24 Kasım 2024
  • İzmir21°C
  • İstanbul19°C
  • Antalya25°C
  • Ankara18°C

40 YILDIR ÇİĞ KÖFTE YOĞURUYOR AMA YİYEMİYOR

Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerinin vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alan çiğ köfte, batı bölgelerinde de aile meclislerinin ve arkadaş ortamlarının olmazsa olmazlarından

40 YILDIR ÇİĞ KÖFTE YOĞURUYOR AMA YİYEMİYOR

01 Ekim 2008 / 17:36

TURİZMİN SESİ


Aslen Malatyalı olan Vahit Yalvaç, tam 40 yıldır çok iyi yoğurmasına rağmen çiğ köftenin tadına bakamıyor. Ailesi ve çocuklarına sık sık çiğ köfte yoğuran Yalvaç'ın ünü çevresine de yayılmış durumda.

Çocukluk yaşlarından itibaren çok sevdiği çiğ köfteyi 40 yıldır özenerek yaptığını, ancak yiyemediğini söyleyen Vahit Yalvaç, "Bizim o taraflarda çiğ köfte aile meclislerinin vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Biz de babamızdan ve büyüklerimizden gördüğümüz şekilde çiğ köfte yoğuruyoruz; ancak sağlık sorunlarım nedeniyle çiğ köfte yiyemiyorum.

Bir saat emek vererek yoğurduğum köfteyi kendi ellerimle aileme ve misafirlere ikram ederken, içim gidiyor, ancak sağlığım elvermiyor. Eşim ve çocuklarım da çiğ köfteyi çok seviyor, o nedenle sık sık çiğ köfte yapıyoruz, ancak o güzelim köfteyi yiyemiyorum." dedi.

Çiğ köftenin püf noktaları konusunda da ayrıntılar veren Vahit Yalvaç, iyi bir çiğ köfte yapmanın kullanılacak malzemeyle direk ilgili olduğunu vurguladı.

Sert bulgurla yapılan çiğ köftenin daha leziz olduğunu kaydeden

ÇİĞ KÖFTE NASIL YAPILIR

Yalvaç, şunları söyledi: "Çiğ köftede mutlaka isot kullanılması gerekiyor. Kara etin içindeki sinirlerin çok iyi temizlenmesi gerekiyor.

8 kişilik çiğ köfteye 4 su bardağı köftelik bulgur, 500 gram dövülmüş veya mikserde çekilmiş yağsız kara et, 6 yemek kaşığı kuru isot, 1 tatlı kaşığı tuz, biraz karabiber ve tarçın, 8-10 adet yeşil soğan, 1 kuru soğan, 1 demet maydanoz, 1 tatlı kaşığı salça konulması gerekiyor. Yeşil soğan ve maydanoz yıkanıp, incecik doğranarak daha sonra karıştırılmak üzere bekletilir.

Daha sonra özel olarak yaptırılmış köfte leğenine, tuz, kuru isot, tarçın, karabiber, salça, et, doğranmış kuru soğan ve sarımsak alınarak yoğrulmaya başlanır. İyice karışıca çiğ köftelik bulgur yavaş yavaş alınarak yoğrulmaya devam edilir.

Leğendeki malzemeler, çok az suyla yavaş yavaş bastırılarak, bulgur yumuşayıncaya kadar yoğrulur.

Kıvamına gelinceye kadar yoğrulan çiğ köfteye daha önce doğranarak hazırlanmış maydanoz ve soğan karışımı eklenir, hafifçe ezilerek toparlanır. Avuç içi halinde sıkım yapılarak tabaklara konulur. Tabağın etrafı marul, salatalık, nane semizotu ve turpla bezenerek servis yapılır. Sert bulgurla yapılan çiğ köfte güzel olur.

Bulgur içindeki kepekler çiğ köfte yapılmadan ayıklanmalıdır. Çiğ köftede mutlaka Şanlıurfa isodu kullanılmalıdır. Çiğ köfte az yoğrulursa bulguru sert kalır, çok yoğrulursa hamur olur. Çiğ köfte az su alınarak yoğrulmalıdır. Yazın çiğ köfte yoğrulurken buz kullanılmalıdır. Çiğ köfte yoğrulduktan hemen sonra yenmelidir. Çiğ köftenin yanında içecek olarak ayran verilmelidir."

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.