ALİ BABA OSMANLI ŞERBETLERİ VE ŞERBETİN FAYDALARI | REYHAN ŞERBETİ TARİFİ |
Güler Osmanlı Mutfağı ve Şerbetçi Ali Baba’nın Sahibi Ali Güler ile Osmanlı Şerbetleri, Şerbetlerin Faydaları, Şerbet Yapımı, Osmanlı Lezzetleri ve Soran Yemez Çorbası üzerine röportaj gerçekleştirdik ve şerbet yaptık...
15 Nisan 2021 Perşembe 02:29
TURİZMİN SESİ
Mevlana Celalettin Rumi "Hayatta en sevdiğim üç şey; sema, hamam ve şerbettir" der. Eskiden saray, konak ve köşk sofralarında çeşitli şerbetler özel ibrikler içinde bulunur ve yemekte su yerine şerbet içilirdi. Kahve ve çay pek yaygın olmadığından gelen konuklara şerbet ikram edilirdi.
Anadolu'da da doğumlardan sonra şerbet ikram edilmesi de bir gelenek hâlindedir. Osmanlı mutfağında şerbet, ziyafet sofralarının gözde içeceği olmasının ötesinde daha büyük anlama sahipti.
Örneğin Kanuni Sultan Süleyman sıcak bir yaz günü Yeniçeri ortalarını ziyaret ederken, susamış. Ona bir kap içinde soğuk şerbet ikram etmişler. Kanuni "Sarayımda böyle şerbet içmedim!" dedi, boşalan tası altınla doldurtup, geri gönderdi. Bunun bir nevi uzlaşma işareti sayıldığı bilinir.
Bu olaydan sonra padişahların yolları yeniçeri ocağına her düştüğünde durup bir bardak şerbet içmeleri gelenek haline geldi. Savaşlarda bile cepheden bu taslar saraya gönderilir ve altınla dolu olarak geri gelmeleri beklenirdi.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.