22 Eylül 2024
  • İzmir36°C
  • İstanbul28°C
  • Antalya32°C
  • Ankara31°C

AHMET BARUT, ZOR BİR YIL GERİDE KALDI

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Ahmet Barut, zor bir yılı geride bıraktıklarını belirtirken talepte düşüş yaşanmamasının sevindirici olduğunu belirtti

AHMET BARUT, ZOR BİR YIL GERİDE KALDI

19 Kasım 2009 / 15:38

TURİZMİN SESİ


Barut, 2010 yılında hedefin turizmden elde edilen gelirin arttırılması olduğunu söyledi. Türkiye Otelciler Federasyonu'nun (TÜROFED) geleneksel basın buluşması, İstanbul Şişli'de bulunan Ramada Plaza Hotel'de gerçekleşti. Toplantıya, TÜROFED Başkanı Ahmet Barut'un yanı sıra yönetim kurulu üyeleri ATİD Başkanı Seçim Aydın, GETOB Başkanı İlhan Açıkgöz, TÜROFED Genel Sekreteri Gürel Aydın ve Haluk Beceren katıldı.

Haluk Beceren, Gürel Aydın, Ahmet Barut, Seçim Aydın ve İlhan Açıkgöz
Toplantının başında 2009 yılına ilişkin kısa bir değerlendirme yapan TÜROFED Başkanı Ahmet Barut, çok zor bir yılı geride bıraktıklarını belirtti. Dünyadaki şartlara bakıldığında turizm sektörünün yılı en az kayıpla kapatan sektörlerden olduğunu ifade eden Barut, ziyaretçi sayısının değişmediğini ancak gelirde yüzde 6-7 civarında bir düşüş yaşandığını söyledi.

"TALEPTE DÜŞÜŞ YAŞANMAMASI SEVİNDİRİCİ"
Türkiye'nin Akdeniz çanağındaki rakiplerine göre durumunu da değerlendiren Barut, talepte daralma yaşanmamasının önümüzdeki yıllar için olumlu bir gösterge olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi: "Sevindirici nokta, talebin düşmemiş olması. Akdeniz çanağında Türkiye'ye olan talebin düşmediğini gördük. WTM Fuarı'nda da 2010'da Türkiye'nin rakiplerine göre çok dha fazla tercih edileceğini yönünde bir izlenim edindik. 2010 için büyük bir yükselme beklemiyoruz. Ancak mevcut şartlar içinde Türkiye'nin Akdeniz çanağında Mısır ile birlikte talep artışı yaşayacak tek ülke olduğunu düşünüyoruz. Asıl önemli olan turizm gelirlerini arttırmak."

EN BÜYÜK ARTIŞ BEKLENTİSİ İNGİLİZ VE İSKANDİNAV PAZARINDAN
Türkiye'nin Euro bölgesi dışında olmasından kaynaklanan avantajları olduğunu dile getiren Barut, bu durumun 2009 yılında İngiltere ve İskandinav pazarına belirgin bir şekilde yansıdığını söyledi. Bu pazarlarda parite avantajının 2010 yılında da süreceğini söyleyen önde gelen pazarlara ilişkin beklentilerini ise şu sözlerle açıkladı:

"İngiltere ve İskandinav ülkelerinde bir kur avantajımız vardı. Bu sürüyor. Yine bizim için belirleyici olan Rusya ve BDT ülkelerindeki fiyatlarda da bir miktar artış bekliyoruz. Orta Avrupa'da aynı seviyede kalır. İsrail pazarında ise siyasi gerilim azalırsa geçtiğimiz yılki rakamlara ulaşırız"

"BAKANLIK BÜTÇESİNİN ARTMASI OLUMLU"
Bütçe ve Plan Komisyonu'nda görüşülen Turizm Bakanlığı bütçesindeki artıştan duydukları memnuniyeti de ifade eden Barut, bunun ülke tanıtımına olumlu bir şekilde yansıyacağını söyledi. Barut, "Bütçe Plan Komisyonu'nda Turizm Bakanlığı bütçesinin artması sevindirici. Umarım Maliye Bakanlığı bir son dakika sürprizi çıkarmaz. Rehavete kapılmadan tanıtım ve Pr çalışmalarımızı yapmamız lazım. Bu da sonuçta bütçe ile oluyor" dedi. Tanıtım bütçesine ilişkin beklentisini de açıklayan Barut, "Geçen yılın üzerinde bir rakam bekliyoruz. 150 milyon dolarlık tanıtım bütçemiz olsa herhalde geceleri daha rahat uyuruz. 20 milyar doların üzerinde reel gelir getiren bir sektör için bu tanıtım rakamları çok değil" şeklinde konuştu.

FİNANS KURUMLARININ SEKTÖRE GÜVENİ ARTTI
Zorlu bir süreçten geçmelerine rağmen Türk turizminin olumlu bir seyir izlediğini anlatan Barut, "Şimdi herkes gördü ki Türk turizmi sağlam temeller üzerine oturuyor. Bundan dolayı finans sektörünün de bakış açısı değişti. Önümüzde zorlu bir süreç olmasına rağmen finansman maliyetlerinin de daha makul seviyelerde olması bizi rahatlatıyor" dedi.

MÜZİK MESLEK BİRLİKLERİ İLE YENİ ANLAŞMA YAPILDI
Daha önce müzik meslek birlikleri ile otellerdeki her türlü müzik kullanımını kapsayan bir anlaşma yaptıklarını hatırlatan Barut, bu anlaşmanın kapsamını yeme-içme mekanlarını da kapsayacak biçimde genişlettiklerini açıkladı. Müzik Meslek Birlikleri ile yaptıkları protokolden 1200'Ün üzerinde işletmenin faydalandığının altını çizen Barut, artık yeme-içme mekanlarının da yüzde 70'e varan avantajlardan bu protokol sayesinde faydalanabileceğini söyledi. Ahmet Barut, Bakan Günay'ın şarapta ÖTV indirimi çalışmasına da olumlu baktıklarını belirterek "Umarım gerçekleşir. Olumlu bir girişim olarak görüyoruz" dedi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.