22 Eylül 2024
  • İzmir36°C
  • İstanbul28°C
  • Antalya32°C
  • Ankara31°C

ALTIN YOLLAR PROJESİ START ALDI

Altın Yollar projesinin üçüncü etabı 20 Eylül Pazartesi günü Sepetçiler Kasrı'nda gerçekleşen tanıtım toplantısının ardından başladı

ALTIN YOLLAR PROJESİ START ALDI

21 Eylül 2010 / 11:03

TURİZMİN SESİ


İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı desteğiyle PPR Production tarafından hayata geçirilen, İstanbul'un sanatsal potansiyelini dünyada tanıtmayı amaçlayan, kültürlerarası diyalogun önemini ve seyyahlarla sanatçıların bu diyalogun kurulmasındaki rollerini vurgulayan Altın Yollar projesinin üçüncü etabı 20 Eylül Pazartesi günü Sepetçiler Kasrı'nda gerçekleşen tanıtım toplantısının ardından başladı.

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansının yurtdışı tanıtım projelerinden birisi olan ünlü seyyah ve kaşiflerin izinden giderek, geçmişten günümüze ışık tutan yolculukları günümüz koşullarında tekrarlayan Altın Yollar projesinin üçüncü etabı 'Evliya Çelebi'nin İzinde' başladı. Projenin 2008 yılında gerçekleşen ilk etabında kültürel çeşitliliğimizi yansıtan müzik topluluğu “Üç Kadın” Jules Verne'nin izinde Bulgaristan'ın Varna, Romanya'nın Köstence, Ukrayna'nın Odessa, Gürcistan'ın Batum kentlerinde konserler vermiş; yazar, fotoğraf sanatçısı, karikatürist ve belgesel film ekibinden oluşan bir sanatçı grubu, ziyaret edilen kentlerin sanatçıları, sivil toplum kuruluşları ve yerel yöneticileriyle buluşmalar gerçekleştirilmişti.

Projenin ikinci etabı “Piri Reis'in İzinde” ile İtalya, İspanya, Tunus, Yunanistan ve Mısır'da düzenlenen etkinliklerle Akdeniz kültürlerinin buluşturulması hedeflenmiştir. Türkiye'deki tanıtımı, İstanbul'da Katalan sanatçı Jordi Savall'ın Türk, Fransız, Yunan, Ermeni, İsrailli, Faslı ve İspanyol müzisyenler eşliğinde verdiği “İstanbul 1710 - Dimitri Cantemir'in Müzik Bilimi Kitabında Sefarad ve Ermeni Müzikleri” başlıklı lansman konseriyle gerçekleştirildi.

2008 yılında “Jules Verne'nin İzinde” başlayan, Piri Reis'in izinde devam eden maceranın üçüncü etabı olan 'Evliya Çelebi'nin İzinde' programı, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Genel Sekreteri Yılmaz Kurt'un ev sahipliğinde, programa katılan sanatçılardan Üç Kadın müzik topluluğu solist ve müzisyenleri, Zeynep Günsur ve Hareket Atölyesi ekibi, Fikret Karakaya & Bezmara Müzik Topluluğu, karikatürist Semih Poroy, yazar Hülya Vatansever, fotoğraf sanatçısı Serkan Taycan ve proje yönetmeni Özdem Petek ve proje ekibinin katıldığı toplantıyla tanıtıldı.

Evliya Çelebi'nin Rotası 2010 Yılının 3 Avrupa Kültür Başkentini Birleştiriyor… Toplantının hemen ardından başlayan “Evliya Çelebi'nin İzinde” yolculuğu, İstanbul, Filibe, Sofya, Manastır, Üsküp, Priştine, Belgrad, Saraybosna, Mostar, Travnik, Zagreb, Zigetvar, Pecs 2010, Mohaç, Budapeşte, Viyana, Nurnberg, Mannheim, Ruhr 2010 (Dortmund, Essen, Oberhausen) rotası üzerinden devam ederek 16 Ekim Cumartesi günü İstanbul'da son bulacak. Yolculuk çerçevesinde konserlerin yanı sıra basın toplantıları, sanatçı buluşmaları gerçekleştirilecek. “Evliya Çelebi ve Müzik” konferansı Pecs kentinde Seyit Ali Kahraman ve Ersu Pekin tarafından gerçekleştirilecektir.

Üç Farklı Yorum, Bir Kitap Bir Belgesel…
Altın Yollar' ın “Evliya Çelebi'nin İzinde” etabında, karikatürist Semih Poroy, fotoğraf sanatçısı Serkan Taycan, ile yazar Hülya Vatansever 'in yorumlarından oluşan bir kitap ve bir belgesel film hazırlanarak geniş kitlelere ulaştırılacak.

Seyahatnâme: Bir Rüya ile Başlayan Kırk Yıllık Serüven Yeniden Hayat Buluyor…

Altın Yollar projesinin, 2010 yılı Avrupa Kültür Başkenti İstanbul'un uluslararası tanıtımına büyük katkı sağladığına dikkat çeken İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Genel Sekreteri Yılmaz Kurt “17. yüzyılın önde gelen Türk gezgini Evliya Çelebi ve büyük eseri Seyahatnâme, Türk Kültür tarihi ve gezi edebiyatı açısından önemli bir yere sahip. Evliya Çelebi'yi, Avrupa Kültür Başkentliği sürecinde böylesine anlamlı bir etkinlikle anıyor olmaktan ve onun rotasında İstanbul'u tanıtıyor olmaktan mutluluk duyuyoruz.” dedi.

Proje Yönetmeni Özdem Petek, “Altın Yollar “ kapsamında, kültürlerarası diyalogun öncüleri seyyahların izinde gerçekleştirdiğimiz ilk yolculukta Fransız yazar Jules Verne' nin “İnatçı Keraban Ağa” romanındaki Karadeniz etrafında, ikinci yolculukta dünya haritacılığında iz bırakan Türk denizcisi Piri Reis'in izinde Akdeniz limanlarında etkinlikler gerçekleştirdik. Bu kez de Evliya Çelebi'nin izini süreceğiz. Kültür geçmiş kuşakların mirası üzerine kuruludur. Bu mirastan yola çıkarak kültürümüzü batı dünyası ile yoğunlaşan bir proje olarak ele aldık.

Nitekim proje kapsamında gerçekleştireceğimiz dört kitaptan üçü yaptığımız yolculukları konu alırken diğer kitabımızda da çağlar boyunca Avrupa ile karşılaşmalarımızı, İstanbul'a ilk gelen yabancı seyyahların ve İstanbul'dan yola çıkarak Avrupa'yı keşfeden seyyahlarımızın öykülerini anlattık. Proje süresince günümüzün sanatçıları tarihteki kahramanların izinden giderek yeni serüvenler yaşadılar ve yaşayacaklar. İzlerini de sürmeye devam edeceğiz.” dedi.

“Altın Yollar” projesinin 26 Kasım - 17 Aralık 2010'da İstanbul'da gerçekleşecek olan son etabı çerçevesinde, “Altın Yollar” projesinde işbirliği yapılan ülkelerden müzisyenlerin yer alacağı “İstanbul Dünya Müzikleri Festivali” (WOMIST) düzenlenecek.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.