ALİAĞADA BAYANLAR PEYNİR EĞİTİMİ ALDI
Aliağa Ticaret Odası, ilçe ve köylerindeki ev hanımları ve genç kızlara yönelik peynir yapımı eğitimi düzenledi
13 Nisan 2010 / 16:39
TURİZMİN SESİ
Tarım İl Müdürlüğü ve Aliağa Tarım İlçe Müdürlüğü'nün katkılarıyla düzenlenen eğitim Aliağa Ticaret Odası'nda gerçekleşti. Eğitime, Aliağa Merkez, belde ve köylerinden 55 kişi katıldı. İzmir İl Tarım Müdürlüğü'nden ev ekonomisti Ayla Yılmaz tarafından verilen ve 5 saat süren eğitime bayanlar kadar erkekler de büyük ilgi gösterdi. Katılımcı modelle gerçekleşen uygulamalı eğitimde kursiyerler uzmanlarla birlikte peynir üretimi gerçekleştirdi.
UYGULAMALI EĞİTİMDE PEYNİR ÜRETTİLER
Aliağa'da Aliağa Ticaret Odası, Tarım İl ve İlçe Müdürlükleri işbirliği ile Peynir Yapımı Eğitim Kursu yapıldı. Eğitim kapsamında İzmir Tarım İl Müdürlüğü'nden Ayla Yılmaz peynir yapımı konusunda uygulamalı eğitim verdi. Eğitim kapsamında 10 kg sütten peynir üretildi. Aliağa Ticaret Odası'nın tarım ve hayvancılık alanında faaliyetlerin yoğunlaştırılarak geliştirilmesi, geleneksel yöntemlere üretilen ürünlerin daha bilinçli üretilmesi ve aile ekonomilerinin güçlendirilmesi amacıyla gerçekleştirdiği eğitime yoğun katılım oldu.
SÜTÜ PASTÖRİZE ETMEDEN PEYNİR YAPMAYIN
Kursiyerlere peynir yapımının aile ve toplum sağlığını yakından ilgilendiren çok hassas bir üretim süreci olduğunu belirten Ev Ekonomisti Ayla Yılmaz, Köylerimizde, evlerde peynir yapılıyor. Ancak peynir yapımı sırasında belli koşullara uyulmazsa çeşitli hastalık riskleri var. Bunların başında da Brucella hastalığı geliyor. Çocuklarımızın ve toplumun sağlığı için sütün pastörize edinmeden peynir yapılmaması gerekir. Dedi.
BRUCELLA'YA DİKKAT
Ev ekonomisti Ayla Yılmaz, usulüne uygun üretilmeyen ya da hijyenik koşullara uyulmadan üretilen peynirlerden brucella hastalığı bulaşabileceğini dikkati çekerek, Ölümcül sonuçları olabilen bu mikrop insanlarda kemik içine yerleşerek halsizlik, iştahsızlık ve yüksek ateş yapar. Hamilelerde düşüğe neden olur. Bu hastalıktan korunmak için kaynatılmış ve pastörize edilmiş sütler içilmelidir. Her ihtimale karşı üretilen peynirler tuzlu suda 3 ay bekletilerek yenilmelidir dedi.
UYGULAMALI EĞİTİMLER SÜRECEK
Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, Türkiye tarım ve hayvancılıkta çok büyük bir potansiyele sahip. Çeşitli güçlükler nedeniyle tarım ve hayvancılık son yıllarda ne yazık ki yapılamıyor. Ancak köylerimizde, kırsal kesimlerde bu konuda insanlarımız desteklenirse hem işsizlik sorununun giderilmesinde önemli bir yol alınır hem de evlerde hijyenik koşullarda, daha verimli ürünler elde edilebilir. Bu tür toplumu ve insanlarımızın gündelik yaşamını yakından ilgilendiren konulardaki uygulamalı pratik eğitimlerimiz sürecek dedi.
Ev Ekonomisti Ayla Yılmaz, sağlıklı peynir yapmak için Termometre, Kalsiyum Klorür ve cendere bezi kullanılarak temizlik şartlarına uyulması gerektiğini belirtti. Yılmaz, tüm kursiyerlere termometre hediye etti. Eğitimin sonunda Aliağa Ticaret odası Başkanı Adnan Saka eğitime katılanlara katılım sertifikalarını dağıttı. Aliağa Ticaret Odası, daha önce de ev hanımlarına ve çalışan kadınlar yönelik gıdaların dondurularak saklanması eğitimi vermişti.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.