3. TURİZM ŞURASI’NDA “BAKANLAR OTURUMU” GERÇEKLEŞTİ
3. Turizm Şurası’nın Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde yapılan “Bakanlar Oturumu” Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş’un moderatörlüğünde düzenlendi
01 Kasım 2017 Çarşamba 19:41
TURİZMİN SESİ
Oturumda turizmle birinci dereceden ilgili bakanlıkların çalışmaları ve hedefleri paylaşıldı. 3. Turizm Şurası kapsamında düzenlenen “Bakanlar Oturumu” Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleştirildi. Toplantıya; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Maliye Bakanı Naci Ağbal, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan katıldı.
“3. Turizm Hamlesi başladı”
Şura’nın hazırlık çalışmaları hakkında bilgi veren Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, turizm alanında kamu kurum ve kuruluşları arasındaki koordinasyonun önemine dikkat çekti. Sektörle birinci dereceden ilgili bakanların toplantıya katıldığını söyleyen Kurtulmuş, 1 Kasım tarihi itibariyle 3. Turizm Hamlesi’nin başladığını belirtti.
“Üç stratejik konuyu önemsiyoruz”
Üç stratejik konuyu önemsediklerini hatırlatan Kurtulmuş; Asya Ülkeleri başta olmak üzere yeni pazarlar arayacaklarını ve kısa sürede bu bölgeden milyonlarla ifade edilen sayıda turist getirmeyi hedeflediklerini söyledi.
"Komşu ülkelerle ortak tur paketleri oluşturulacak"
İkinci olarak yeni turizm çeşitlerini ve yeni ürünleri devreye koyacaklarını anlatan Kurtulmuş, komşu ülkelerle uzak destinasyonlar için, ortak tur paketleri oluşturmak amacıyla girişimlerde bulunacaklarını açıkladı.
“Turizmi yumuşak güç olarak kullanacağız”
Üçüncü olarak turizmi, gelişen İslam ve Türkiye karşıtlığına karşı yumuşak güç olarak kullanacaklarını söyleyen Kurtulmuş, “Seferberlik ruhuyla, tam zamanı diyerek çalışmalarımızı daha güçlü bir şekilde devam ettireceğiz” dedi.
“Sonuçlar kağıtlarda kalmayacak”
Sonuçların kağıtlarda kalmayacağını ve takipçisi olacaklarını söyleyen Kurtulmuş, “İnşallah el birliğiyle bunları sonuçlandıracağız” diye sözlerini tamamladı.
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu: Sektörden gelecek yatırım ve işbirliği taleplerine açığız
Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın turizm sektörüyle olan ilişkilerini anlatan Bakan Veysel Eroğlu, konuşmasında tabiat turizmine dikkat çekti. 81 ili kapsayan tabiat turizmi master planını hazırladıklarını belirten Eroğlu; talep edilmesi halinde bu çalışmaları sektör ile paylaşabileceklerini söyledi.
Dünyada çevreye duyarlı tabiat turizminin diğer turizm çeşitlerinden daha hızlı büyüdüğüne dikkat çeken Eroğlu, bu konuda sektörden gelecek önerilere açık olduklarını belirterek, her türlü desteği vermeye hazır olduklarını vurguladı.
Kalkınma ve Sanayi Bakanı Lütfi Elvan: Turizm stratejisini gözden geçirerek dönüşüm programı uygulamalıyız 11. Orta Vadeli Kalkınma Planı için hazırlıkların yapıldığı bu dönemde Şura’nın, plana önemli katkılar sağlayacağını söyleyen Lütfi Elvan; turizmin dünyada 60 yıldır kesintisiz büyüyen bir sektör olduğunu hatırlatarak, bu büyümenin gelecekte de devam edeceğini belirtti. Turizmde konjonktürel nedenlerden dolayı bir takım duraksamalar yaşandığını anlatan Elvan; “50 milyar dolarlık bir gelire ulaşmak istiyorsak, turizm stratejisini gözden geçirerek bir dönüşüm programının uygulamaya konulması gerekiyor” dedi.
“Yavaş yavaş her şey dahilden çıkmalıyız”
Turizm gelirlerindeki düşüşün önüne geçmek için daha yüksek gelir gruplarına yönelmek gerektiğini söyleyen Elvan; düşen gelirlerin bir sebebinin de her şey dahil sistemi olduğunu savunarak; yavaş yavaş her şey dahilden çıkmamızın zamanının geldiğini düşünüyorum" dedi.
“Destinasyon odaklı alan yönetimine geçilmeli”
Teşvik konusunda çeşitlendirmelere gideceklerini belirten Elvan; destinasyon odaklı alan yönetiminin hayata geçirilmesi gerektiğini savundu.
“Turizme bütüncül bakılmalı”
Turizm politikaları ile yatırımların uyumlu olması gerektiğini söyleyen Elvan, sektöre bütüncül bakılması gerektiğini belirterek; “yerel yönetimlerden gelen tekliflerinin Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın süzgecinden geçirilerek genel turizm politikaları ile uyumlu olup olmadığına bakılması gerekir” dedi.
Turizm destek fonlarının tek bir merkezde toplanarak Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın koordinasyonunda yönetilmesi gerektiğini belirten Elvan; kruvaziyer turizminin önemine değinerek bu konuda da somut adımlar atılması gerektiğini sözlerine ekledi.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan: Turizm sektörünün de lokomotifiyiz
Ulaştırmanın bütün sektörlerin lokomotifi olduğunu söyleyen Ahmet Aslan, “ülkemizdeki insanların ulaşımını ve yaşamını kolaylaştırırken biliyoruz ki bu aynı zamanda turizme ve turizme hizmet eden sektörlere de hizmet” diye konuştu.
Ulaştırma türleri ve haberleşme teknolojilerinin birbirini tamamladığını ve kendilerinin de bu doğrultuda hareket ettiklerini söyleyen Arslan; yaptıkları ulaşım yatırımları hakkında rakamsal bilgileri turizmcilerle paylaştı.
8 bin 500’den 16 bin 500’lük yat kapasitesine…
Üçüncü Havalimanı'nın devreye girdiğinde turizme önemli bir destek vereceğini ileri süren Arslan; 8 bin 500 olan yat bağlama kapasitesini yaptıkları çalışmalarla 16 bin 500’e yükselttiklerini söyledi.
“İstanbul’da kruvaziyer limanı inşaatına başlıyoruz”
İstanbul'da yapımı planlanan kruvaziyer limanının yakında inşasına başlayacaklarını açıklayan Arslan; konuya ilişkin şunları söyledi: “Denizi doldurmadan, 6 büyük geminin yanaşacağı büyüklükte bir kruvaziyer limanının inşaatını başlatıyoruz. Aynı zamanda limandan Sirkeci Garı’na kadar gidecek bir nostaljik tren hattını da bağlantılı olarak yapacağız”
Sağlık Bakanı Ahmet Demircan: Turizm gelirleri sağlık turizmiyle artar
Dünyada 30 milyon insanın sağlık turizmi için seyahat ettiğini ve 500 milyar dolar harcadığını belirten Ahmet Demircan; sağlık turizminde bir turistin ortalama 15 bin dolar harcadığını söyledi.
“2023’te 1 trilyon Dolar sağlık turizmi harcaması”
Sağlık turizmi hacminin 2023 yılında, dünya genelinde 1 trilyona çıkmasının beklendiğini belirten Demircan; turizm gelirlerini artırmak için sağlık turizminin kilit rol oynadığını vurguladı.
Bir saatlik uçuş mesafesinde 12’den fazla ülkeye ulaşım
Türkiye’nin bulunduğu coğrafya itibariyle sağlık turizminde avantajlı bir konuma sahip olduğuna dikkat çeken Demircan; 1 saatlik uçuş mesafesinde 12’den fazla ülkeye, 4 saatlik uçuş mesafesinde ise 57 ülkeye ulaşılabildiğini söyledi.
“Standartlarımız iyi”
Sağlık turizminde insan gücü anlamında da Türkiye’nin iyi bir yerde olduğuna değinen Demircan, Türkiye'nin nitelikli sağlık personeli yetiştirebildiğini ve dünya standartlarının gerisinde kalmadığını, hatta bazı alanlarda da dünya standartlarının önünde olduğunu ifade etti.
Sağlık turizminin geliştirilebilmesi için akredite edilen sağlık kuruluşu sayısının artırılması gerektiğini savunan Demircan, bu konuda yasal altyapının tamamlanmak üzere olduğunu söyledi.
Termal turizmdeki yatırımları teşvik etmeye devam edeceklerini hatırlatan Demircan, yaşlı bakımının da sağlık turizmi içinde ele alınması gerektiğini belirterek; bu alandaki yatırımları teşvik edeceklerini sözlerine ekledi.
Maliye Bakanı Naci Ağbal: Vergi indirimi taleplerini haklı buluyorum
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın genel bütçe içindeki payının düşük olduğuna ve bu konuda şikayetler aldıklarını anlatan Naci Ağbal; Şura’da bunun düzeltilmesi yönünde gelecek taleplere destek vereceğini söyledi. Sektörün, sağlanan destekler ve turizmcilerin gayretleriyle, önündeki zorlukları aştığını dile getiren Ağbal; “turizmin bu kadar hızlı toparlanması ve yatırım planlarının konuşuluyor olmasından memnuniyet duyuyorum” dedi.
“Yatırımcılardan uygulamaya ilişkin öneriler bekliyoruz”
İrtifak hakkı ve kullanma sürelerinin 49 yıla çıkarılması çalışmanın, birkaç iyileştirme yapıldıktan sonra kısa sürede sonuçlandırılacağını ifade eden Ağbal; yapılacak düzenlemenin yatırımcıların araziler üzerinde yeni yapı yapmasına, mevcutların değiştirilmesine imkan vereceğini söyledi. Düzenleme ile yatırımcıların daha fazla kredi seçeneklerine ulaşacağını söyleyen Ağbal; "sektörün önünü açacak ve turizmin geleceğini şekillendirecek bir proje. Sektörün de neler yapılması konusunda ön hazırlık çalışmaları yapmasında fayda var” dedi.
“Mali imkanlar doğrultusunda indirimler yapacağız”
Sektörün birçok vergi kaleminde indirim beklentisi içinde olduğunu ve bunu bildiklerini dile getiren Ağbal; “mali imkanları buldukça, talep edilen düzenlemeleri yapmayı peşinen haklı ve doğru buluyorum. Sektörün önünü açmak için Gelirler ve Kurumlar Vergisi’nde düzenlemeler yapacağız” diye sözlerini tamamladı.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu: Turizmin istihdam potansiyelini önemsiyoruz
Bakanlık olarak Ulusal İstihdam Stratejisi kapsamında hazırladıkları Turizm İstihdam Stratejisi’nin doğrultusunda, istihdamı artırmak ve kayıt dışını azaltmak için çalışmalar yaptıklarını anlatan Jülide Sarıeroğlu, bu Şura sonrasında alanlarıyla ilgili gelen talepler doğrultusunda da bir takım düzenlemeler yapacaklarını ifade etti.
Turizmi yeni istihdam yaratmada potansiyel alan olarak gördüklerini söyleyen Sarıeroğlu, turizm otelcilik okullarından alınan mezuniyet belgelerinin mesleki yeterlilik belgesi yerine geçmesi için çalışmalar yaptıklarını sözlerine ekledi.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu: Sivil toplumdan destek bekliyoruz
Türkiye’nin bulunduğu coğrafyadaki stratejik önemine dikkat çeken Süleyman Soylu, teröre karşı verdikleri mücadelede sivil toplum kuruşlarından yeterince destek göremediklerini ifade etti.
TUSİAD’in OHAL’in kaldırılması yönündeki açıklamasını eleştiren Soylu, “reel sektörün temsilcileri olaylara ideolojik olarak bakmamalı” dedi.
“Bir takım tehdit algılarımız var”
Otel ve AVM girişlerine X-Ray cihazı yerleştirilmesi konusundaki uyarılarının dikkate alınmasını isteyen Soylu, “Bunu söylerken; demek ki bir takım tehdit algılarımız var” dedi. Karadeniz yaylalardaki çarpık yapılaşmaya da dikkat çeken Soylu; buralardaki bu binaları yıkmak istediklerini fakat sivil toplumdan yeterli destek görmediklerini belirtti.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.