23 Eylül 2024
  • İzmir36°C
  • İstanbul28°C
  • Antalya32°C
  • Ankara31°C

ASIRLIK CAMİ DUVARINDA RESİMLER VAR

Balıkesir'in Burhaniye ilçesi Şahinler Köyü Camisinin duvarlarını manzara resimleri süslüyor

ASIRLIK CAMİ DUVARINDA RESİMLER VAR

10 Ekim 2009 / 19:41

TURİZMİN SESİ


İlçeye yaklaşık 8 kilometre uzaklıktaki 270 nüfuslu köyün camisinin geçmişi 112 yıl önceye dayanıyor. O tarihlerde camiyi inşa eden ustanın, bir ressam hüneriyle iç duvarlara yaptığı doğa, İstanbul, Kabe ve köy manzarası gibi resimler, köye gelen ziyaretçilerin de ilgisini çekiyor.
Köy sakinlerinden İsmail Çancı, camilerinin bu özelliğini duyan pek çok kişinin köylerine ziyarete geldiğini söyledi.

Çancı, "Türkiye'de böyle bir cami örneği var mı bilmiyorum. Camiyi yapan usta çok gezdiği için gördüğü yerlerin resmini duvarlara yansıtmış" dedi.
Burhaniye Müftülüğü yetkilileri ise, asırlık caminin Vakıflar Genel Müdürlüğünce koruma altına alındığını belirtti. Yetkililer, caminin 2008'de aslına uygun olarak onarıldığını ve halen ibadete açık olduğunu kaydetti.
Çanakkale Müftüsü Kamil Baran, camilerde sadeliğin önemli olduğunu vurguladı.Ancak, tarihi camilerin bazılarında bu tür doğa resimlerine rastlanabildiğine işaret eden Baran, "Bunlar olabiliyor. Ama bizim gönlümüzden geçen camilerimizin sade olmasıdır" dedi. Baran, bu resimlerin ibadete engel olmayacağını ifade ederek, "Camilerimizde özellikle insan ve hayvan resimlerinin bulunması oldukça sakıncalı. Doğa resimlerinin de olmaması gerektiğini düşünsek de, ibadete mani bir hal değildir" diye konuştu.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.