ADANA'DA ROMA DÖNEMİNDEN KALAN 1700 YILLIK TARİH
Adana'da Roma Döneminden Kalan ve Dünyanın Şehiriçi Trafikte Kullanılan En Eski Köprüsü Olarak Bilinen Taşköprü'nün Bir Tanıtım Levhasının Bile Olmaması Dikkat Çekiyor.
29 Temmuz 2008 / 01:05
Ferhat Ardıç-Turizmin Sesi Çukurova Koordinatörü
Adana'da Roma döneminden kalan ve dünyanın şehiriçi trafikte kullanılan en eski köprüsü olarak bilinen Taşköprü'nün bir tanıtım levhasının bile olmaması dikkat çekiyor.
Gece ışıklandırıldığında, Adana Merkez Sabancı Camii ile Hiltonsa Oteli'nin arasında bir gerdanlık gibi duran Taşköprü'nün hangi tarihte kimler tarafından yaptırıldığına ve hangi yıllarda kaç kez restore edildiğine dair bir bilgi levhası bulunmuyor.
Bin 700 yıldır Seyhan Nehri'nin sularını Çukurova'nın verimli topraklarıyla buluşturan Taşköprü, yerli ve yabancı turistlerin akınına uğruyor ama gelen turistler, tarihi köprünün geçmişi ile ilgili bir bilgi alamadan geri dönmek zorunda kalıyor.
Taşköprü'den sonra yapılan tarihi eserlerin bile tanıtıcı levhalarının bulunmasına rağmen yetkililerin bu eseri görmezden gelmesi tepki çekiyor.
TAŞKÖPRÜ'NÜN TARİHİ
Adana'nın Batı (Seyhan) ve Doğu (Yüreğir) yakalarını birleştiren Taşköprü, Seyhan Nehri üzerine Roma döneminde M.S. 384'de Mimar Auxentus tarafından yaptırıldı. Dünyanın şehiriçi trafikte kullanılan en eski köprüsüdür.
Orijinali 21 gözlü olan köprü nehrin, ıslah çalışmaları sırasında 7 gözünün toprak altında kalmasıyla 14 gözlü olarak hizmet vermekte.
Osmanlı döneminde birkaç kez onarılan Taşköprü, hala ilk günkü ihtişamıyla misafirlerini karşılamakta. 2006 yılı başında restorasyon çalışmalarına başlanan Taşköprü'deki çalışmalar, 2007 başlarında sona erdi.
Taşköprü'nün güneyinde bulunan elektrik üreten regülatör köprünün kapakları kapanınca eski baraj önüne kadar oluşan iç göl büyük bir seyir keyfi yaşatmakta.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.