18 Kasım 2024
  • İzmir21°C
  • İstanbul19°C
  • Antalya25°C
  • Ankara18°C

5 BİN YILLIK ÇÖMLEĞİMİZE JAPON ELİ DEYDİ

Yaklaşık 5 bin yıldır çömlekçilik yapan Nevşehir'in Avanos ilçesindeki seramik ustaları, seramikte dünya lideri Japonya'dan gelen ustaların kullandığı tekniği öğreniyor.

5 BİN YILLIK ÇÖMLEĞİMİZE JAPON ELİ DEYDİ

12 Ekim 2009 / 09:44

TURİZMİN SESİ


Kapadokya Meslek Yüksek Okulu (MYO) Mütevelli Heyeti Başkanı Alev Alatlı, yaptığı açıklamada, 2010'un, "Türkiye'de Japonya Yılı" ilan edildiğini hatırlatarak, bu kapsamda Dışişleri Bakanlığı himayesinde Başbakanlık Tanıtma Fonunun katkılarıyla Japonya ile iş birliği projesi gerçekleştirildiğini belirtti.

Proje kapsamında, Kapadokya MYO'nun, Türk-Japon seramik ve çömlek ustalarını bir araya getirdiğini anlatan Alatlı, yaklaşık 5 bin yıldır çömlekçilik yapılan bölgedeki seramiğin kalitesini ve dayanıklılığını artırmayı amaçladıklarını bildirdi. Seramikte kaliteyi hedeflediklerini ifade eden Alatlı, "Bu amaçla 3 aydır ilçede bulunan 4 Japon seramik ustası, bölgedeki çömlekçiliğin nitelik ve nicelik olarak iyileştirilmesini sağlayacak" diye konuştu.

Japon kil ve sır ustası Norinao Matsayama da Kapadokya MYO'da seramik eğitiminin geliştirilmesi ve mükemmelleştirilmesi amacıyla yapılan iş birliği kapsamında yöreye geldiklerini ve 3 aydır öğrencilere ve buradaki ustalara seramik tekniği konusunda eğitim verdiklerini söyledi.
Alev Alatlı'nın davetiyle 3 yıl önce Kapadokya'ya geldiğini anlatan Matsayama, "Bizim buraya gelmemizdeki amaç, düşük ısıda pişirilen Avanos çömleğinin yerine Japonya'daki gibi yüksek ısıda pişirilen daha dayanıklı ve kaliteli seramik geliştirmek" dedi.

Matsayama, "Kapadokya'da kırmızı kilden yapılan seramik, düşük ısıda pişirildiği için kullanım süreleri kısa oluyor. Japonya'da ise yapılan seramik, yüksek ısıda pişirildiği için daha dayanıklı" diye konuştu.
Anadolu'daki seramik ustalarının, seramik yapımında yüzyıllardır kırmızı kil kullandığını belirten Matsayama, 3 yıl önce Avanos'ta yaptığı incelemede seramik yapımında kullanılabilecek 8 çeşit kil tespit ettiğini ifade etti.
Avanos'ta tespit ettiği 8 çeşit kilin belli oranlarda birleştirilerek, seramik yapılabileceğini belirten Matsayama, bu seramiklerin pişirilmesi için klasik Japon Anagama ve Nobarigama tipi fırınlar yaptıklarını söyledi.

Matsayama, şöyle konuştu: "Türkiye'deki seramik fırınlarında seramik, 750 derecede elektrikle pişiriliyor. Oysa bizim fırınlarda seramik, odun ateşiyle 1400 derecede pişiriliyor. Yüksek ısıda pişen seramik de daha sert ve beyaz oluyor.Bu da seramiğin daha dayanıklı ve kaliteli olmasını sağlıyor. Biz de burada, Japonya'da seramik pişirmede kullandığımız klasik Japon Anagama ve Nobarigama tipi fırınlar yaptık. Bu fırınlarda pişirilmek üzere daha dayanıklı seramik yapma tekniklerini buradaki seramik öğrencilerine ve ustalarına öğrettik." "Avanos seramiği artık daha dayanıklı olacak" diyen Matsayama, dünyada çok az üniversite tarafından bilinen "zeger" yöntemini yani farklı killerin belli oranlarda karıştırılarak seramik yapmayı ilçedeki ustalara öğrettiklerini kaydetti.

Etiketler: , ,
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.