22 Eylül 2024
  • İzmir36°C
  • İstanbul28°C
  • Antalya32°C
  • Ankara31°C

30 MİLYAR DOLARLIK BİR TİCARİ HACİM VAR

TÜROFED Başkanı Osman Ayık, Uluslararası Resort Turizm Kongresi'nde son gelişmeleri değerlendirdi

30 Milyar Dolarlık Bir Ticari Hacim Var

29 Kasım 2015 / 14:35

TURİZMİN SESİ

ANTALYA- Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Yönetim Kurulu Başkanı Osman Ayık, 5. Uluslararası Resort Turizm Kongresi’nde konuştu. Yaşanan son gelişmelerden sonra Türkiye’nin turizmdeki pazarlarına nasıl yaklaşılması gerektiğinin önem kazandığını belirten Osman Ayık, “Alman pazarı ana bloğumuzu oluşturuyor. Türkiye bu pazarda üçüncü sırada. Türkiye bu pazarda 2015 yılında yüzde 9’un üzerinde bir artış gerçekleştirdi. Rusya’da birinci sıradayız. 2014’te 4 milyon 2015’te de bu pazarda 800 bin kayıp yaşadık” dedi.Rusya’nın Türkiye için önemli pazarlardan biri olduğuna işaret eden Ayık, “Son günlerdeki üzücü olay iki ülke arasındaki gerilimi yükseltti.

turofed-baskani-osman-ayik,uluslararasi-resort-turizm-kongresi,3.jpg

Rusya ile köklü ve tarihsel bir dostluğumuz vardır. Bu bağlar kolay kolay kopmaz. 30 milyar dolarlık bir ticari hacim var ortada. Bu krizi çok hızlı bir şekilde aşacağımızı düşünüyorum” diye konuştu.Bundan sonraki süreçte güvenliğin öneminin artacağına değinen Ayık, “Ülkemizin yaşadığı olaylar var. Ama turistlere yönelik bir saldırı olmadı. Bu bizim artımızdır. Bunu devamını sağlamalıyız” dedi.Türkiye aldığı 40 milyon turistik yüzde 45’ini paket turlarla aldığının altını çizen Ayık, “Bu konuda İspanya ile yarış içindeyiz. Türkiye ve İspanya birbiri ile keskin bir rekabet yaşamaktadır. Ocak ve Mart ayında aramızdaki fark oluşuyor. Bu konuya önem verirsek İspanya ile rekabetimizi sürdüreceğiz” şeklinde konuştu.

 
turofed-baskani-osman-ayik,uluslararasi-resort-turizm-kongresi,2.jpg
 
“80 milyar dolarlık bir yatırım stoğu yaptık. Turizm sektörü 54 farklı sektörü de destekleyerek kaynak yarattı. Türkiye 110 tane farklı ülkeden misafir ağırlayan bir ülke haline geldi. Bu değeri yaratırken paket tur bizim için önemli bir araç oldu. Her şey dahil bu rakamlara ulaşmamızda önemli bir etmendir. Türkiye bu sayede 40 milyon rakamlarına ulaştı. Bundan sonra bizim için sorun yok diyemeyiz. Çok güçlü bir ve dinamik bir sektör var karşımızda. Sektörün bir takım desteklere ihtiyacı var.
 
turofed-baskani-osman-ayik,uluslararasi-resort-turizm-kongresi,9.jpg
 
Tur operatörlerine verilen desteklerin genişletilerek devam etmesi gerekiyor.”Türkiye’nin yatak kapasitesi ile ilgili çok büyük sorunu olmadığını belirten Ayık, ancak yatak arzında bundan sonraki dönemin kontrollü gitmesi gerektiğine ve kamu otoritesinin bu konuda dikkatli olması gerektiğine işaret etti. Son gelişmelerin iç pazarı daha da önemli hale getirdiğine dikkat çeken Ayık, “İç turizmi geliştirme anlamında okul tatillerinin bölgesel olarak dikkate alınması gerekir. İç pazarın Türk turizmine desteğinin yüzde 25 seviyesine çıkması lazım” dedi. Ayık gerekli reformların bir an önce yapılması gerektiğine değinerek, 2634 sayılı yasamız var. 2023 hedeflerimiz var ve dünya turizminde de bir değişim söz konusu. 2023 hedefimize ulaşmak için bu yasayı düzenlememiz gerekiyor. Ayrıca, master plana ihtiyacımız olduğu ortada. Bunu bir an önce hazırlamalıyız” diye konuştu.
 
Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.