HAFIZIN KABRİ OLAN BAHÇE
Turizm ilişkilerinde iyi komşuluk ve bu kavrama uygun olarak Türkiye'nin dünya turizminde sahip olduğu yerin çevre ülkelerle paylaşılması benimsenmiş ilkelerimiz arasındadır
14 Şubat 2010 / 11:17
TURİZMİN SESİ
Bu bağlamda İran'la 2004 yılında başlatılan ilişkiler çerçevesinde, Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Ertuğrul GÜNAY'ın başkanlık ettiği heyetin üyesi olarak katıldığım Türkiye-İran Teknik Komite Toplantısı 59 Şubat 2010 tarihinde, İran'ın Başkenti Tahran'da gerçekleştirildi.
Turizmin ülkeler, özellikle komşu ülkeler arasındaki siyasi ortamın yumuşatılmasında açılımların destekleyicisi olarak taşıdığı önemi bu toplantı sırasında Sayın Ertuğrul Günay'ın kültür konularına olan hâkimiyetini ve turizmle ilişkilendirilmesini bir kez daha tespit etme fırsatını bulmuş olduk. İsfahan gezisi sırasında kentin Dünyanın Yarısı olduğunun söylenmesi üzerine, diğer yarısının da İstanbul olduğu ifade edilerek bir bütün dünyanın ülkeler arasındaki turizm ilişkileri ile oluşabileceğini ortaya koyması, bu anlamda güzel bir izlenim oluşturdu.
İsfahan gezisinden önce, Tahran'da turizm ve kültür alanlarındaki ilişkileri geliştirmeye yönelik olarak Türkiye-İran Teknik Komitesi toplandı.
Türkiye'nin İran'da yürüttüğü reklam kampanyası başta olmak üzere ulaşım ve turizmde işbirliği ve seyahat kuruluşlarının faaliyetlerinin kolaylaştırılmasına ilişkin pek çok konu üzerinde görüş birliği sağlandı ve toplantı zaptı Bakanımız Sayın Ertuğrul GÜNAY ile İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Hamid BAGHAEE arasında imzalandı.
Bu tür toplantılarda pek karşılaşılmayan bir uygulama da Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) ile İran Otel İşletmecileri Birliği (IRHA) arasında bir protokolün imzalanmış olmasıydı. Bakanlığımızın çok yerinde bir öngörüsü ile meslek kuruluşlarının da davet edildiği bu toplantı sırasında TÜROFED adına imzaladığım protokolde, kuruluşlarımız arasında eğitim ve personel konuları başta olmak üzere, otel işletmeciliği ile ilgili tüm konularda birlikte hareket edilmesi ile iki ay içerisinde hayata geçirilmeye başlayacak bilgi ve deneyim paylaşımı öngörülüyor.
Birkaç yıl önce gerçekleştirilen İran Turizm Sanayisi'nde Yatırım Fırsatları başlıklı uluslararası konferansta, İran'da turizm sektörü için önemli fırsatların ve yatırım için uygun bir ortamın var olduğu, bu kapsamda dış yatırımcılara turizm alanında da yatırım için uygun fırsatlar sunulduğu, bu tür girişimlerin desteklendiği duyurulmuştu.
Sahip olduğu kültür ve tarih mirasıyla turizm cazibe merkezleri açısından dünyanın ilk 10 ülkesi arasında yer aldığı kabul edilen İran, bir yandan Türkiye'ye gönderdiği turist sayısını artırarak Türk turizm sektörüne önemli bir destek sağlıyor, bir yandan da Türk yatırımcıları ülkede turizm yatırımına davet ediyor.
İran'da, turizm alanında konaklama, ulaşım, restorasyon, suyla tedavi merkezi, camping, eko-turizm ve köy-kırsal bölge turizmi projelerinden oluşan alanında toplam 30 milyar dolarlık yatırım programı hazırlanmış. Ülkede gerçekleştirilmesi öngörülen turizm projeleri Türk yatırımcılar için büyük fırsatlar yaratabilir. İran Otelciler Birliği ile imzaladığımız anlaşmada çevre ve karşılıklı olarak iş geliştirilmesi ile olarak bilgi aktarımına ağırlık verilmesi bu düşüncemizi güçlendiriyor.
İran'ın, Türkiye'nin sıfırdan dünya çapında tesisler, havaalanları ve eğitim tesisleri oluşturma, bunları dünyanın sayılı tesisleri arasında ilk sıralarda işletme ve pazarlama konusunda sahip olduğu deneyiminden yararlanması, yatırım desteklerinin verimliliğini artıracaktır. İran tarafının bu konuda gösterdiği samimi işbirliği anlayışı sonuçlarını kısa zamanda göreceğimiz anlaşmalara da yansımış bulunmaktadır.
İran, dışarıdan gelecek olan turistler için daha elverişli imkânlar hazırlarken kendi halkının turizm tercihi olan Türkiye ile ilişkilerinin geliştirilmesi çabalarını sürekli olarak destekliyor. Yaklaşık 1,4 milyon İranlı turistin ulaşımını özel havayollarının (Pegasus) yanında, İran Havayolları; kalite ve hizmet üstünlüğünü bir kez daha hissettiğimiz Türk Hava Yolları ise Tahran'ın dışındaki kentlerden İstanbul ve Ankara bağlantılı seferlerle ana taşıma firmaları olarak sağlıyor.
İran'ın kültürü ve tarihi güzellikleri ziyaretçilerine değişik turizm imkânları sunuyor. Heyetle birlikte gezme fırsatını bulduğumuz İsfahan, içinden geçen Zayende Nehri'nin üzerindeki köprüleri, sarayları ve camileri ile tavsiye edilebilir bir gezi hedefi; gitme imkânı bulamadığımız ancak Yahya Kemal'in şiirinden (*) tanıdığımız Hafız'ın şehri Şiraz, Persepolis ve Zağros ve Elbruz Dağları Turistin Not Defteri'nin sayın okurlarına tavsiye edebileceğimiz gezi noktaları.
Bu arada, okurlarımıza gece aydınlatmasının dışında mükemmel bir anlayışla yeniden düzenlenen Resim ve Heykel Müzesi'nde İranlı sanatçılarca açılan resim sergisini ve doğal olarak müzenin diğer galerilerini gezmelerini öneririm.
Değişik bir kültür ortamında bulunmak isteyen okurlarım için bir önerim de TÜRSAB üyesi seyahat acentelerimizin güvenilir tur seçeneklerinden biri ile bu güzel kültür ülkesinin ziyaret edilebilecek ve gelecekte yatırım ve işletmecilik yapılabilecek turizm seçenekleri arasına not edilmesidir.
Bu toplantılarda alınan kararların başarıya ulaşmasında, konulara hâkimiyetleri ve ilgileri nedeniyle, önemli katkıları olacağına inandığım Sayın Tahran Büyükelçimize, Elçilik Müsteşarımıza ve Tahran Kültür ve Tanıtma Müşavirliğimize ve İran'lı meslektaşlarımıza teşekkürlerimi iletmek istiyorum.
Hafızın kabri olan bahçede bir gül varmış
Yeniden her gün açarmış kanayan rengi ile
Gece bülbül ağaran vakte kadar ağlarmış
Eski Şirazı hayal ettiren ahengiyle
Ölüm asude bahar ülkesidir bir rinde
Gönlü her yerde buhurdan gibi yıllarca tüter
Ve serin serviler altında kalan kabrinde
Her seher bir gül açar her gece bir bülbül öter
Seçim AYDIN
Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) İkinci Başkanı
Anadolu Turizm İşletmecileri Derneği (ATİD) Başkanı
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.