5 BÜYÜK ARKEOLOJİK KAZIYA ÖZEL SEKTÖR DESTEĞİ
Türkiye’nin arkeolojik kazı tarihinde ilk kez dünya çapındaki 5 büyük antik merkeze özel sektör destek veriyor
29 Ocak 2018 Pazartesi 11:49
TURİZMİN SESİ
Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü yetki ve kontrolünde süren kazılara Türkiye’nin önde gelen ağır sanayi kuruluşu İÇDAŞ tek ana destekçi olarak sosyal sorumluluk görevini yerine getiriyor. Anadolu’nun medeniyet merkezleri arasında öne çıkan Çanakkale’de gün yüzüne çıkarılan dünya çapındaki 5 önemli antik kent merkezinde kazılar ve koruma faaliyetleri sürdürülüyor. Troia Antik Kenti, Assos Antik Kenti, Parion Antik Kenti, Apollon Smitheion Kutsal Alanı, Alexandria Troas Antik Kenti kazılarının başkanları İstanbul’da bir araya gelerek basın toplantısı düzenlediler. Tarihi kazıların başkanları İÇDAŞ’ın verdiği destek için teşekkür ederek, Türkiye’de ilk kez 5 antik kent merkezindeki faaliyetlere bir özel sektör kuruluşunun destek olduğunu vurguladılar.
Basın toplantısına Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Kazılar Dairesi Başkanı Köksal Özköklü, Troia Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Rüstem Aslan, Assos Antik Kenti Kazı Başkan Yardımcısı Caner Bakan, Parion Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Vedat Keleş, Apollon Smintheus Kutsal Alanı Kazı Başkanı Prof. Dr. Coşkun Özgünel, Alexandria Troas Antik Kenti Kazı Başkanı Doç. Dr. Erhan Öztepe, İÇDAŞ A.Ş. Sosyal Sorumluluklar Direktörü Suat Karataş katıldı.
İÇDAŞ A.Ş. Sosyal Sorumluluklar Direktörü Suat Karataş “İÇDAŞ’ın kültür ve tarihimize sponsorluğu 2008 yılında Parion Antik Kent kazılarıyla başladı. Bugün ülkemizin dünya çapında 5 büyük kazısının tek ana destekçisi olarak sosyal sorumluluk görevimizi yerine getiriyoruz. Apollon Smitheion Kutsal Alanı için 2011 yılında, Troia Antik Kenti kazıları için 2015 yılında, Assos Antik Kenti kazıları için 2016 yılında başlayan güçlü desteğimizi şimdi Alexandria Troas Antik Kenti için de veriyoruz. Alexandria Troas Antik Kenti için henüz bir kaç ay önce tek sponsor, tek destekçi olarak imzamızı attık.” dedi.
“Engelliler için özel gezi yolu”
İÇDAŞ’ın desteğiyle 2018 yılında Troya Antik Kenti’nde engellilerin tarihi alanı gezebilmeleri için özel bir yol yapılacak. Parion Antik Kenti faaliyetleri içinde ise Kemer Köyü’ndeki yıkık ilkokul binası “Kültür Evi”, Apollon Smintheion’da Gülpınar beldesindeki yıkık bir zeytin yağ fabrikası “Zeytinyağ Müzesi” olarak restore edilerek bölge turizmine kazandırılacak.
“Belgesel filmler hazırlanıyor”
Tarihi kazı alanlarında sürdürdükleri “Küçük Arkeologlar“ sosyal sorumluluk projesinin önemine vurgu yapan Suat Karataş şöyle devam etti: “Türkiye’nin kültür mirasına sahip çıkmayı amaçlıyoruz. Gerektiğinde işçi, gerektiğinde vinç, dozer gönderiyoruz. Gerektiğinde tarihi mekanın korunması için devasa kafesler hazırlıyoruz. Kazı alanlarına ait bilimsel yayınların hazırlanmasına ve yayımlanmasına destek oluyoruz. Belgesel filmler hazırlayıp kültür hayatımıza kazandırıyoruz. Bütün bunlarla birlikte çocukların ve gençlerin tarihi mekanlara olan ilgisini ve hassasiyetini geliştirmek için projeler uyguluyoruz. ‘Küçük Arkeologlar Sosyal Sorumluluk Projesi’ ve ‘Tarihi Kentlerde Çocuklarla Seramik Uyguluması’ Türkiye çapında öne çıkan sosyal sormluluk uygulamaları oldu.”
“Özel sektör tarihi kazılara destek olmalı”
Apollon Smintheus Kutsal Alanı Kazı Başkanı Prof. Dr. Coşkun Özgünel, tarihi kazılara verilen desteğin önemine değinerek şunları söyledi: “Kazıların sürdürüldüğü kentlerin şirketlerinin verdiği destekler çok önemli. Zeugma kazıları ülkemizde çok önemli bir ilke imza attı. Yabancı sermaye ile birlikte ülkemiz sanayi de büyük sponsor oldu. Acıdır yöresindeki sanayi kuruluşları bu kazılara suyu bile esirgediler. Çanakkale Troas bölgesi kazılarını yapan kazı başkanları şanslılar. Çünkü arkalarında İÇDAŞ var. Bir özel sektör grubu, şimdiye kadar yapılmayanı, hiçbir çıkar beklemeksizin Çanakkale’deki 5 kazıya destek veriyor. Vinç isteyin yolluyor, alet edevat diyorsunuz geliyor. Ayni desteği her koşulda sağlıyor. Türkiye’de 5 kazıya sahip çıkan bir başka kuruluş yok.”
“Dronla çekim ekibi İÇDAŞ’tan”
Assos Antik Kenti Kazı Başkan Yardımcısı Caner Bakan, Assos’daki kazı çalışmalarında ihtiyaç duyulan işgücünün tamamının İÇDAŞ tarafından karşılandığını söyledi. Bakan destekle ilgili bazı örnekleri şu sözlerle paylaştı: “Ayrıca kazı ekibinin İaşe giderlerinin tamamı da buna dahildir. Kazı çalışmalarında ihtiyaç duyulan her türlü araç gereç ki buna son teknolojiye sahip bir çok teçhizat da dahil yine İÇDAŞ tarafından anında tedarik edilmektedir. Hava fotoğraflarımız İÇDAŞ’ın kendisi tarafından yetiştirilen personel tarafından çekilmektedir. Bu personel her yıl defalarca kez kazı alanımıza gelmekte ve önemli bir belgeleme aracı olan hava fotoğraflarını Assos kazı arşivine teslim etmektedir.”
“Gece görüş kameraları ile güvenlik”
Parion Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Vedat Keleş, 2008 yılından itibaren İÇDAŞ’ın desteğinin başlaması ile birlikte kazıların büyük ivme kazandığını söyledi. Prof. Dr. Vedat Keleş “Parion kazıları, restorasyon-konservasyon, proje, teknik altyapı ve sosyal sorumluluk alanlarında yeterli bir kazı haline geldi. İÇDAŞ’ın verdiği lojistik, teknik malzeme, teknik altyapı, insan gücü ve proje destekleri takdire şayan. Örneğin teknik altyapımızda internet erişimi, günün her saatinde arkeolojik malzemelerin çekiminin yapılabildiği fotoğrafhane, araziden ele geçen her türlü arkeolojik malzemenin aktif ve passif retorasyon ve konservasyonunun yapılabildiği restorasyon ve konservasyon laboratuvarı İÇDAŞ A.Ş.’nin destekleriyle oluşturuldu. Kazı alanının güvenliği için 9 adet gece görüş kameraları yerleştirildi.”
“Troia’ya mobil bilgilendirme geliyor”
Troia Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Rüstem Aslan, 2015 yılından itibaren İÇDAŞ’ın katkıları ile tarihi alanın bakım ve temizliğinin sağlandığını belirterek şöyle devam etti: “Troia’ya yakışır bir modern kazı evi inşaa edildi. Turistlerin ören yerini daha iyi anlamaları için Türkçe ve İngilizce broşürler bastırıldı. İngilizce bir Troia kitabı yayınlandı. Ören yeri çevre düzenleme projesi gerçekleştirildi. Bu çalışmalarda yeni dönemde ören yerinin ziyaretçi yolu ve bilgilendirme panoları tümüyle yenilecek, bir mobil bilgilendirme uygulamasının temeli de atılmış olacak. Ayrıca ören yerinde bedensel engelliler için biz gezi güzergahı oluşturulacak.”
Troia örenyerinin UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne alınışının 20. yılı nedeniyle Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2018 Troia Yılı ilan edildi. Prof. Dr. Rüstem Aslan, bu kapsamda Çanakkale Valiliği koordinasyonunda pek çok ulusal ve uluslar arası projeler hayata geçirildiğini söyledi. Aslan, “Bu bağlamda Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yapımı gerçekleştirdiği Troia Müzesi’nin açılışının da 2018 yazında yapılacak olması çok büyük önem arz etmektedir. 2018 yılında Troia ören yerindeki bilimsel kazılar, ören yeri çevre düzenleme ve bilgilendirme sistemi uygulamaları Kültür ve Turzim Bakanlığı’nın izin ve maddi yardımlarıyla, İçdaş firmasının ana sponsorluğunda kesintisiz bir şekilde devam ettirilecektir” dedi.
“Çok önemli teknik güce kavuştuk”
Alexandria Troas Antik Kenti Kazı Başkanı Doç. Dr. Erhan Öztepe, İÇDAŞ desteğiyle Alexandria Troas antik kentinde önemli projelere imza atılacağını belirterek şöyle konuştu: “Herodes Attikus Hamamı’nda destekleme projesi, Forum içi ve çevresinde önemli Hellenistik ve Roma yapılarının gün ışığına çıkarılması, Podyumlu Salon ve Polygonal Yapı gibi kazısı büyük ölçüde tamamlanmış yapıların koruma projelerinin hazırlanarak ziyaretçilerin ilgi ve bilgisine sunulması ileriye dönük olarak sponsorluk desteğiyle gerçekleştirilmek istenilen çalışmaların başında gelmektedir. İÇDAŞ sponsorluğu ile birlikte Alexandria Troas Kazılarının restorasyon ve konservasyon çalışmalarında çok önemli teknik güce ve finansal desteğe kavuşacağı görülmektedir.”
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.