22 Kasım 2024
  • İzmir21°C
  • İstanbul19°C
  • Antalya25°C
  • Ankara18°C

ANADOLU’DA YAYGIN GELENEK

Güney ve Güneydoğu Anadolu'da yaygın bir gelenek olan "ciğer kebaplı kahvaltı"nın, soğuk kış günlerinde, zindelik ve gün boyu enerji verdiği gerekçesiyle daha fazla ilgi gördüğü bildirildi

ANADOLU’DA YAYGIN GELENEK

08 Şubat 2010 / 15:15

TURİZMİN SESİ


Kebap kenti Adana'da, sabahın ilk ışıklarıyla birlikte ciğer kebapçısına giden kent halkı, geleneksel kahvaltı masasındaki zeytin, peynir ve reçel yerine bol acılı ciğer kebabı ile yanında yeşillik ve soğan salatası yiyor, çay yerine de şalgam suyu içiyor.Adana Ticaret Odasının (ATO) tescil ettirdiği "Adana Kebabı"nın usta eğitimi için düzenlenin kurslarında öğretici olarak görev yapan Cevdet Menekşe, ciğer kebabını hazırlamak kadar pişirmenin de özel bir maharet gerektirdiğini söyledi.

Ciğer kebabının inceliklerini anlatan Menekşe, kebabın tarifini şöyle yaptı: "En lezzetli ciğer kebabı erkek koyundan alınan ciğerden yapılmaktadır. Ciğer, 'kelebek' diye tabir edilen bölümü ile beyaz damarları alınıp temizlendikten sonra küçük küpler halinde doğranır. Doğranmış ciğer su ile iyice yıkanıp kanı alındıktan sonra da 3 ciğer arasına bir kuyruk yağı şeklinde şişe takılır. 5 adet ciğer ve kuyruk yağı dizilmiş şişler, hafif ateş üzerine konur. Üzerine tuz, biber ya da benzeri baharatların hiçbiri atılmayan ciğer kebabı, siyahlaştırılmadan hafif ateşte pembeleşinceye kadar pişirildikten sonra porsiyonu 6 şiş halinde servis yapılır." Cevdet Menekşe, ciğerin üzerine pişirim öncesi tuz atıldığı takdirde üzerinin benek şeklinde beyazlaşmaların yanı sıra lezzetinin de olmayacağını belirterek, "Ancak, pişen ciğerin üzerine isteğe göre tuzla karıştırılm ış kimyon ya da sumak atılabilir" diye konuştu.

Menekşe, ciğer kebabının yanına Adana kebabı geleneğinde olduğu gibi lavaş ekmek, bol yeşillik, ezme domates salatası, soğan salatası ile şalgam suyu sunumunun da unutulmaması gerektiğini kaydetti.
Sabah kahvaltısında ciğer kebabı yemenin gün boyu zindelik verdiğini belirten Menekşe, "Bunu bir kez deneyen bir daha vazgeçmiyor. Ciğer kebabı her ne kadar ağır bir gıda maddesi olarak düşünülse de sabah kahvaltısında yenmesi gün boyu tok tutuyor.

Bu yönden bakıldığında kilo almamak için diyet yapanlarda rahatlıkla tüketebilir" diye konuştu. Bu arada, ciğer kebaplı kahvaltının müdavimlerinden Adana Ticaret Odası Başkanı Şaban Baş ise bir süre önce gündeme gelen "at-eşek eti operasyonunun" Adana kebabının imajına zarar vermemesi gerektiğini bildirdi. "Gerçek lezzet ve özellikleriyle gelecek kuşaklara aktarılması" amacıyla tescil ettirdikleri Adana kebabının tescil ambleminin görüldüğü her yerde gönül rahatlığıyla tüketilebileceğini kaydeden Baş, "Çünkü, tescilli, hakiki Adana kebabı da ciğer kebabı da erkek koyun etinden olur" dedi.

Etiketler:
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.