23 Eylül 2024
  • İzmir36°C
  • İstanbul28°C
  • Antalya32°C
  • Ankara31°C

450 YILLIK OKUL MANEVİ KÜLTÜR MİRASI LİSTESİNDE

Viyana İspanyol Saray Binicilik Okulu UNESCO tarafından manevi kültür mirası kabul edildi

450 Yıllık Okul Manevi Kültür Mirası Listesinde

15 Ocak 2016 / 01:09

TURİZMİN SESİ

Viyana’daki İspanyol Saray Binicilik Okulu’nun klasik binicilik sanatı geleneği 2015 Aralık başlarında UNESCO’nun dünya manevi kültür mirası listesine dahil edildi.UNESCO Manevi Kültür Mirasını Koruma Anlaşması Uluslararası Komitesinin Aralık 2015 başlarında yapılan bir toplantısında klasik binicilik sanatı ve Viyana İspanyol Saray Binicilik Yüksek Okulu insanlığın manevi kültür mirası listesine alındı. Dünya manevi kültür mirası temsilcileri listesi için bu yıl 34 kültürel ifade biçimi, gelenek ve âdet aday gösterilmişti. Uluslararası komite İspanyol Saray Binicilik Okulu klasik binicilik sanatını ayrıntılı bir incelemenin sonunda listeye alınmaya layık gördü. Uluslararası komite UNESCO sözleşmesi üyesi ülkelerin 24 seçilmiş temsilcisinden oluşuyor.

viyana-ispanyol-saray-binicilik-okulu-,unesco.jpg
 
Viyana İspanyol Saray Binicilik Okulu “Yüksek Binicilik Okulu”nun Rönesans geleneğine uygun klasik binicilik sanatının 450 yıldır yaşatıldığı ve korunduğu dünyanın en eski binicilik okuludur. Klasik binicilik sanatı bilgisi günümüze kadar Viyana’daki İspanyol Saray Binicilik Okulunda bir binici neslinden diğer binici nesline sözlü olarak aktarıldı ve ulusal ve uluslararası binicilik gösterileriyle kamuoyuna tanıtıldı. Özel olarak bu amaçla yetiştirilen barok at ırkı –Lipizzaner– ile yüzyıllardır sürekli korunan binicilik sanatı, daha ilkçağda eski Yunanlıların zamanında bile büyük rağbet görüyordu.
 
Dünyanın tüm bölgelerinden 300’ten fazla geleneği içeren UNESCO listesinde artık toplam üç Avusturya geleneği yer alıyor, diğer kültür mirasları arasında da Çin’den Pekin operası, İspanyol Flamenko dansı geleneği, Moğolların Naadam Festivali, İran halı dokuma sanatı, Kolombiya’nın Marimba müziği ve Çinlilerin akupunktür tedavi sanatı dikkat çekiyor. 2015’te İspanyol Saray Binicilik Okulu’nun binicilik sanatı dışında da 2012 yılında Imster Schemenlaufen adlı karnaval resmigeçidi ve şahincilik sanatı Avusturya’nın dünya manevi kültür mirası listesine giren değerleri oldu.
Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.