22 Eylül 2024
  • İzmir36°C
  • İstanbul28°C
  • Antalya32°C
  • Ankara31°C

ANZAKLAR GELİBOLU'DA

Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı, Çanakkale Kara Savaşları'nın 94. yıl dönümü törenleri için hazır hale getirildi.

ANZAKLAR GELİBOLU'DA

17 Nisan 2009 / 11:15

TURİZMİN SESİ


24 Nisan tarihinde Şehitler Abidesi, Fransız Anıtı ile İngiliz Anıtı'nda, 25 Nisanda ise Anzak Koyu, Lone Pine Anıtı, 57. Alay Şehitliği ve Yeni Zelanda Anıtı'nda düzenlenecek törenler için hazırlıklar tamamlandı.
Katılımcıların törenleri daha rahat izleyebilmesi için Anzak Koyu, Lone Pine ve Yeni Zelanda Anıtı ile 57. Alay Şehitliği'ne yaklaşık 10 bin kişilik portatif tribün kuruldu, seyyar tuvaletler konuldu.

Törenlere az bir süre kala Türkiye'nin değişik bölgeleri ile Avustralya ve Yeni Zelanda'dan gelen yüzlerce kişi, tarihi milli parkta bulunan şehitlik, mezarlık ve anıtları ziyaret etti. Avustralya'dan uçakla İstanbul'a, oradan da otobüsle Gelibolu Yarımadası'na gelen Avustralyalı turistler, 94 yıl önce atalarının savaştığı toprakları gezerken duygulu anlar yaşadı.
Özellikle Şafak Ayini törenlerinin yapılacağı bölge ile Arı Burnu'ndaki mezarlığa büyük ilgi gösteren Avustralyalılar, yanlarında getirdikleri fotoğraf makineleri ile kameralarla mezar ve anıtlarda bol bol görüntü aldı.

Bazı turistler ise sahile inip, çıkarmanın yapıldığı bölgeden hatıra olarak deniz kumu ve taş topladı. Büyükbabası bölgede savaşan Avustralyalı Kim Masters (56), dedesinin savaştan sonra sağ olarak ülkesine döndüğünü ve kendilerine her zaman Türklere ve Türk askerlerine olan saygısını dile getirdiğini söyledi. Savaş alanları korunduğu için Türk yetkililere teşekkür eden Masters, savaşın ardından artık bölgede dostluğun yaşandığını kaydetti.

Profesyonel turist rehberi Murat Deniz'in rehberlik ettiği yaklaşık 30 kişilik Avustralyalı grubu, Anzak Koyu yakınındaki plaj mezarlığında ayrı duygular yaşadı. Deniz'in savaşlara katılan ve Gelibolu Yarımadası'nda hayatını kaybettikten sonra plaj mezarlığına gömülen John Simpson Kirkpatrick'in savaş anılarını anlattığı sırada, Avustralyalılar oldukça duygulandı, kimileri ise gözyaşı döktü.

İngiltere'de doğan, daha sonra Avustralya'ya göç eden ve bir süre orada yaşayan Kirkpatrick'in İngiltere'ye dönme planları yaptığı sırada çıkan savaş nedeniyle Gelibolu Yarımadası'na geldiğini anlatan Deniz, "Bu kişi, sağlık birliğine katılıp Çanakkale'ye gelmiş. 25 Nisanda ilk çıkarmanın yapıldığı zaman Anzak Koyu'na inmiş ve tepelere doğru tırmanırken bir tane eşek bulmuş. Bu eşekle 24 gün boyunca yaralı askerleri cephe gerisine taşımış. 19 Mayısta 1915 yılında bir Türk keskin nişancısı tarafından öldürülmüş" dedi.

Deniz, Kirkpatrick'in öldükten sonra plaj mezarlığına gömüldüğünü, bu kişinin hikayesinin Avustralya'da okul kitaplarında yer aldığını, onlar için bir kahraman olduğunu, bu nedenle bölgedeki ziyaretlerde Avustralyalı turistlerin duygulandığını kaydetti. Ziyaretlere, Avustralya'da subay olan babası Andrew Elfverson ile katılan 18 yaşındaki Melissa Elfverson, 22 yaşında bir askerin Gelibolu Yarımadası'na gelip, buradaki yaralı askerlere yardım etmesinin çok duygusal bir durum olduğunu söyledi.

Törenler kapsamında 25 Nisanda Türkiye Cumhuriyeti adına törenlerin yapılacağı 57. Alay Şehitliği'ne, Türkiye'nin dört bir yanından gelen ziyaretçiler büyük ilgi gösteriyor. Şehitliğe, törenlerin izlenebilmesi için portatif tribünler kuruldu, şehitlerin mezar taşları da çiçek ve lalelerle süslendi. Ziyaretçiler, adını savaş tarihine "kahraman bir alay" olarak yazdıran 57. Alay'da savaşan askerlerin isimlerinin yazılı olduğu mezar taşlarını dua ederek ziyaret etti.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.