22 Eylül 2024
  • İzmir36°C
  • İstanbul28°C
  • Antalya32°C
  • Ankara31°C

50’NCİ YILA ÖZEL ALTIN TÜP

LPG sektörünün Mavi Dev'i İpragaz, 10'ncu Petroleum Fuarı'na 50'nci yılı ile damgasını vurdu

50’NCİ YILA ÖZEL ALTIN TÜP

09 Nisan 2011 / 19:01

TURİZMİN SESİ


Fuarın ilk günü İpragaz standını ziyaret eden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'a 50'nci Yıl için özel hazırlanan 'altın tüp' hediye edildi. Fuarın ikinci gününde ise İpragaz'ın kurucusu Yücel Kurttepeli ve CEO'su Selim Şiper'in evsahipliğinde düzenlenen törenle 50'nci yıl kutlandı.

 
Türkiye LPG sektörünün önde gelen şirketi İpragaz, 50'nci yılında da Türkiye ekonomisinin önemli temel taşlarından biri olmaya devam ediyor. 1961 yılında kurulan İpragaz bugün, doğrudan ve dolaylı olarak yarattığı 8 bin kişilik istihdam ile Türkiye'nin binlerce noktasında hizmet veriyor.
Bakan Yıldız'a altın tüp hediye edildi

Türkiye'de ilkleri gerçekleştirmeyi hedef edinen İpragaz, katıldığı 10. Petroleum Fuarı'nda, düzenlenen bir törenle 50'nci kuruluş yıldönümünü kutladı. Petroleum'un ilk gününde İpragaz standının ziyaretçileri arasında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da yer aldı. Fuarın açılışını yapmasının ardından İpragaz standını ziyaret eden Bakan Yıldız'a, 50'nci yıl anısına özel yaptırılan altın tüp hediye edildi. İpragaz, fuarın ikinci gününde düzenlediği törenle de; 50'nci yıl coşkusunu, tüm sektörle paylaştı. İpragaz'ın kurucusu Yücel Kurttepeli ile CEO'su Selim Şiper'in ev sahipliğinde gerçekleştirilen törende, EPDK Başkanı Hasan Köktaş, EPDK üyeleri ve sektörün önde gelen isimleri ile birlikte 50'nci yıl pastası kesildi.

Türkiye'nin en büyük 19'uncu şirketi
Yarım asırlık tecrübesi ve gerçekleştirdiği ilklerle İpragaz, kurucusu olduğu Türkiye Likit Petrol Gazı (LPG) sektörünün öncülüğünü de sürdürmeye devam ediyor. Son yıllarda aralıksız olarak Türkiye'nin en büyük 25 firması arasında yer alan İpragaz, yatırımları, hacmi, cirosu ve yarattığı tüm ülkeye yayılan istihdam imkanları ile sadece “LPG sektörünün öncüsü, lideri” sıfatlarıyla değil, aynı zamanda Türk ekonomisi genelinin de en önemli şirketlerinden biri konumunda bulunuyor. Türkiye'de faaliyet gösteren özel şirketler arasında 1994'ten bu yana, sürekli "En Çok Vergi Ödeyen İlk 50 Firma" arasında bulunan İpragaz, İstanbul Sanayi Odası'nın belirlediği son “Türkiye'nin En Büyük 500 Sanayi Kuruluşu” listesinde de, “En Büyük 19'ncu Şirket” olarak yer aldı.

LPG sektörüne öncülük, rehberlik yaptı
1961 yılında ülkemizdeki ilk tüp dolumunu gerçekleştiren ve ilk resmi dolum tesisini kurarak, Türkiye'de LPG sektörünün oluşumuna öncülük eden İpragaz, gerçekleştirdiği birçok ilk ve yeniliklerle de, sektörün bugün geldiği noktaya önemli katkılarda bulunmaya devam ediyor.
50 yılda sadece iki tepe yönetici

İpragaz, bir şirketin görebileceği her türlü ticari formatı 50 yıl içinde yaşadı. Üstelik ticari, siyasi ve sosyal maceralarla dolu bu yarım asırlık yolculukta, şirket yönetiminde sadece iki isim bulundu: ilk 40 yılda İpragaz'ın Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Yücel Kurttepeli ve son 10 yılda ise İpragaz CEO'su Selim Şiper.

Belgesel – roman tadında bir tarihçe
Yücel Kurttepeli'nin; “Nereden başlayıp nereye gelindiğine, hep rakamlarla bakılır ve bu konu, bir istatistiğin konusu kabul edilir. Hâlbuki her rakamın arkasında bir emek, bir mücadele vardır” sözleri, İpragaz'ı belki de en iyi tanımlayan sözlerden biridir. Zira İpragaz tarihi; sadece şirketi ya da sektörü değil, Türkiye ekonomisini, siyasi ve sosyal geçmişini de, yarım asırlık bir zaman diliminde yansıtıyor.
“Sektörümüzün gelişiminden gurur duyuyoruz”

Selim Şiper ise “50 yıl önce, alıcısı ve pazarı olmadığı için atık statüsünde değerlendirilen bir enerji türünün, gelinen noktada; Avrupa Birliği 2020 ve Dünya Enerji Politikaları kapsamında sürdürülebilir, güvenli ve çevreci bir enerji kaynağı halinde değerlendiriliyor olması, aslında bu alandaki gelişimin ne boyutta olduğunun en büyük ispatıdır. İlk tesis kurulumunu ve ilk tüp dolumunu gerçekleştiren bir firma olarak, sektörümüzün bu gelişiminden gurur duyuyoruz” diyerek düşüncelerini dile getirdi.

İPRAGAZ PETROLEUM FUARI'NDA
Avrupa ve Asya'nın enerji alanındaki en büyük buluşma noktası Petroleum Istanbul 2011 Fuarı, 7 – 10 Nisan 2011 tarihleri arasında onuncu kez düzenleniyor. 'Exengaz', 'Evas' ve 'Prins' gibi iştiraklerinin de yer alacağı fuarda İpragaz, sektörel paydaşlar ve tüketicilerle bir araya geliyor. Kurucusu olduğu LPG sektöründe, imza attığı bir çok ilkin yanı sıra 1996 yılında Türkiye'nin ilk resmi belgeli otogaz istasyonunu da açan İpragaz, 7 gün 24 saat kesintisiz sunduğu hizmet kalitesini; Petroleum Fuarı'ndaki standında gerçek tank ve tesisat sistemleri ile ziyaretçileriyle paylaşacak.

LPG pazarında özellikle 2000 yılından bu yana önemli bir satış gelişiminin mevcut olduğunu söyleyen İpragaz AŞ CEO'su Selim Şiper, tüplü ve dökme LPG sınıfında son 10 yıldır yaşanan sürekli düşüşe karşın, otogaz segmentinde ise son 8 yıldır istikrarlı ve önemli bir artış sağlandığına dikkat çekti. Şiper, “Otogaz segmentinin bu istikrarlı artışındaki en önemli etken ise; bu pazarın ilk oluştuğu andan bu yana, benzine göre çok daha ekonomik bir yakıt olmasıdır. LPG, bu özelliğini halen korumaktadır. Ancak kanımca LPG'nin bu ekonomikliğinin yanı sıra önümüzdeki dönemde çevreci özelliği de çok daha fazla ön plana çıkacaktır” dedi.
Verimli, çevreci ve ekonomik yakıt olan otogazın, LPG pazarındaki hızlı büyümesi ile Türkiye'de yıllık otogaz kullanımı, yaklaşık 2.5 milyon tona ulaştı. Türkiye, 2.5 milyon tonluk yıllık otogaz tüketimi ile; Avrupa'da ilk sırada, dünyada ise Güney Kore'nin ardından 2'nci sırada yer alıyor. Ayrıca, Türkiye yaklaşık 9 bin adet otogaz istasyonu sayısıyla da, bu alanda da dünyada lider konumda bulunuyor.

Otogaz kullanımı, günümüzde Türkiye'deki tüm otomotiv yakıtları içinde %13'lük bir paya ulaşırken, bu oranın Avrupa Birliği ülkelerinde % 2 seviyelerinde kaldığı görülüyor. Bu oranlara bakıldığında; AB'nin çevre kirliliğini en aza indirmek için 2020 yılı için koyduğu %10'luk hedefini, Türkiye'nin mevcut otogaz kullanımıyla şimdiden fazlasıyla geçmiş bulunduğu görülüyor. Avrupa Birliği'nin bu hedefi; yılda 2,5 milyon tonluk bir karbondioksit salınımını azaltacak, gerek sera gazı, gerekse insan sağlığı açısından son derece olumsuz etkileri olan katı parçacık ve azot oksitlerin miktarlarında önemli azalmalar sağlayacaktır. Türkiye'de ise otogaz kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte; her yıl, yaklaşık 1 milyon ton daha az karbondioksit salınımı gerçekleşiyor. İki yılda bir Beylikdüzü Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen Petroleum İstanbul Fuarı'nda 7. Hall, C120 numarada bulunan İpragaz standı, 7–10 Nisan tarihleri arasında, 11.00-19.00 saatleri arasında ziyaret edilebilmektedir.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.