22 Eylül 2024
  • İzmir36°C
  • İstanbul28°C
  • Antalya32°C
  • Ankara31°C

650 YILLIK SOMUT MİRAS

Edirne Belediyesi'nce 2011 yılında 650.'si düzenlenecek olan Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri Almanya'nın başkenti Freie Üniversitesi'ndeki konferansta tanıtıldı

650 YILLIK SOMUT MİRAS

15 Kasım 2010 / 15:05

TURİZMİN SESİ


Freie Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen, “Tarihi Koruyarak Modernleşen Osmanlı Kentleri Araştırması” projesinde, Edirne'nin örnek kent olması ve bu konuda öğrencilere burs verilmesi kararı alındı. Berlin Freie Üniversitesi Tarih Kültür Fakültesi'ne bağlı İslam Araştırmaları Enstitüsü tarafından düzenlenen, “650 Yıllık Somut Miras: Kırkpınar Yağlı Güreşleri” konulu konferans büyük ilgi gördü. Freie Üniversitesi'nin davetlisi olarak Almanya'ya giden Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Namık Kemal Döleneken tarafından verilen konferansta, Kırkpınar her yönü ile tanıtıldı.

Alman katılımcılar yanında Cezayir, Arap, Fransız ve Japon uzmanların da izlediği konferansta konuşan Döleneken, Kırkpınar'ın Edirne ve Türkiye için sahip olduğu önemi anlatırken, 2011 yılında gerçekleştirilecek 650. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri organizasyonu hazırlıkları hakkında da bilgiler verdi.

Türkiye'nin Berlin Büyükelçiliği temsilcilerinin de izlediği konferansta, 650. Tarihi Kırkpınar Güreşleri etkinlikleri kapsamında 2011 yılı içinde Berlin'de geniş kapsamlı tanıtım ve yağlı güreş etkinliği düzenlenmesi benimsendi. Konferansı izleyen TRT Berlin ekibi de, Kırkpınar hakkında Belediye Başkan Yardımcısı Namık Kemal Döleneken ile ropörtaj yaptı. Bu arada Freie Üniversitesi, yürüttüğü, “Tarihi Koruyarak Modernleşen Osmanlı Kentleri Araştırması” projesinde Edirne'yi örnek kent olarak benimsedi. Frei Üniversitesi öğretim üyeleri tarafından bu konuda Döleneken ile yapılan görüşmede, proje kapsamında çalışacaklara burs verilmesi kararının alındığı bildirildi. Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Namık Kemal Döleneken, Berlin ziyareti kapsamında Türkiye'nin Berlin Başkonsolosluğu ile Kültür ve Turizm Ateşeliği'ni de ziyaret edeceğini belirterek, “Konferans çok olumlu geçti. Alman uzmanlar yanında diğer ülkelerden katılımcıların da olması, Kırkpınar'ı daha farklı kültürlere aynı anda tanıtmamıza olanak sağladı. Konferans sonunda, Kırkpınar'a ilgi oluştu. Görüşmelerde ortak kanı, Kırkpınar'ın Edirne'de izlenmesi oldu. Sanıyorum 650. yılda Kırkpınar'a zaten varolan yurt dışındaki ilgi daha da artacak”

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.