22 Kasım 2024
  • İzmir21°C
  • İstanbul19°C
  • Antalya25°C
  • Ankara18°C

ANA TANRIÇA KENTİNE YOLCULUK DEVAM EDİYOR

20 yıldır sürdürülen Metropolis Antik Kenti'ndeki kazı çalışmaları 20 Haziran'da başlıyor.

ANA TANRIÇA KENTİNE YOLCULUK DEVAM EDİYOR

14 Haziran 2011 / 16:54

TURİZMİN SESİ


Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Trakya Üniversitesi işbirliğiyle ve Sabancı Vakfı, MESEDER ve Torbalı Belediyesi desteğiyle 20 yıldır sürdürülen Metropolis Antik Kenti'ndeki kazı çalışmaları 20 Haziran'da başlıyor. Ana Tanrıça Kenti'nin bilinmeyen dünyasına yolculuk Ekim ayına dek sürecek.

Sabancı Vakfı'nın 2003 yılından bu yana Metropolis Sevenler Derneği (MESEDER)'ne katkıda bulunarak destek verdiği Metropolis Antik Kenti'nde bu yılki kazı çalışmaları 20 Haziran'da başlayacak. 2003 yılından bu yana Sabancı Vakfı tarafından desteklenen kazılar, Trakya Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Serdar Aybek başkanlığında, Türkiye ve Almanya'daki Üniversitelerden katılan akademisyen ve öğrencilerden oluşan ekipler tarafından gerçekleştirilecek.

Bugüne kadar yapılan çalışmalarla 3000 yıllık kentin parlak sosyal yaşantısını aydınlatan önemli veriler elde edilirken, Roma Hamam ve Palaestra alanları önemli ölçüde gün yüzüne çıkarıldı. Daha önce ortaya çıkarılan stoa olarak adlandırılan sütunlu galeride, restorasyon çalışmalarına öncülük edecek düzenlemeler yapıldı.

Metropolis ören yeri olmaya hazırlanıyor
Trakya Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Serdar Aybek, bu yılki kazılarda Batı Anadolu'nun küçük kentlerinden biri olarak tanınan Metropolis'in anıtsal varlığını ortaya çıkarmak üzere restorasyon çalışmalarına öncelik vereceklerini söyleyerek, “Metropolis, konumu ve sahip olduğu yüksek kültürel potansiyeli ile ören yeri olma özelliklerine sahiptir. Bu konuda gerekli altyapı çalışmalarını tamamlamak üzereyiz. Metropolis'in ören yeri olabilmesi için başvurumuzu gerçekleştireceğiz” dedi. Sabancı Vakfı Genel Müdürü Hüsnü Paçacıoğlu ise, Sabancı Vakfı olarak Metropolis gibi bir tarihsel bir değerin ortaya çıkmasına destek vermekten mutluluk duyduklarını belirtti. Paçacıoğlu, “Ören yeri olmaya hazırlanan Metropolis, ziyarete açılmasının ardından ülkemizin yeni kültür turizm destinasyonlarından biri olarak bölgenin ekonomik kalkınmasına da katkıda bulunacak” dedi.

Metropolis Hakkında
1990'dan bu yana sürdürülen kazılarla gün ışığına çıkarılmaya çalışılan Metropolis Antik Kenti, Torbalı ilçesine bağlı Yeniköy ve Özbey köyleri arasındaki bir tepede bulunuyor. Metropolis'in tarihi, kentin yakınlarındaki Neolitik Çağ'daki ilk yerleşim izlerinden Klasik Çağ'a, Helenistik Çağ'dan Roma ve Bizans dönemlerine, Beylikler ve Osmanlı tarihine kadar uzanıyor. Bugüne kadar yapılan kazılar sonunda Antik Tiyatro, Peristyl Evler, Stoa (Sütunlu Galeri), Bouleuterion (Meclis Binası), biri büyük diğeri küçük iki Roma Hamamı, Gymnasion (Spor Salonu), Devlet Agorası, Dükkanlar, Genel Tuvalet, Sokaklar gibi antik kent dokusunu oluşturan yapılar ve mekânlar bulundu. Ayrıca bu mekânların kazı çalışmaları sırasında seramik, sikke, cam, mimari parçalar, figürler, heykeller, kemik ve fildişi eserler, pithos (depolama küpü) ve birçok Hellenistik Dönem seramikleri ile maden eserlerden oluşan 10 binin üzerinde tarihi eser gün yüzüne çıkartıldı. Kazılarda elde edilen eserler, bugün İzmir Tarih ve Sanat, İzmir Arkeoloji ve Selçuk Efes müzelerinde sergileniyor.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.