23 Eylül 2024
  • İzmir36°C
  • İstanbul28°C
  • Antalya32°C
  • Ankara31°C

AHIRKAPI'DA HIDRELLEZ KUTLANDI

“Ahırkapı Hıdrellez Şenlikleri”nin onbirincisi “İstanbul Kültür Başkenti 2010” kapsamına alınan “AHIRKAPI PARKI”nda yapılan Şenlik geniş bir katılımla kutlandı

AHIRKAPI'DA HIDRELLEZ KUTLANDI

06 Mayıs 2010 / 11:00

TURİZMİN SESİ


Her yıl geleneksel olarak yapılan Hıdrellez Şenlikleri bu yıl da Ahırkapı Meydanı'nda gerçekleştirildi. “AHIRKAPI PARKI”nda ve 17.00-24.00 saatleri arasında yapıldı. Geçmiş yıllardan farklı olarak bu yıl bazı yenilikler vardı.

Roman müzik grupları, öğle saatlerinde Sultanahmet Meydanı'nda farklı noktalarda çalmaya başladı. Akşam üzeri müzik çalmaya devam ederek bulundukları noktalardan Şenlik alanına doğru yürüyüşe geçildi.

Bu yıl yiyecek-içecek alımlarında kupon uygulaması kaldırılıldı. Yiyecek- içecekler şenliklerde kurulan stantlarda satıldı. “Hıdrellez Meydanı”ında ve “İstanbul Lezzetleri” olarak adlandırılan lezzet merkezlerinde alış-veriş yapıldı.

Damak tadını hiç değiştirmeyen Güler Osmanlı Mutfağı Osmanlı pilavı,padişah tatlısı ve demirhindi şerbeti ile festival alanının gözdesiydi… Köftecilerin ısıtma sistemlerine baca takması ve rüzgarın ters esmesiyle alan içinde bulunan insanların dumandan etkilenmesine neden oldu. Hersene bir eksikliği fark eden organizasyon gelecek senede buna da çözüm bulacağına inanıyoruz dendi… Biletleri kaldıran organizasyon bu sayede katılımcıların uzun kuyruklarda beklemesi önlendi ve geçen sene az sayıda olan “Tuvalet” sayısı da bu yıl 3 katına çıkarıldı…


Gençlerin ağırlıklı olarak katıldığı kutlamalarda gençler çeşitli oyunlar oynayarak baharın gelişini simgeleyen Hıdrellez'de gönüllerince eğlendiler.

Meydanda bulunan ağaçlara dilek tutarak bez parçaları ve KPSS broşürü de asan gençler, burada doyasıya eğlendiler.

"Doğanın her baharda canlanışı", dünyanın her yerinde yaşayan insan toplulukları tarafından kendi kültürlerine uygun biçimlerde kutlanan Hıdrellez, Ahırkapı'da da bu kez daha bir coşku ile kutlandı, Hıdrellez, Hızır ile İlyas sözcüklerinin birleşmesinden türemiştir.

Türk kültüründe sıkıntıda bulunanların yardımına koşmalarıyla tanınan Hızır ve İlyas peygamberlerin 5 Mayıs'ı 6 Mayıs'a bağlayan gece buluştukları ve dilekleri gerçekleştirdiklerine inanılır.

Ahırkapı'daki kutlamaların tarihçesi ise, Ahırkapı Sokak'ta ilk Hıdrellez 1997 yılında Armada Bahçe'de yapılmış, daha sonraki yıllarda semtte bulunan diğer oteller ve kuruluşların katılımıyla genişlemiştir.

Genişleme hem sunulanların nicelik ve niteliğinin, hem de ziyaretçilerin sayısının -10 bin kişi ve katları- artması biçiminde sürmektedir. Akşam saatlerinde başlayan şenlikler sabaha kadar devam ederken, halkın yoğun şekilde katılımı dikkat çekiciydi

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.