22 Eylül 2024
  • İzmir36°C
  • İstanbul28°C
  • Antalya32°C
  • Ankara31°C

ANTONİNA ÇELEBİ’DEN TEZHİP SERGİSİ

Minyatür ve tezhip sanatçısı Antonina Çelebi ; Klasik dönem Osmanlı ve İran minyatürü ağırlıklı "Hendese" adını verdiği ilk kişisel sergisini Küçükçekmece Belediyesi Sefaköy Kültür ve Sanat Merkezi’nde açtı

ANTONİNA ÇELEBİ’DEN TEZHİP SERGİSİ

31 Aralık 2012 / 16:19

TURİZMİN SESİ


Özgür Güvenç 
İstanbul(Anayurt)- Resim yapmanın kendisi için bir tutku ve yaşam biçimi haline geldiğini söyleyen Antonina Çelebi; Yahya Kemal Beyatlı’nın ‘Süleymaniye’de Bayram Sabahı’ şiirinin dizelerinde geçen ‘Hendese’ kelimesinden çok etkilendiğini belirterek ilk kişisel sergisinin adını ‘Hendese’ koyduğunu belirtti.
 
minyatur-ve-tezhip-sanatcisi-antonina-celebi,2.jpg
 
Antonina Çelebi;Geometri anlamına gelen’ Hendese’ kelimesinin sadece şekiller ve biçimler olarak düşünülmemesi gerektiğini kaydeden , “Yahya Kemal Beyatlı’nın da mısralarında dediği gibi, sadece bu geometrik şekiller değil, bunun içinde yaşayan cemaat de çok önemli birleştirici bir unsur. Ben bu sergimde her yaştan insana hitap etmek istedim. Özellikle gençler gelip kendi geleneklerine sahip çıksınlar.”diyerek çalışmasını açıklıyor. Antonina Çelebi, Saint Petersburg doğumlu ve  mimarlık bölümünde sanat eğitimli.. Bir süre inşaat firmasında çalışmış., İstanbul’a yerleştikten sonra Türk el sanatlarına yönelerek İran minyatürü ile ilgili çalışmalarına  aynı zamanda klasik dönem Osmanlı minyatürü ve tezhibe de yönelerek   kişisel çalışmalarına başlamış.Atölyesinde daha çok suluboya, minyatür, tezhip ve desen çalışmaları yapan Antonina Çelebi’nin 48 çalışmasının bulunduğu ‘Hendese’ , 14 Ocak’a kadar Sefaköy Kültür ve Sanat Merkezi’nde ziyaret edilebilir. 
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.