22 Kasım 2024
  • İzmir21°C
  • İstanbul19°C
  • Antalya25°C
  • Ankara18°C

ALANYA’YA TEKNOKENT İÇİN ÖN ADIM ATILDI

“Yeni Teşvik Yasası, Torba Yasa ve İnovatif Bir İş Önerisi' konulu panelde, Alanya'da da teknokent kurulması için çalışma yapılması benimsendi

ALANYA’YA TEKNOKENT İÇİN ÖN ADIM ATILDI

13 Mayıs 2011 / 17:02

TURİZMİN SESİ


Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA), Alanya Ticaret ve Sanayi Odası (ALTSO) ile Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Girişimcilik ve İş Geliştirme Araştırma Uygulama Merkezi ve işbirliğinde “Yeni Teşvik Yasası, Torba Yasa ve İnovatif Bir İş Önerisi' konulu panelde, Alanya'da da teknokent kurulması için çalışma yapılması benimsendi. ALTSO Başkanı Kerim Aydoğan, Antalya Teknokent (ATEK) Genel Müdürü Yrd.Doç.Dr. Mustafa Helvacı'nın destek sözü üzerine bu çalışmaya oda olarak gerekli katkıyı yapmaya hazır olduklarını belirtti. Burdur ve Isparta'nın ortak havaalanı Süleyman Demirel Havalimanı'ndaki uçak bakım merkezinin faaliyete geçtiğini hatırlatan BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin de, dünyada uçak bakımdan elde edilen 70 milyar dolar gelir olduğunu ve bölge olarak 1 milyar dolarlık pay almayı beklediklerini belirtti.

Teşvik mevzuatında son yapılan düzenlemeler ve kamuoyunda torba yasa olarak bilinen 6111 sayılı yasa ile başta istihdam olmak üzere iş hayatında çok köklü değişiklikler ve yeni fırsatların ortaya çıkması amacıyla bilgilendirmeyi amaçlayan panel, ALTSO Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi. AÜ Öğretim Görevlisi ATEK Genel Müdür Yardımcısı Kenan Yüce'nin oturum başkanlığındaki panele konuşmacı olarak BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin, BAKA Antalya Yatırım Destek Ofisi (YDO) Koordinatörü Alaattin Özyürek, Brightwell Holding Yönetim Kurulu Üyesi Volkan Öztürk ile ATEK Genel Müdürü Yrd. Doç. Dr. Mustafa Helvacı katıldı.
ALTSO Başkanı Kerim Aydoğan, açılış konuşmasında, 6111 sayılı yasanın iş hayatında yapılandırma dışında önemli değişikliklere neden olduğunu belirtti. Başta istihdam alanındaki değişikliklerin işverenler tarafından tam algılanamadığına üzülen Aydoğan, yine geçen aylarda teşvik mevzuatında değişiklikler yapıldığını hatırlatarak iş dünyasını çok yakından ilgilendiren gelişmeler olduğuna dikkat çekti. Bu nedenle bu toplantının iş dünyası için büyük önemi olduğunu dile getiren Aydoğan, toplantıya katılanlara teşekkür etti.

UÇAK BAKIMINDAN 1 MİLYAR DOLAR
2009 yılından günümüze uygulanan teşvik yasasının bazı aksaklıkları da beraberinde getirdiğini ve bu nedenle yeni düzenleme yapıldığını belirten BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin, Ajans olarak bu düzenlemeye katkı yaptıklarını, elde ettikleri verilerle yeni teşvik sistemi için Aralık 2010'da önerilerde bulunduklarını ve Bakanlar Kurulu'nda büyük çoğunluğunun kabul edildiğini söyledi. Uçak Bakım Merkezi'nin de Burdur ve Isparta'nın ortak havaalanı olan Süleyman Demirel Havalimanı'nda faaliyetine başladığını hatırlatan Engin, dünyada uçak bakımdan elde edilen 70 milyar dolar gelir olduğunu ve bölge olarak 1 milyar dolarlık pay almayı beklediklerini belirtti.

BAKA Antalya YDO Koordinatörü Alaattin Özyürek de, Yatırım Teşvik Belgesi ve Müracaat dokümanlarının hazırlanması konusunda sunum yaptı. Özyürek, bu belgeyi almak için her şahıs firması, şirket ve hatta yabancı şirketlerin başvurabileceğini ve yatırım tutarının 1 milyon TL'den aşağı olmaması gerektiğine dikkat çekildi.

ATEK Genel Müdürü Yrd. Doç. Dr. Mustafa Helvacı da, konuşmasında firmalar açısından AR-GE çalışmalarının önemini anlattı. Üniversitelerin birer teknokenti bünyesinde barındırmaları gerektiğini vurgulayan Helvacı, “Akdeniz Üniversitesi öğretim üyelerinin geliştirdiği projeler teknokentimiz de hayata geçiriliyor. ATEK olarak önemli ve icat diyebileceğimiz ürünler geliştirdik ve patentini aldık. Nano teknolojiyle geliştirdiğimiz bir sıvı, uygulanan her türlü yüzeyde 3 ay boyunca su ve tozu içerisine işlemiyor. Bu ve bunun gibi çok sayıda ürünü üniversite ve teknokent işbirliğinde geliştiriyoruz. Bilgiyi teknolojiye dönüştüremezseniz o bilginin bir değeri kalmaz” dedi.

Antalya ve Alanya bölgesinde yeni teknokentlerin kurulması gerektiğini dile getiren Helvacı, “Alanya teknokent kurulması gereken yerlerden biri. Alanya'da teknokent kurabileceğimiz hazine arazisi bulabilirsek, burada da teknokent oluşturmayı isteriz. Şehircilik ve sanayileşme adına teknokentlerin çok önemli faydaları var. Teknokent kurabilmek için en az 35 dönüm arazi olmalı. En küçük teknokent bu kadar alanda kurulabilir. Ama daha büyük alanda gelişmiş bir teknokentte kurulabilir” diye konuştu. Helvacı'nın Alanya'ya teknokent önerisine ALTSO Başkanı Aydoğan, yer bulabileceklerini ve destek vereceklerini belirtti.

ATIK LASTİKLERLE YATIRIM
Brightwell Holding Yönetim Kurulu Üyesi Volkan Öztürk ise, yeni bir yatırım alanını anlattı. Atık lastiklerin değerlendirileceği yatırım hakkında bilgi veren Öztürk, yatırımın kendini kısa sürüde amorti edeceğini söyledi. Atık lastiklerin en çok değerlendirildiği yerin yakıldıkları çimento fabrikaları olduğunu, bir lastiğin 13 bin kalori verdiğini söyleyen Öztürk, “2009'da çıkan yasa ile lastiklerin toplanması mecburiyet haline geldi. LASDER isimli dernek bu lastikleri topluyor ve sadece taşıma ücreti ile bu fabrikalara ücretsiz gönderiliyor” dedi.

Atık lastiklerin toplanıp yağ, karbon ve gaza dönüştürülebildiğini ifade eden Öztürk, “Fueloile de dönüşebiliyor. Yatırımla lastikten çıkan teller de değerlendiriliyor. Tesis kendini kısa sürede amorti edebiliyor. Atık yağ, çelik tel ve karbon black (siyah karbon) elde ediliyor. Atık yağın tonu bin 400, telin 350 ve karbon black ise tonu bin 200 dolardan değer bulabiliyor. Toplam 30 tonluk bir tesisin maliyeti ise 3 milyon 200 bin Euro. Tesis 6 ayda tamamlanabiliyor ve kendini 5 yılda amorti edebiliyor” diye konuştu.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.