22 Eylül 2024
  • İzmir36°C
  • İstanbul28°C
  • Antalya32°C
  • Ankara31°C

52. ULUSLARARASI ANTALYA FİLM FESTİVALİ

Türkiye’nin en köklü sinema etkinliği, Uluslararası Antalya Film Festivali, yarım asırlık tecrübesini yepyeni hedeflerle destekleyerek efsane bir yılı geride bıraktı

52. Uluslararası Antalya Film Festivali

15 Aralık 2015 / 05:00

TURİZMİN SESİ

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel başkanlığında ve Elif Dağdeviren direktörlüğünde gerçekleştirilen 52. Uluslararası Antalya Film Festivali, 6 Aralık 2015 akşamı Cam Piramit’teki kapanış töreniyle sona erdi. Yarım asırlık tecrübesine sürekli yeni açılımlar ekleyerek hem sinemaya hem Antalya’ya katkısını artıran festival, bu yıl sinema dünyasının dev isimlerinden oluşan konukları, dopdolu programı, geniş yelpazedeki etkinlikleri, yeni ödülleri ve maddi destekleriyle de başarılı bir yılı geride bıraktı. 

 
52.-uluslararasi-antalya-film-festivali.jpg
 
Sahnesinde tarihi bir anı gerçekleştirerek, Türk sinemasının sultan’ı Türkan Şoray ile Fransız sinemasının diva’sı Catherine Deneuve’ü buluşturan efsanevî bir kareyle başlayan festival; Jeremy Irons, Cathleen Turner, Vanessa Redgrave, Franco Nero, Sinead Cusak gibi birbirinden usta oyuncuların yanında Mena Suvari, Anamaria Marinca gibi genç kuşağın başarılı isimlerini de sinemaseverlerle Antalya’nın sıcak atmosferinde bir araya getirdi. 
 
52.-uluslararasi-antalya-film-festivali,3.jpg
 
Festivalin onur konukları olan dev isimler, hem filmlerinin gösterimi sonrası seyircilerin sorularını samimiyetle cevapladı hem de masterclass’larla her biri bir hazine niteliğindeki birikimlerini cömertçe paylaştı. Ayrıca aralarında Jeremy Irons, Kathleen Turner, Mena Suvari gibi isimlerin de yer aldığı seçkin davetliler, Antalyalılar için ayrı bir önemi olan ve artık sosyal sorumluluk projelerine destek olan festivalin ilk farkındalık yaratma etkinliği haline de gelen “Geleneksel Festival Korteji”ne katıldı. Onlar, Türkiye’deki hayranlarının yoğun ilgisinden ve böyle bir sosyal sorumluluk projesine aracı olmaktan, Antalya halkı da dünyaca ünlü isimleri yakından görme fırsatı yakalamaktan dolayı memnundu. 
 
Herkese, her zevke göre filmlerle dopdolu program
“Camelot”, “Şerburg Şemsiyeleri”, “Güllerin Savaşı” gibi kült filmlerin yanı sıra; “Geceyarısı Gösterimleri”, “Dünya Sinemalarından”, “Ödüle Koşanlar”, “Ustaların Gözünden” gibi başlıklar altında 100’e yakın film, toplam 172 gösterimde sinemaseverlerle buluştu. Festivalin açılış filmi olan “Uzaklarda Arama” ise yönetmen koltuğunda oturan, Türkiye sinemasının büyük oyuncusu Türkan Şoray ve film ekibinin katılımıyla unutulmaz bir atmosferde gerçekleşti. 52. Uluslararası Antalya Film Festivali’nde Altın Portakal için bu yıl ulusal kategoride 10, uluslararası kategoride de 12 film yarıştı. Türk sinemasının en yeni örneklerinden, Özcan Alper imzalı “Rüzgarın Hatıraları” ve Mustafa Kara’nın ilk filmi “Kalandar Soğuğu” ise her iki kategoride de yer aldı. 
 
Bu yıl yarışma filmlerinden önce seyirciler, Türkiye sinemasının önemli yaratıcı alanlarından biri olan Kısa Film Seçkisi’ndeki örnekleri izleme imkanı da buldu. Festivallerin yoğun programları arasında sıkı takipçileri dışında genel seyirciye ulaşmakta çoklukla zorlanan kısa filmler de böylece Antalya Film Festivali’yle birlikte çok daha ‘görünür olma’ ve daha fazla seyirciye ulaşma imkanına kavuştu. 
 
Türk sinemasının yeni projeleri AFF ile hayata geçiyor:
AFF’den yeni projelere ‘can suyu’
 
Başlangıç yaptığı geçen yıldan itibaren kendisini kanıtlayarak 52. Uluslararası Antalya Film Festivali’ne de güçlü bir etkinlik programı ile katkıda bulunan Antalya Film Forum (AFF) şimdiden sinema sektörünün yeni buluşma adresi oldu. Ayrıca AFF’un ilk meyvelerini de bu yıl festivalde görmek mümkündü; geçen yılın Work in Progress ve özel ödül sahibi filmleri “Sarmaşık” ve “Rüzgarın Hatıraları”, Altın Portakal için yarışan filmlerdendi. “Sarmaşık”, en iyi film de dahil olmak üzere 4 dalda ödüle layık görülürken, Rüzgarın Hatıraları festivalden 2 ödülle döndü. Filmleri, proje aşamasından itibaren desteklemeyi amaçlayan AFF, bu yıl maddi desteklerini de artırdı. Kurmaca Film Pitching Platform ve Work in Progress başlıklarına bu yıl Belgesel Pitching Platform başlığı altında ödülleri de ekleyen AFF, yeni projelere toplamda 220 bin TL destek sağladı. 
 
Dört bir yanda etkinlik
Festival, yalnızca film gösterimleriyle değil farklı başlıklardaki söyleşi ve etkinliklerle de Antalyalı ile buluştu. Festivalin ana mekanı AKM, festival boyunca usta oyuncu, gülen ve Türkiye’yi güldüren adam Kemal Sunal’ın çok özel sergisine ev sahipliği yaptı. Açılışını; Sunal ailesinin hep birlikte yaptığı sergide usta oyuncunun filmlerde kullandığı kostüm ve aksesuarların yanı sıra şahsî eşyaları, mektupları ve çok özel fotoğrafları da bulunuyordu. 
 
Akdeniz Üniversitesi İletişim ve Turizm fakülteleri de festival boyunca renkli söyleşilerin adresi oldu. 70x100 Ajans kurucusu Emre Erdem, oyuncu Ali Sunal, sinema tarihçisi Alican Sekmeç, oyuncu Vildan Atasever, Orion Işık’ın ortaklarından Hakkı Yazıcı, kurgu ustası Ayhan Eryüksel gibi uzman isimler, üniversiteli gençlerle tecrübelerini paylaştı, onların sorularını cevapladı.  
 
Festivalin en anlamlı projesi: 
Büyükşehir Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Filmi
 
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel’in eşi Ebru Türel’in desteğiyle güçlenerek gelişen, Türkiye’de ilk ve Avrupa’da 2’nci büyük, özel eğitime ihtiyaç duyanlar için kurulmuş bir merkez olan olan Büyükşehir Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi de festivalin gündemindeydi. Festival Direktörü Elif Dağdeviren’in “Festivallerin sosyal sorumluluk projeleri de olmalı ve biz de bu yıldan itibaren her yıl bir sosyal sorumluluk projesine destek vereceğiz” sözüyle işaret ettiği bakış açısı doğrultusunda Merkez’e dikkat çekip farkındalık oluşturma amacıyla çok özel bir çalışma gerçekleştirildi. Festivalin ilk günündeki geleneksel kortejde de vurgulanan ‘farkındalığı’ yaygınlaştırabilmek amacıyla İstanbul ve Akdeniz üniversiteleri Radyo-TV–Sinema bölümlerinden öğrenciler, hocalarının rehberliğinde Merkez için bir kısa film çekti. “Uzun İnce Bir Yoldayım” adlı kısa filmin galası da festivalin son gününde yapıldı ve kapanış töreninde de kendilerine sosyal sorumluluk teşekkür plaketleri sunuldu.
Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.