22 Eylül 2024
  • İzmir36°C
  • İstanbul28°C
  • Antalya32°C
  • Ankara31°C

AB OLARAK TÜRKİYE’YE İHTİYACIMIZ VAR

TESEV tarafından, İstanbul İngiltere konsolosluk binasında ortaklaşa düzenlenen, 7.Bogaziçi Konferansı basına yarı kapalı olması dolayısıyla halka yarı kapıları açtı

AB OLARAK TÜRKİYE’YE İHTİYACIMIZ VAR

25 Ekim 2010 / 03:30

TURİZMİN SESİ-YILMAZ PARLAR
British Council, Avrupa birliği Türkiye Deşegasyonu ve Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı ( TESEV ) tarafından, İstanbul İngiltere konsolosluk binasında ortaklaşa düzenlenen, 7.Bogaziçi Konferansı basına yarı kapalı olması dolayısıyla halka yarı kapıları açtı. Konferansta, Türkiye-Avrupa Birliği ilişkiler ele alınıyor.

David Lidington ( Birleşik Krallık Milletvekili ve Avrupa ve NATO işlerinden sorumlu devlet Bakanı.” AB olarak Türkiye'ye ihtiyacımız var” Lech Walesa ( Polonya eski Devlet Bakanı ) “AB Türkiye'ye muhtaç” Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış “ AB Türkiye olarak sizi kurtarmaya geliyoruz.” İddalı ve itiraf cümlelerle başlayan 7.Bogaziçi Konfereansda İş dünyasının önemli isimleri, Üniversitelerimizin değerleri, Elçiler, yabancı Milletvekilleri basında önde gelen isimleri katılıyorlar. Müzakere platformda Türkiye üyeliğin dış politika boyutu, ekonomi ve kültür politikaları ele alınıyor.

David Lidington Lech Walesa için “Özgün toplum olma yolunda fiziksel ve kararlı cesaretle kamu oyunun isteği doğrultusunda mükemmel bir başarı elde ettiniz” sözleriyle bir kere daha yüceltti. Türkiye için, her zaman Birleşik Krallık AB alınabilmesi için Türkiye'ye destek vermiştir. Ancak bazı çevrelerce “Türkiye AB ye girmek arzusunun azaldığı ve % 30 lara düştüğü ve AB den vazgeçerse karlı olacak” şeklinde duyumlar aldığını söyleyerek, AB nin 27 ülkesine Türkiye'nin fayda getireceği ve % 11-12 ler gibi büyüme gösterdiği 2017 yılında ikinci sırada en fazla büyüyen Ülke durumuna gelecdeğini belirterek G-20 lerin bir üyesi olarak ve kurucu 5 ülkeden biri olan Birleşik Krallık bu ilişkilerin dahada AB deki durumu kuvvetlendireceğini dile getirdi. Türkiye'nin doğusu ve güneyi ile ilişkikerini kuvvetlendirmelerinden rahatsızlık yerine memnun olduklarını vurguladı.

“Kıbrıs konusunu hallettiği takdirde bundan doğuda fayda sağlaycak herkes karlı çıkacak” dedi. Kültür konusunda çok önemli mesajlar Almanya örneğinden vererek “ Almanya Ülke yönetenleri Türkiye bizim kültürümüzün bir parçası ve bundanda son derece memnunuz” dediklerini söyledi böylece tüm AB için gerekli bir Ülke olduğun altını çizdi.
Devlet Bakanı AB Başmüzkereci Egemen Bağış 5 ana grubta AB ile konuları ele aldı.
1- Adil Hakkaniyet ( özel bir ayrıcalık istemiyoruz, diğer üye sürecindeki ülkelere uygulanan kuralların aynısı istiyoruz.)
2- Terörle mücadelede iş birliği (Bir ülke tereörden zarar görüyorsa diğerleride zarar görür.)
3-Vize uygulamasındaki haksızlık ( Ürün serbest dolaşırken ürün sahibi vize kuyruğunda beklemesi üye olmayan başka ülkelerin ülkeye giriş kolaylığı karşısında kabul edilemez bir tutum olarak görmekteyiz.)
4-Kıbrıs Konusunda dürüst olmak gerekir. Uzlaşmayı reddeden diğer taraf, Avrupa'nın ihtiyaç duyduğu enerjinin Büyük bir bölümü /(% 70 ) Ülkemiz sınırlarından geçip size ulaşacak her antlaşmaya itiraz eden Enerji gibi son derece önemli bir işbirliğini yapamaz oluyoruz. Kıbrıs Rum tarafının çeşitli vetoları Türkiye ve AB zarar vermekte, bunları AB iyi takip etmek zorunda. Enerji iş birliğin birlikteği herkese fayda sağlıyacaktır. Trabzon da Rum Ortodoks Patrik tarfından ayin yapıldığını, Van Ahtamar kilisede Ermeni Ortodoks Patrik tarafında ayin yapıldığını dile getirdi. Ercan hava limanını Birleşik Krallık kullanırsa bende Limanlarımı açayım.Özet sözlerle şunları söyledi.
“Kıbrıs konusu, biz Avrupa Birliği üyesi ülkeler taahhütlerini tam bilincinde hareket etmek zorundayız.. 26 AB Konseyi sonuçları ∙ Nisan 2004 izolasyonlarını henüz uygulamada kaldırma konusunda bekliyoruz. Doğrudan Ticaret Tüzüğü kabul edilmemiştir. ∙ Şüphesiz AB itibarını Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki ilişkileri tek bir üyesi ve bencil ilgi dar tanımına rehin edilebilir. Kıbrıs Türk tarafı bugüne kadar yapıcı ve dinamik bir yaklaşım ile görüşmeler gerçekleştirdi. ∙ Şimdi bu tarihi fırsatı anlamak için zamanı. Doğrudan Ticaret Direktifi yürürlüğe gelirse, ve AB Üye Devletleri Kuzey Kıbrıs limanları ile doğrudan ticaret başlarsa , o zaman Kıbrıs Rum gemi ve uçakları bizim portları açık olurdu. Sonuç olarak, sekiz askıya fasıl müzakerelere açılabilir.”

5. Bu, AB Zirveleri Türkiye ve diğer aday ülkelerin Davet 2004 yılına kadar böyleydi.
Türkiye'nin Avrupa perspektifi; şimdi eksen kayması kuşkular var.

Avrupa Birliği Avrupa bizim için bir vizyon, insanların birbirlerine açık konuşması gerektiği, bu gibi platformlar iletişim kurarak net mesajlar vermek olmalı. Ben de Cumhurbaşkanı Walesa aramıza katıldı teşekkür etmek istiyorum, onun tecrübe ve vizyonu bizim için önemlidir. Cumhurbaşkanı Walesa savaş ve barış adamı, yıkım ve inşaat gördü. Tam bir hayat yaşamı olmadığını belirtti. Avrupa ve kesinlikle benim güzel ülkem her şeyi gördük, hala cesaret, kararlılık ve sabırla bekliyoruz. Şeklinde yorumladı.



yilmazparlar@yahoo.com

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.