50 ÜLKEDEN 500 SANATÇI GELİYOR
5. Uluslararası Öğrenci Trienaline, 50 ülkeden 500 sanatçı katılacak
12 Mayıs 2010 / 10:12
TURİZMİN SESİ-KADİR TOPRAKKAYA
Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nin, 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı'nın katkılarıyla düzenlediği 5. Uluslararası Öğrenci Trienaline, 50 ülkeden 500 sanatçı katılacak.
79 Haziran 2010 tarihleri arasında düzenlenecek olan Trienal ile, İstanbul'da bir kez daha her ırk, dil ve inanıştan genç sanatçı ve tasarımcılar, bir platformda buluşacaklar. 1950'li yıllarda genç Türkiye Cumhuriyeti tarafından ilk temelleri atılmaya başlanan ülkemiz endüstrisini, tasarım olgusu ile tanıştırmak adına kurulan ve bu uğurda çok önemli bir misyonu yerine getiren Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu, 1982 yılında Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi adını alarak sanat alanında ayrı bir renk olarak belirginleşti. Kurum, 53 yıldan bu yana yetiştirdiği sanatçılarıyla hem sanatta Türk markasını, hem de kurumsal kimliğini tüm dünyada duyurmayı da başardı.
Sanatın dili tartışılacak, sanat yoluyla çözüm aranacak...
1997'den bu yana, her üç yılda bir dünyanın en ücra köşelerine kadar sanat çağrıları yaparak, küreselleşme çağında Afrika'dan Asya'ya, Avrupa'dan Avusturalya'ya kadar, her kıtadan gelen güzel sanatlar ve tasarım öğrencilerini ve öğretim üyelerini İstanbul'a büyük sergiler açmaya ve sanat felsefesini tartışmaya davet eden Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nin 11 ülke ile başlayıp, bugün 50 ülke ve 100'den fazla kurumun katılımına kadar yükselmesi, kurumun ne denli başarılı olduğunun bir göstergesi olsa gerek.
Uluslararası öğrencilerin üç yılda bir biraraya geldiği Trienal buluşması, bu yıl olağanüstü bir ilgi görmekte. Vakıf üniversitelerinin açılması ile giderek azalan, buna rağmen mesleki birikimleri ve deneyimleri ile uluslararası saygınlık kazanmış akademisyenleri ve sanatçıları bünyesinde barındıran Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, 79 Haziran 2010 tarihleri arasında düzenleyeceği 5. Uluslararası Öğrenci Trienalini, 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı'nın da katkılarıyla gerçekleştiriyor. Bu Trienal ile İstanbul'da bir kez daha her ırk, dil ve inanıştan genç sanatçı ve tasarımcılar güzel sanatlar platformunda buluşacaklar, sanatın dilini tartışacaklar, sanat yoluyla çözümler arayacaklar.
Uluslararası tanışma ve tartışma zemini olarak adını duyurdu...
1997 yılından bu yana, uluslararası öğrencilerin coşku içerisinde sanat eserlerini sergilediği bu platform, bir uluslararası tanışma ve tartışma zemini olarak kısa zamanda adını tüm dünyada duyurmayı başardı. Bu buluşmanın sanatçı ve tasarımcıların hoşgörü zeminlerini, dostluklarını perçinledikleri; resim, heykel, grafik, fotoğraf, seramik-cam, iç mimarlık, endüstri ürünleri tasarımı, tekstil, sinema dili ile kıtaların birbirlerine dostça el uzatacağı; genç sanatçıların birbirlerine sevgi ile sarılacakları ve dostlukların başlangıcı olarak belirginleşen bir trienal, bir barış platformu olarak da gelişmesi bekleniyor. Bu Trienalin aynı zamanda, 2010 Avrupa Kültür Başkenti'nin tescil edilen uygarlıklar köprüsü olarak İstanbul'dan dünyaya bir pencere açmak gibi bir misyonu da olduğunu dile getiren sanat çevreleri; Küreselleşme çağında güzel sanatlar ve tasarım eğitimi alan gençler, uluslararası sanat eğitimi ve kültür zincirini olağanüstü bir enerji ile dünyaya yayacaktır. Bu buluşma, uygarlıklar medeniyetinin beşiği olan Türkiye'yi, 21. yüzyılda uygarlığın en saygın sanat merkezlerinden biri düzeyine yükseltmektedir yorumunda bulunuyorlar.
Sanat ve tasarımda Doğu-Batı etkileşiminin yansımaları...
5. Uluslararası Öğrenci Trienali kapsamında, Batının Doğusu, Doğunun Batısı: Küreselleşme Çağında Sanat ve Tasarım başlıklı bir sempozyum da gerçekleştirilecek. Sempozyumda günümüz sanat ve tasarım eğitiminde ön plana çıkan trendler, Batı'da ve Doğu'da sanat ve tasarım eğitimi arasındaki farklar, sanat ve tasarımda Doğu-Batı etkileşiminin yansımaları, Batı'da ve Doğu'da sanatçı ve tasarımcıların küresel düzeydeki sosyal, ekonomik ve kültürel gelişmelere katkısı, küreselleşmenin Batı'da ve Doğu'da sanatçıları ve tasarımcıları üzerindeki etkileri, sanat ve tasarımda yeni teknolojilerden yararlanmak konusunda Batı ve Doğu arasındaki farklar hakkında bildiriler de sunulacak. Sempozyumun yanı sıra, düzenlenecek film günlerinde de genç sanatçıların filmleri gösterilecek. Trienale filmleri ile katılan başlıca film okullarının bazıları İsrail, Çek Cumhuriyeti, İsviçre, Almanya, Hollanda, İngiltere, İtalya ve Güney Kore. 5. Uluslararası Öğrenci Trienali katılımcıları, bu yıl 50 ülke ve 100'den fazla kurum olarak tüm dünya gençliğini temsil ediyor.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.