23 Eylül 2024
  • İzmir36°C
  • İstanbul28°C
  • Antalya32°C
  • Ankara31°C

2010 TÜRKİYE'DE JAPON YILI OLACAK

Bakanı Ertuğrul Günay, ''Japon yılının, sıradan bir kültür yılı ve tanıtım etkinlikleri olmanın ötesinde evrensel dünya barışına katkı yapacağını düşünüyorum'' dedi.

2010 TÜRKİYE'DE JAPON YILI OLACAK

28 Aralık 2009 / 15:48

TURİZMİN SESİ


Japonya ile Türkiye'nin dostluğunun 120. yıl dönümü dolayısıyla gerçekleştirilecek ''2010 Türkiye'de Japon Yılı'' etkinliklerinin Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda düzenlenen tanıtım toplantısında konuşan Günay, ''Türkiye'de Japon Yılı''nın çok ilginç bir rastlantıyla özel bir dönemde gerçekleştirildiğini belirterek, 2010'un, 1890'da Türkiye ve Japonya arasında kopmaz tarihi bağ ve dostluk köprüsü oluşturan ''Ertuğrul Fırkateyni''nin getirdiği kazanımların 120. yıl dönümü ve İstanbul'un Avrupa Kültür Başkenti sıfatını taşıyacağı yıl olduğunu anlattı.

''Türkiye'de Japon Yılı'' etkinliklerinin, İstanbul'un Avrupa Kültür Başkenti etkinliklerine renk katacağını vurgulayan Günay, etkinliklerin, İstanbul ile sınırlı olmayacağını, İzmir, Mersin, Ankara, Safranbolu ve Kaman gibi Türkiye'nin farklı yörelerinde Japon kültür ve sanatının seçkin örneklerinin de görüleceğini söyledi. Etkinliklerin 4 Ocak 2010'da Ankara'da Türk-Japon Vakfı Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilecek açılış töreniyle başlayacağını belirten Günay, yıl boyunca gerçekleştirilecek etkinliklerle iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da güçleneceğini söyledi.
Bakan Günay, konuşmasının başında ve sonunda toplantıya katılan Japon konukları Japonca selamlayarak jest yaptı.

İLİŞKİLER GAYET MEMNUN EDİCİ
Japonya'nın Ankara Büyükelçisi Nobuaki Tanaka da Japonya ve Türkiye'nin mesafe olarak uzak, ama birbirine yakın iki ülke olduğunu belirterek, gerek halkların sevgisi, gerekse hükümet ve devlet arasındaki ilişkilerin gayet memnun edici seviyede olduğunu dile getirdi.
İki ülke ilişkilerinin, 1890'da Osmanlı İmparatorluğu'na ait Ertuğrul Fırkateyni'nin Japonya'yı ziyaretine dayandığını ifade eden Tanaka, ''Japonya'ya gönderilen Ertuğrul Fırkateyni'nin Japonya'da batması ve mürettebatının hayatını kaybetmesi elim bir olay.

2010 bu olayın ve Türkiye-Japonya ilişkilerinin başlamasının 120. yıl dönümü'' diye konuştu. İki ülkede de aralarındaki mevcut ilişkileri geliştirebilecek potansiyelin bulunduğunu vurgulayan Tanaka, ''Etkinliklerde uzaklardaki yakın ülke temasını vurgulayacağız'' dedi. ''2010 Türkiye'de Japon Yılı'' Yürütme Komitesi Başkan Yardımcısı Hideaki İshida da yıl boyunca değişik şehirlerde 70 etkinlik düzenleneceğini ifade ederek, Japon filmleri haftası, kimono defilesi ve geleneksel Japon davul gösterisinin bunların arasında yer aldığını belirtti.


KENAN EVREN'İN EVİ MÜZE OLACAK MI?
Bu arada, Kültür ve Turizm Bakanı Günay, toplantı sonunda bir gazetecinin ''Kenan Evren'in evinin müze
olması konusunda bir çalışma var mı?'' sorusu üzerine ''Tövbe estağfurullah, ne müzesi?'' dedi.

DİLEK HANİF TÜRK MODASINI TEMSİL EDECEK
Günay, modacı Dilek Hanif'in geleneksel çizgileri modern tasarımlarla buluşturduğunu belirterek, ''Bunun çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bizim olanı evrensel ölçütlere uygun yeniden ürettiğimiz zaman dünya bizi ayakta alkışlayacak'' dedi. Modacı Dilek Hanif'in, 27 Ocak 2010'da Paris Haute Couture Haftası'nda ilkbahar/yaz koleksiyonu ile Türkiye'yi temsil edecek olması dolayısıyla düzenlenen toplantıda konuşan Günay, ''Fransa'da Türkiye Mevsimi'' etkinlikleri çerçevesinde Türkiye'nin kültür ve tarih zenginliklerinin çağdaş yaklaşımlarla desteklenerek izleyicilere sunulduğunu anlattı. Modacı Dilek Hanif de Paris Haute Couture Haftası'na 5 yıldır kendi imkanlarıyla katıldığını belirterek, bu yıl defilesinin ''Fransa'da Türkiye Mevsimi'' etkinlikleri kapsamında desteklenmesinden onur duyduğunu söyledi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.