22 Eylül 2024
  • İzmir36°C
  • İstanbul28°C
  • Antalya32°C
  • Ankara31°C

PANAHİ,ALTIN PORTAKAL’A ÇAĞIRILDI

Son beş yıldır resmi olarak film çekmesi yasaklanmış olan 52 ödüllü İranlı yönetmen Jafar Panahi için yasağın kalkması isteniyor

PANAHİ,ALTIN PORTAKAL’A ÇAĞIRILDI

30 Ağustos 2011 / 11:13

TURİZMİN SESİ


Özgür Güvenç İstanbul(Anayurt) - Önümüzdeki günlerde Antalya'da yapılacak 48'inci Altın Portakal Film Festivali'ne ev hapsinde tutulan İranlı yönetmen Jafar Panahi çağrıldı. Festival komitesi ayrıca İran Hükümet yetkililerine de başvurarak, “Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde muhalefeti desteklediği” gerekçesiyle 6 yıl hapis 20 yıl sinema yasağı cezası verilen Jafar Panahi için özgürlük talebinde bulunacağını açıkladı. Ev hapsinde tutulan Panahi'nin 48. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'ne katılabilmesi için hapis cezasının, yurtdışına çıkma ve uluslararası festivallere katılma yasağının kaldırılması isteneceği belirtildi.

52 ödüllü fakat tutukluğundan festivallere katılamıyor
İran Yeni Dalga Sinemasının etkili isimlerinden, dünyaca ünlü yönetmen-senarist-yapımcı Jafar Panahi ,2007 yılında 44'üncü Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması'nda jüri başkanlığı yapmıştı. Tutuklu olması nedeniyle jüri üyeliğine davet edildiği 63'üncü Cannes Film Festivali'ne katılamayan Panahi, aynı nedenle bu yıl 61'inci Berlin ve 67'inci Venedik Film Festivallerine de katılamadı. Panahi'nin koltuğu üç festivalde de boş bırakıldı.

Altın Portakal'da özel gösterimi yapılacak “This Is Not A Film / In Film Nist - Bu Bir Film Değil” filmi için Jafar Panahi ile birlikte Antalya'ya davet edilen bir başka isim, filmin diğer yönetmeni Mojtaba Mirtahmasb. Mojtaba Mirtahmasb da İran Sinemasının yetiştirdiği usta yönetmenlerin önde gelenlerinden. İlk filmi “Beyaz Balon”la katıldığı Cannes'dan Altın Kamera ödülüyle dönen; “Daire” adlı filmiyle Venedik Film Festivali'nde Altın Aslan ödülüne değer görülen, “Ofsayt” ile Berlin Film Festivali'nde Gümüş Ayı – Jüri Özel Ödülü kazanan Jafar Panahi, uluslararası alanda 52 prestijli ödülün sahibi. Panahi, bu filmlerin yanı sıra “Kanlı Altın”, “Ayna” gibi filmleriyle dünya sinemasının saygın yönetmenleri arasına girdi.

'Bu Bir Film Değildir'
Festival ile işgili yapılan açıklamada "Antalya'da gösterilecek “This Is Not A Film / In Film Nist - Bu Bir Film Değil” adlı filmde Panahi, hapiste temyiz sonucunu bekleyerek geçirdiği günlerini aktarırken, İran sinemasının şu andaki durumuna da ayna tutuyor. Panahi, yönetmen arkadaşı Mojtaba Mirtahmasb'ı tutuklu bulunduğu evinde ağırlıyor; yapamadığı filmini anlatarak senaryosunu okuyor; “oyunculuk” yapıyor. Bu koşullarda, çok kısıtlı olanaklarla çektiği filmini “flash disk”le yurtdışına çıkarıp Cannes'a ulaştırmayı başarıyor." deniyor.

Panahi'nin iki mektubu
Özgürlüğüne kavuşarak sanatını yapmasına olanak sağlanması istenen Panahi'nin iki mektubu epey ses getirmişti. Panahi'nin Berlinale'nin açılış gecesinde okunan dokunaklı mektubu “Bir yönetmenin dünyası gerçeklik ve hayaller arasındaki etkileşimle çizilir. Yönetmen gerçeği kullanır, ondan ilham alır, onu hayalgücünün renkleriyle boyar ve hayalleri ile umutlarının projeksiyonundan bir film yaratır.”sözleriyle başlıyordu. Venedik'e gönderdiği mektup, Berlinale mektubunda betimlenen, “hayalgücüyle boyanıp umudun projeksiyonundan yaratılan film”in gerçekliği yücelten “İyimserliğine” sahip değildi: "Artık hapiste değilim, serbest bırakıldım, ama ülke dışına seyahat etmem ve film festivallerine katılmam hâlâ yasak. Son beş yıldır film çekmem de resmi olarak yasaklanmış bulunuyor. Film çekmesine izin verilmeyen bir yönetmenin zihnine kilit vurulmuştur. Küçük bir hücreye tıkılmamış olabilir, ama aslında çok daha büyük bir zindana atılmıştır.”diyordu.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.