm yatırımları geleceği parlak, sağlam yatırımlar olarak görülmektedir. Ancak, bu yıl yaşanan kriz, turizm yatırımlarının bazılarının ertelenmesine yol açtı. Ocak-Temmuz dönemi Türkiye geneline baktığımızda Hazine Müsteşarlığı'ndan teşvik belgesi alan yeni yatak sayısı 2009'da 2008'e göre yüzde 30 azalmıştır. Başta Antalya olmak üzere tüm bölgelerimiz bu gerilemeyi yaşadı."

Buna karşın İstanbul'da "Yatırım patlaması" yaşandığını vurgulayan Gür, "2009'un ilk 7 ayında İstanbul'daki yeni yatak yatırımı, 2008'in aynı döneminin 3 katıdır. Bu durum, İstanbul turizmine duyulan güvenin açık göstergesidir. İstanbul arz-talep dengesi bakımından iyi durumdadır. İstanbul kültür, tarih, kongre, eğlence, alışveriş konularında dünya çapında bir destinasyon haline gelmiştir" diye konuştu. Yatırımların konaklama alanında yoğunlaşmasının turizmde yapısal sorunların aşılmasını engellediğini ifade eden TYD Yönetim Kurulu Başkanı Gür, şunları söyledi: "Antalya bölgemizde yatak arzının turist talebinin üstünde büyümesi fiyat üstünde ciddi bir baskı oluşturmaktadır.

 Antalya'da konaklama yatırımından çok marina, golf, kongre, sağlık, spor, kruvaziyer liman gibi turizmi çeşitlendirecek, sezonu uzatacak ve turist harcamalarını arttıracak yatırımlara ihtiyaç vardır. Deniz, kum, güneş üçgenine sıkışmış kitle turizmi ile Türkiye'nin turist başına düşen gelirini artırmak maalesef çok zordur" Önümüzdeki birkaç yıl içinde turizm yatırımları nın İstanbul ve Anadolu'da yoğunlaşacağına işaret eden Gür, şunları kaydetti: "Anadolu, tarihi ve kültürel varlıklar açısından bir açık hava müzesi özelliği taşımasına rağmen, turizm potansiyeline sahip birçok bölge konaklama, ulaşım, altyapı yetersizlikleri nedeniyle bu potansiyelini değerlendirememektedir.

Burada ulaşım ve altyapı sorunlarının devlet desteğiyle çözümüne ihtiyaç duyulmaktadır. Antalya'nın Kemer, Belek, Side, Alanya gibi doymuş bölgelerinde yatağa dönüşecek yatırım sermayesi, bakir bölgelere veya marina, golf, spor, sağlık gibi turizm türlerine kaydırılmalıdır. Ege kıy ıları ise planlı şekilde gerçekleştirilmek kaydıyla her türlü turizm yatırı mını taşıyacak düzeydedir." Hazine Müsteşarlığı verilerine göre, 2008'de turizm sektöründe 26 bin 100 yeni yatak için teşvik belgesi alındığını bildiren TYD Yönetim Kurulu Başkan ı Gür, "Bunun 8 bin 500'ünün Antalya'da, 3 bininin İstanbul'da, 1600'ünün Muğla kıyılarında, 13 bininin ise başta Anadolu kentleri olmak üzere diğer bölgelerimizde inşa edilmesi öngörülüyor. Konaklamada yatırımların yar ısının Anadolu'da gerçekleşecek olması sevindiricidir" dedi.

Bu duruma Anadolu'daki sanayi ve ticaretin hızlı gelişmesi ve turistlerin kültür turlarına ilgisinin artmasının neden olduğunu dile getiren Turgut Gür, Anadolu'ya gelen turist sayısının artmasının yabancı işletme zincirlerinin ilgisini çektiğini bildirdi. Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Ahmet Barut da kriz nedeniyle bazı turizm yatırımlarının ertelendiğini söyledi. Bu rakamların oldukça küçük olduğunu ifade eden Barut, "Son yıllarda yatırımların çoğu Antalya bölgesine yönelikti. Antalya artık yatağa doyduğu için zaten yatırımlarda bir doğal yavaşlama vardı. Bu durum krizle örtüştüğü için çok fazla kendini hissettirmedi" dedi.

Bu yıl 5 bin yatak kapasitesinin üzerinde yeni tesisin devreye girdiğini anlatan Barut, şöyle konuştu: "Antalya'da tahsislerin durmasını doğal ve doğru buluyorum. Çünkü Antalya'nın artık yeni yatak gibi bir önceliği bulunmamaktadır. Ama bunun yanında Ege Bölgesi'nde, yeni dünyayla rekabet edebilir yeni tesislere ihtiyaç var. Doğu Akdeniz'de de yeni yatağa ihtiyaç var. Bu bölgelerde tahsis mekanizmasının tekrar işletilmesini faydalı buluyorum. Son dönemlerde İstanbul'da ciddi projeler var, bunun yanı sıra Anadolu'da Kayseri, Konya, Gaziantep gibi ekonominin canlandığı sanayi yatırımlarının arttığı bölgelerde de otel yatırımları artmaya başladı."

Etiketler: ,
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.