02 Temmuz 2026
  • İzmir34°C
  • İstanbul31°C
  • Antalya34°C
  • Ankara27°C

AB’DE 150 AVRO GÜMRÜK MUAFİYETİ KALDIRILDI

ETİD: Türkiye’nin Kapsam Dışında Kalması İçin Çalışıyoruz

AB’de 150 Avro Gümrük Muafiyeti Kaldırıldı

02 Temmuz 2026 Perşembe 11:26

TURİZMİN SESİ


Avrupa Birliği, sınır ötesi e-ticaret işlemlerinde önemli bir değişikliğe gidiyor. 1 Temmuz itibarıyla, AB dışından internet üzerinden satın alınan ve değeri 150 avronun altında olan ürünlere uygulanan gümrük vergisi muafiyeti sona eriyor.Yeni düzenleme kapsamında, 150 avroya kadar olan ithal mesafeli satışlarda ürün kalemi başına 3 avro sabit gümrük vergisi uygulanacak. Bu geçici sistem 2028’e kadar yürürlükte kalacak; sonrasında ise tüm ürünler değerlerine bakılmaksızın normal gümrük vergisi oranlarına tabi olacak.

  • 3 avroluk sabit vergi, mevcut tarifelerin yerine geçecek.
  • Alkol, tütün ve parfüm gibi ürünler de bu kapsamda değerlendirilecek.
  • Vergi, ürün adedi değil, ürün kalemi üzerinden hesaplanacak.

Avrupa Komisyonu, 2 Haziran’da yayımladığı rehberle yeni sistemin kapsamını ve uygulama örneklerini açıkladı. Bu düzenlemenin, özellikle üçüncü ülkelerden gelen yüksek hacimli düşük değerli gönderilerde ürün güvenliği, gümrük denetimleri ve adil rekabet sorunlarını gidermeyi hedeflediği vurgulandı.

ETİD’den Açıklama  
ETİD Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Çevikoğlu, Türkiye’nin AB müktesebatıyla yüksek uyumlu olduğunu belirterek, “Türkiye’nin mevcut düzenlemenin kapsamı dışında tutulması için kamu kurumlarımız ve uluslararası paydaşlarımızla koordinasyon içinde girişimlerimizi sürdürüyoruz” dedi.Çevikoğlu, Türkiye’nin Gümrük Birliği çerçevesinde AB ile derin ekonomik entegrasyona sahip olduğunu hatırlatarak, ülkemizin diğer üçüncü ülkelerle aynı kategoride değerlendirilmemesi gerektiğini vurguladı.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.