23 Eylül 2024
  • İzmir36°C
  • İstanbul28°C
  • Antalya32°C
  • Ankara31°C

ALMAN TATİLCİLERİN TERCİHİ TÜRKİYE

Almanların tatil tercihlerini kökünden değiştirerek kafalarına Türkiye'yi sokan en önemli nedenlerin başında, 'her şey dahil' sistemini geliyor

ALMAN TATİLCİLERİN TERCİHİ TÜRKİYE

14 Şubat 2010 / 10:52

TURİZMİN SESİ


Seyahat Acenteleri Yöneticileri Derneği (SAYD) Başkanı Recep Yavuz, Almanların yüzde 85'inin tatilde "her şey dahil"i istediğini ve bunu en iyi uygulayan ülkenin Türkiye olduğunu belirterek, bu yıl Türkiye'ye 5 milyon Alman turistin gelmesinin beklendiğini bildirdi.

SAYD Başkanı Recep Yavuz, geçen ayın ortasında Almanya'nın tüketici eğilimlerini ölçen GfK kuruluşunun kapsamlı araştırmasında, yaklaşık 55 milyon Alman vatandaşının 2010 yılında en az beş gecelemeli tatil yapacağının belirlendiğini kaydetti. Bu rakamın, bir önceki yıla göre yüzde 3.7 oranında düşüş gösterdiğini ifade eden Yavuz, en önemli nedenin, kişilerin iş kaybına uğrayabileceği endişesi olduğunu söyledi.

Tatile çıkacağı kesin görünen 55 milyonun sadece dörtte birinin rezervasyonunu kesin veya opsiyonlu yaptırdığını vurgulayan Yavuz, araştırmanın yapıldığı günden bugüne kadar geçen süre içindeki rezervasyonların dahil edilmesi halinde de tatil yapacağı kesin 20 milyon Alman turistin henüz nereye gideceğine karar vermediğini kaydetti.
Recep Yavuz, GfK araştırmasından çıkan iki önemli sonucun da gö z ardı edilmemesi gerektiğine dikkati çekerek, şöyle konuştu: "Almanların tatil tercihlerini kökünden değiştirerek kafalarına Türkiye'yi sokan en önemli nedenlerin başında, 'her şey dahil' sisteminin, ekonomik sıkıntılarla boğuşan tatilcinin can simidi olması ve şu ana kadar rezervasyon yapmayan tatilcinin bu sene de son dakika fırsatlarını kovalaması gelmektedir. En az altı ay öncesinden tatilini planlayıp, rezervasyonunu yaptıran klasik Alman tatilci bu süreyi 6 haftaya kadar indirdi.

Buradaki en önemli beklenti, son dakika rezervasyonları ile gelebilecek olası avantajlar. Her ne kadar bu iki kavram da büyük bir kesim tarafından benimsenmese de tatilci için önemli tercih nedenleri olduğu artık yadsınamaz. Almanların yüzde 85'i tatilde 'her şey dahil'i istiyor, bunu en iyi uygulayan Türkiye'dir. Bu sonuçlar, yaklaşık 30 yıldır Alman turistler ile büyüyen Türk turizminde yeni bir sürecin başlangıcı olabilir. 90'lı yıllarda 1 milyon Alman turist ile başlayan turizm maceramız, 2000'li yılların başında 3 milyonunun üzerinde Alman misafir ile hızlanırken, geçen yıl 4,5 milyon Alman turiste yükseldi. 2010 yılında Türkiye'ye 5 milyon Alman turistin gelmesi bekleniyor. Almanların 3 milyonu ise Antalya'da tatil yapacak."

"Tatil için uçağa binen her 8 Alman'dan biri Türkiye'ye geliyor" diyen Yavuz, Alman tatilcilerin beklentilerine cevap verebilen ender destinasyonlardan birinin Antalya olduğunu, bu gelişmelerin ışığında Antalya'nın bu yıl 3 milyon Alman turist ile 2005'deki altın yılını tekrar yaşayabileceğini ifade etti. Yavuz, turistin beklentilerine cevap vererek, esnek, pratik çözüm üreten bir anlayış ile modern ve bakımlı tesislere sahip Türkiye'nin, Almanya'da bir zamanların İspanyası olmaya doğru hızla yol alırken, çıkışların inişleri olduğu hesabını gözden kaçırmaması gerektiği uyarısında da bulundu.

Geçen sezonun en belirgin sonuçlarından birinin Almanya'da İspanya tercihinin yön değiştirmesi olduğuna işaret eden Recep Yavuz, sözlerini şöyle tamamladı: "Son 10 yılın en büyük kaybını yaşayan İspanya, İngiliz ve Alman turistlerin yön değiştirmesi ile sert bir şekilde inişe doğru rota değiştirirken, bu kaybın önemli bir kısmının Türkiye'ye yöneldiği yorumları zamanla doğruluk kazandı. Tatilcilerin şu ana kadarki eğilimleri, bu sürecin önümüzdeki yıllarda da devam edeceğini gösteriyor.

Geçtiğimiz yıl Avusturya'yı geride bırakarak Almanların tatil için İspanya ve İtalya'dan sonra en çok tercih ettikleri üçüncü ülke olan Türkiye, mart ayında Berlin Fuarı'nda RA Raporu çalışmasında açıklanacak 2009 kesin rakamları ile önceki sezonu başabaş bitirdiğimiz İtalya'y ı da geçerek ikinciliğe yerleşmiş olabilir. Bu arada İspanya ile aradaki 5,9 puanlık fark önemli ölçüde erimiştir. İspanya'nın sezon sonuna doğru yaptığı hamleler gözünü Türkiye'ye dikmiş Alman tatilciyi etkilemedi. Büyük kayıplar yaşayan Avusturya ve Yunanistan'dan gelecek ilavelerin Türkiye'ye yönelmesi ile Alman pazarında Türkiye'nin ikinci sıraya yerleşmesi işten bile değil. Türkiye, İspanya'dan sonra en çok tercih edilen ikinci tatil ülkesi olacak."

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.