22 Eylül 2024
  • İzmir36°C
  • İstanbul28°C
  • Antalya32°C
  • Ankara31°C

ARŞİVİST” AÇILDI

Arşivist-Dijital Belgesel Kütüphanesi, gerek fiziki yapılanma, gerekse vizyon olarak çok daha geniş hedeflere ve işlevlere sahip sürdürülebilir bir projedir.

ARŞİVİST” AÇILDI

25 Ocak 2012 / 19:15

TURİZMİN SESİ- YILMAZ PARLAR
Sinema Eseri Sahipleri Meslek Birliği'nin (BSB), İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) ve Kalkınma Bakanlığı'nın desteğiyle gerçekleştirdiği Türkiye'nin ilk dijital belgesel kütüphanesi 'Arşivist' projesi 24 Ocak Salı günü düzenlenen toplantıyla basına tanıtıldı. Arşivist'in İlk Hedefi; Belgesel sinemaya ilgi çekmek, farkındalık yaratmak, arşivlerde bekleyen en az 3.000 filmi koruma altına almak, pazarlama, satış ve dağıtım mekanizmaları oluşturmak.

Turizm Kültür Sanatdan-her sektöre, toplumdan- bireye her alanda varlık gösteren gerçek yaşanan bilgileri yansıtan belgesellerin enstitü niteliğindeki Türkiye'nin ilk dijital belgesel kütüphanesi “Arşivist” aynı zamanda yerli belgeselleri dünyaya taşımak misyon amaçlı. BSB Sinema Eseri Sahipleri Meslek Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Özgen ve Arşivist Dijital Belgesel Kütüphanesi Proje Koordinatörü Yasin Ali Türkeri'nin yaptığı konuşmalar ve toplantı sonrası yaptığımız söyleşi özeti; “Bugün Türk Sinema tarihinde gerçekleşen önemli bir oluşumu, bir ilki paylaşmak için bir aradayız. Arşivist, önce belgesel ürünleri topluca koruyacak, aralarında format birliği sağlayacak, yayın ve gösterim çıkışları için sorunsuz ve kaliteli kopyalar sağlayacak bir merkez olacak. Bu haliyle bilinen kütüphane işlevlerini yerine getirecek; araştırmacılara, bilim ve sanat insanlarına, üyelerine çeşitlendirilmiş, tasnif edilmiş bilgi birikimiyle hizmet de verecek! Aynı anda, belgesel sinema ürünleri trafiğinin Fikir ve Sanat Eserleri esasına göre oluşmasına katkı verecek, telifli yayın ve gösteri kavramını güçlendirecek.

Arşivist-Dijital Belgesel Kütüphanesi, gerek fiziki yapılanma, gerekse vizyon olarak çok daha geniş hedeflere ve işlevlere sahip sürdürülebilir bir projedir. Arşivist- Dijital Belgesel Kütüphanesi, yıllardır sinema sektörünün içinde niş bir alan olarak bağımsız gelişmesini yeterince tamamlayamamış belgesel sinemamız için de özel bir çıkış yoludur.
Tek tek ve topluca belgesel sinema varlığımızın herkesin yararlanmasına sunulmasıdır. Özellikle son yıllarda daha nitelikli üretim için kaynak bulamayan, imkân bulamayan belgesel sinemanın toplum tarafından yeniden değerlendirilmesi ve sahip çıkılması şansıdır.
Arşivist, belgesel sinemacımıza uluslararası dünya ile buluşma ve yarışma şansı verecek bir iletişim köprüsü de oluşturacaktır.

Başta üyelerimiz olmak üzere, devletin ve sivil toplumun yeterli ilgisini görebilirse bu proje pek çok açıdan belgesel sinemanın imkânlarını genişletir, yeniden üretim şansı yaratır, festival-market gibi pazarlama eylemlerine destek sağlar. Arşivist aynı anda dijital yayıncılık için ciddi bir gereksinim olan “içerik sağlayıcı” işlevine de sahip olacak, “seyret-öde” sistemine geçmemizi de kolaylaştırarak belgesel severlere dilediğince, dilediği zaman belgesel film seyretme şansı verecektir. Bu anlamda Arşivist, belgesel sinemayı izleyicisiyle buluşturma projesi olarak da görülebilir.” Dediler. Yine aldığımız bilgilere göre; Geçen yıl temmuz ayında altyapı çalışmaları başlayan Arşivist'te Full HD tabanlı bir kurgu ünitesi, Digital Betacam, Betacam SP, DVCAM, HDV, MiniDV okuyucuları ve arşiv izleme üniteleri bulunmaktadır. Arşivist ekibi bir yıl içinde 600'ü aşkın filmi dijital kütüphaneden yararlanmak isteyenlerin hizmetine sunmaya hazırlanmaktadır.
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.