26 Ekim 2024
  • İzmir21°C
  • İstanbul19°C
  • Antalya25°C
  • Ankara18°C

3 BAS SES ANKARA’DA KONSER VERECEK

Opera eserlerinde kral, imparator, padişah gibi karakter rollerinde seyirciyle buluşan sahnelerin "kalın sesleri" baslar, güç birliği yaptı

3 BAS SES ANKARA’DA KONSER VERECEK

30 Ocak 2010 / 15:24

TURİZMİN SESİ


Ankara, İstanbul ve İzmir Devlet Opera ve Balesinden 3 sanatçıdan oluşan "3 Bas Ses", Ankara'daki ilk konserini 2 Şubatta verecek.
Ankara Devlet Opera ve Balesinden Tuncay Kurtoğlu, İzmir Devlet Opera ve Balesinden Tevfik Rodos ve İstanbul Devlet Opera ve Balesinden Zafer Erdaş'tan oluşan "3 Bas Ses", İzmir Devlet Opera ve Balesinde korrepetitör olarak görev yapan Cemile Cabbarova'nın piyanosu eşliğinde seyirciyle buluşacak.

Konserde, çeşitli besteciler tarafından bu ses grubu için bestelenen, "bas repertuvarından" yapıtlar seslendirilecek. Konserde, ünlü opera yapıtlarından aryalar, Rus ve İspanyol halk şarkıları, düetler, müzikallerden bölümler ile "Köroğlu Destanı", "Bozlak" ve "Ali Baba ve Kırk Haramiler" operasından bölümler yorumlanacak. Bas Tuncay Kurtoğlu, konserle ilgili bilgi verirken, bir araya geldikten sonra İzmir ve İstanbul'da iki konser verdiklerini, bu kez de başkent seyircisiyle buluşmaya hazırlandıklarını söyledi.

Konser ile operayı bu etkinlikte bir araya getirerek farklı bir gösteri sunmayı hedeflediklerini anlatan Kurtoğlu, "Bu etkinliği kimi zaman kostümlerle renklendiriyoruz, bazı bölümlerinde sahne makyajıyla ve seyircinin arasından çıkıyoruz. Sahnenin farklı renklerini seyirciyle buluşturmayı hedefliyoruz" dedi.

Bu etkinlikle opera sanatını ve baslar için bestelenmiş eserleri tanıtmayı hedeflediklerini dile getiren Kurtoğlu, "Baslar için yazılmış 150'ye yakın yapıt bulduk ama baksanız, bunların 30 ya da 40'ı, bilemediniz 50'si seslendiriliyor" bilgisini verdi. Kurtoğlu, verdikleri iki konserin, seyircinin büyük ilgisiyle karşılandığını ve Ankara'da da tekrarlamaları için uzun süredir istekte bulunulduğunu belirterek, "Ankara'da ilk konserimizi 2 Şubatta vereceğiz. Şimdiye kadar piyano eşliğinde ve her seferinde içeriği değiştirerek sahne aldık.

Bundan sonra Antalya ve Eskişehir'deki iki konserimizi senfoni orkestraları eşliğinde vereceğiz" diye konuştu. Antalya'da 9 Nisanda, Eskişehir'de 22 Nisanda seyirciyle buluşacaklarını ifade eden sanatçı, yurt dışından da teklifler geldiğini belirtti. Tuncay Kurtoğlu, Mart ayında Nürnberg ile Viyana'da izleyici karşısına çıkacaklarını ifade ederek, "Ayrıca bir menajer bu projemizi Viyana'da uygulamak istiyor. O öneriyi de değerlendiriyoruz" sözleriyle "3 Bas Ses" projesinin yurt dışında gördüğü ilgiyi özetledi.

Osmanlı İmparatorluğunun güçlü padişahı "IV. Murat" rol ünde izleyici karşısına çıkmayı sürdüren Kurtoğlu, basların ses grupları itibarıyla sahnede kral, imparator, padişah, başrahip gibi otorite sembolü rollerin yanı sıra, kötü karakterleri de canlandırdıklarını söyledi.
Bunların "karakter rolleri" olması nedeniyle teatral yönünün de güçlü olduğunu vurgulayan Kurtoğlu, "Seyirci bizi daha çok kral, padişah rollerinde görüyor. Bas repertuvarı da pek bilinmiyor. Biz bu repertuvarı her yönüyle tanıtmak istiyoruz" dedi.

Halk türkülerinin de bas sese uygun olduğunu dile getiren Kurtoğlu, "Kalın sesler, halk türkülerimize, özellikle kahramanlık türkülerine çok iyi gidiyor. Seyirci de bunları ilgiyle dinliyor ve beğeniyor" diye konuştu.
Dünyada "Üç Tenorlar" olarak tanınan Pavarotti-Carreras-Domingo üçlüsünden sonra bu isim altında pek çok sanatçının bir araya geldiğ ini ifade eden sanatçı, "Genelde seyirci, 3 tenoru görmeye alıştı. Ancak bizim bu projemiz, dünyada bir ilk. Herkesi basların dünyasına bekliyoruz" sözleriyle izleyiciyi etkinliğe davet etti. Operet Sahnesi'ndeki "3 Bas Ses" adlı etkinlik, saat 20.00'de gerçekleştirilecek.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.