27 Temmuz 2024
  • İzmir36°C
  • İstanbul28°C
  • Antalya30°C
  • Ankara28°C

ALNINDAKİ İZDEN DOĞDU, EFSANEYE DÖNÜŞTÜ

Temelleri dede Mehmet Akdağ tarafından 1937 yılında atılan Antalya’nın ünlü lezzet durağı 7 Mehmet’in üçüncü kuşak üyesi Mehmet Akdağ, restoranın kuruluş öyküsü ve hedeflerini PARA Dergisi’nden Kerem Köfteoğlu’na anlattı

Alnındaki izden doğdu, efsaneye dönüştü

29 Temmuz 2023 Cumartesi 14:08

TURİZMİN SESİ / Kerem KÖFTEOĞLU


Dedesinin alnındaki “V” şeklinde yara izi Osmanlıca’da yedi rakamına benzetildiğinden “7 Mehmet” adını aldığını ve 100 yıl önce Antalya’daki lokantasını bu adla hizmete açtığını söyleyen Akdağ, günümüzde müşterilere 650’yi aşkın lezzet sunduklarını söylüyor. Akdağ “ustam” dediği babasının alaylı olan babasının vefatından sonra Alanya Hamdullah Emin Paşa Üniversitesi'ne yazıldı. Okulun mesafesi ve işlerin yoğunluğundan dolayı okulu bıraktı. Antalya Bilim Üniversitesi'ne yazıldıysa da buradan da ayrılmış. Şimdi Anadolu Üniversitesi’nin 3’ncü sınıfında ve üniversiteyi dışardan bitirmeye çalışıyor. Akdağ, Sinan Hamamsarılar ile birlikte hazırladığı “7 Mehmet: Hikayeler Ürünler ve Tarifler” adlı kitapta hem restoranın kuruluş öyküsünü anlatıyor hem de yıllarca sır gibi saklanan lezzetlerin tarifini veriyor.

7-mehmet.jpg

7 Mehmet Gastronomi Fakültesi kuruluyor

Akdağ kendisine yöneltilen “Pandemi öncesinde bir gastronomi akademisi kurma planınız vardı. Bu konuda hangi aşamadasınız?” sorusunu şöyle yanıtlıyor: “Akademi yerine, YÖK'ten Akdeniz Üniversitesi'nde 7 Mehmet Gastronomi Fakültesi kurma onayı aldık. Fakültemizde yılda 500 öğrenciye eğitim vereceğiz. Gastronomi alanını bir anlık heves olarak görenleri baştan eleyebilmek adına öğrencilerin fakülteye yetenek sınavıyla alınması gerektiğine inanıyorum. Fakültede teorik eğitimi alanlar 7 Mehmet Restoran’da pratiğini yapma fırsatı bulacak. Burada özel bir şey yapıyoruz. Eğitim programlarımızı günümüzde özel sektörün olumlu ve olumsuz her yönünü gösterebilecek şekilde hazırlıyoruz. ”Son 10 yılda 200'ü aşkın pop-up diye adlandırılan 7 Mehmet lezzetlerini Antalya dışındaki şehirlerdeki insanların ayağına götürmeyi içeren etkinlik yaptıklarını hatırlatan Akdağ bu konudaki hedeflerini şöyle özetliyor: “Önümüzdeki dönemde Türkiye’de Mandarin Hotel’de gelecek yıl ise Berlin, Londra, Miami, Katar ve Dubai’de de pup-up etkinlikleri yapmayı planlıyoruz. Yurtdışından ortaklık teklifleri geliyor ama ben ortaklığa sıcak bakmıyorum. Yurtdışına açılmayı ciddi olarak düşünüyorum. Bu noktada ilk aşamadı Londra, Dubai, Katar pazarını yakından izliyoruz.

Etiketler:
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.