22 Eylül 2024
  • İzmir36°C
  • İstanbul28°C
  • Antalya32°C
  • Ankara31°C

ALMANYA TURİZM ENDÜSTRİSİ BİRLİĞİ BAŞKANI FRENZEL TÜRKİYE’YE GELDİ

Türkiye’nin bir numaralı turizm pazarı Almanya’nın Turizm Endüstrisi Birliği Başkanı Dr. Michael Frenzel, Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği’nin (TTYD) davetlisi olarak İstanbul’a geldi

Almanya Turizm Endüstrisi Birliği Başkanı Frenzel Türkiye’ye geldi

25 Ocak 2018 Perşembe 01:32

TURİZMİN SESİ


Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan ve Alman Turizm Endüstrisi Başkanı Dr. Michael Frenzel, TTYD'nin düzenlediği yemekte turizm yatırımcılarıyla bir araya geldi. Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği geleneksel yemeği, 24 Ocak akşamı İstanbul'da Grand Hyatt Otel'de gerçekleşti. Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan ve Alman Turizm Endüstrisi Başkanı Dr. Michael Frenzel'in konuşmacı olarak katıldığı yemeğe çok sayıda turizmci katıldı.

ttyd-baskani-oya-narin,.jpgYemeğin açılış konuşmasını yapan TTYD Başkanı Oya Narin, turizmin ekonomideki yeri ve önemine değinerek, "Bizler, turizmi kalkınma aracı ve kalkınmanın itici gücü olarak görüyoruz. Çalışmalarımızı da bu yönde ilerletiyoruz" dedi. Turizmin istihdamdaki rolüne değinen Oya Narin, işsizlikle Mücadelede ve refah yaratan dengeli büyümede turizmin kilit bir role sahip olduğunu dile getirdi. Turizm sektörünün Türkiye ekonomisinde büyümenin ve kalkınmanın temel taşıyıcı kolonu olduğunu söyleyen Oya Narin konuşmasına şöyle devam etti: "Turizm faaliyeti, ekonomimizde hem ileri hem de geriye doğru çok sayıda sektörü besliyor, olağanüstü bir istihdam kapasitesi yaratıyor ortaya çıkardığı yüksek katma değer oranıyla ekonomimize ısınma yaratmadan büyüme sağlayan yegane iktisadi faaliyet alanı niteliği taşıyor. 2009 'da 64 milyar dolar cari açık veren İspanya 2017'yi 26.4 milyar dolar cari fazla ile kapattı .2017 yılında Hükümetin aldığı tedbirler ve siyasi dinamiklerde oluşan kısmi normalleşmelerin turizm verilerine olumlu yansıdığını anlatan Oya Narin, konuşmasına şöyle devam etti: "Ama verilere dikkatli bakalım; 2017 yılını büyük ihtimal ile 32,4 milyon yabancı ziyaretçi ile kapatıyor olmamıza rağmen kişi başına gelir seviyesinde henüz arzu ettiğimiz düzeye ulaşamadık. 2015 yılı sonundan başlayan daralmayı referans alırsak ve basit bir trend analizi yaparsak bugün normal şartlar altında rahatlıkla 40 milyar dolara ulaşabilecek bir turizm geliri hesaplıyoruz. Bu umut verici bir durum. Demek ki bu trendi yakalarsak ki, bu doğru politika çerçevesi ile mümkündür, gerek ekonomik büyüme, gerek cari işlemeler sorunu ve gerekse işsizlik sorununda sektör ekonomik dinamizme olağanüstü bir katkı sağlayacaktır. Bu boyutu, yani turizm sektörünün makro dengeler üzerindeki belirgin etkisini, özellikle dikkatinize getirmek istedim. 2009 yılında 64 milyar dolar cari açık veren İspanya ekonomisi 2017 yılını 26.4 milyar dolar cari fazla ile kapattıysa, bu durum büyük ölçüde aynı dönemde 52 milyondan 82 milyona çıkan turist sayısıyla ilgilidir. Bu noktada Türkiye için stratejik öneme sahip bu kritik sektörün, tam anlamıyla toparlanması ve Türkiye kalkınmasındaki sorumluluğunu yeniden sağlıklı olarak üstlenebilmesi için atılması gerektiğine inandığımız adımlar var. Yaşanan dışsal şoklar, daralma ve bu daralma ile mücadele politikaları, aslında, sektörümüz ile ilgili bir dizi önemli yapısal sorunu çok daha net olarak önümüze koymuş durumda… Önümüzdeki resim, Türkiye Turizminin mevcut yapı ve iş modelinin sınırlarına gelmiş olduğunu gösteriyor." Türkiye'de turizm sektörünün yeniden yapılanmaya ihtiyacı olduğunu savunan Oya Narin, 3. Turizm Hamlesi ile başlayan sürecin umut verici olduğunu belirterek, turizmin fiziksel alt yapısının dönüştürülmesi ve temel yasaların tümüyle gözden geçirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

almanya-turizm-endustrisi-birligi-baskani-michael-frenzel--33.jpgMichael Frenzel: Geri dönüş mükemmel olacak
2017 yılının küresel turizmde rekorların kırıldığı iyi bir yıl olduğunu anlatan Alman Turizm Endüstrisi Başkanı Dr. Michael Frenzel, 2018 büyüme beklentisinin ise yüzde 4-5 aralığında tahmin edildiğini söyledi. Bölge olarak ise büyümenin önemli ölçüde Asya'da gerçekleştiğine dikkat çeken Michael Frenzel, fakat bu değişimin Avrupa'nın hala çok büyük bir kaynak pazar olduğu gerçeğini unutturmaması gerektiğini söyledi. 2030 yılında Asya'nın en büyük destinasyon ve kaynak pazar olacağı tahminlerini hatırlatan Michael Frenzel, "Fakat o yıllarda bile Almanya ve İngiltere gibi ülkeler Türkiye için önemli pazarlar olmaya devam edecektir" dedi. Rusya pazarındaki normalleşmenin ve yaşanan yüzde 18'lik artışın sevindirici olduğunu anlatan Michael Frenzel, Rus pazarının taşıdığı risklere dikkat çekerek, "Rus pazarındaki deneyimimiz bu pazarın siyasi etkilere ve dalgalanmalara çok açık bir pazar olduğunu gösteriyor" dedi. 2017 yılında Avrupalı turistin tercihini Güney Avrupa ve özellikle de İspanya'dan yana kullandığını anlatan Michael Frenzel, şehir turlarına olan ilginin gittikçe arttığına değinerek, bu turizm kategorisindeki büyümenin 2017 yılında yüzde 16 olarak gerçekleştiğini söyledi. TUI'nin verilerinde Türkiye'ye yönelik ön rezervasyonlarda yüzde 70 artış olduğuna dikkat çeken Michael Frenzel, "Bu muazzam bir geri dönüşü işaret ediyor. Tur operatörlerinin Antalya'ya ayırdığı uçak kapasitesi artıyor. Türkiye'ye geri dönüş mükemmel olacak" dedi Avrupalı turistin geri dönmesinde kaliteli otel ve adil fiyatın önemli rol oynadığını savunan Michael Frenzel, Türk turizmcilere artan talep karşısında fiyatlarını hızla yükseltmemelerini tavsiye etti.

lutfi-elvan.jpg
Lütfi Elvan: Sizin görüşlerinizi almadan adım atmadık
Turizm sektörünün diğer sektörlerle olan etkileşimine dikkat çeken Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, "Turizm, sağladığı faydalarla ekonomimizin vazgeçilmez bir parçasıdır" dedi. Turizm gelirlerinin istenilen seviyede olmadığına değinen Lütfi Elvan, uygulanan politikaların gözden geçirilerek kapsamlı bir dönüşüm programının hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi. Elvan şöyle devam etti: "Kişi başına gelirin rahatlıkla 1000 doların üzerinde olabileceğini düşünüyorum. Bu da yüzde 5 olan cari açığın yüzde 2,5'a düşmesi demektir. Türkiye turizminin altyapısı ve potansiyeli buna müsait." TTYD'nin tahsislerin uzatılmasıyla ilgili isteği doğrultusunda attıkları adımları anlatan Lütfi Elvan, yatırımcılara hitaben "Hala yeterli görmüyorsanız, ilave düzenlemeler yapabiliriz. Hiçbir zaman sizin görüş ve düşüncelerinizi almadan adım atmadık. Bundan sonra da atmayacağız" dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.