22 Ekim 2024
  • İzmir21°C
  • İstanbul19°C
  • Antalya25°C
  • Ankara18°C

ASLANTAŞ'TAN TURİZMCİLERE MESAJ

Skal International, H1N1 virüsüne karşı, dünya turizmcilerini bilgilendirerek, önlem almaya çağırdı

ASLANTAŞ'TAN TURİZMCİLERE MESAJ

13 Ağustos 2009 / 11:29

TURİZMİN SESİ


Skal International, Influenza A (H1N1- Domuz Gribi) virüsüne karşı; dünya turizmcilerini bilgilendirerek, önlem almaya çağırdı.
Skal International, Johnson Diversey işbirliği ile Influenza A (H1N1- Domuz Gribi) virüsü hakkında; “ www.skalagainstinfluenza.com  ” adlı 14 dilde bir web sitesi hazırlandı.

'skalagainstinfluenza.com' sitesinde; “H1N1 (Domuz Gribi) nedir?, İnsanlar arasında nasıl yayılır?, Dünya Sağlık Örgütü (WHO)'nun standart önerileri, ilaç tedavisi, salgın durumu, alarm aşaması, pandemik aşaması gibi çeşitli konularla ilgili detaylı bilgilerin yanı sıra, konuyla ilgili referans web siteleri de yer alıyor”


Ayrıca, http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/8083179.stm  linki tıklandığında ise, dünya genelinde, H1N1 gribi hakkındaki güncel verilere ulaşılıyor.

Hülya Aslantaş, Skal üyelerine mesaj yayınladı

90 ülkede, 20 binin üzerinde üst düzey turizm profesyonelinin üye olduğu Skal International'ın Dünya Başkanı Hülya Aslantaş; sonbahar ile birlikte 2'nci bir dalgayla artabileceği dünya gündeminde yer alan virüse karşı, dünya turizmcilerinin dikkatini çekmek için geçtiğimiz günlerde, Skal üyelerine bir mesaj yayınladı.

Hülya Aslantaş, yayınladığı mesajında; Influenza A (H1N1- Domuz Gribi) virüsünün, tüm dünyanın sorunu olmaya devam ettiğine işaret ederek, Hükümetlerin önlem almaya devam ettiğini ve tam da bu noktada, dünya genelindeki turizm sektörü temsilcilerinin, daha bilinçli olarak, gereken önlemleri alması gerektiğini belirtti.

Dünya turizmine yön veren Skal üyelerine, H1N1 virüsüne karşı önlem alma çağrısı yapan Hülya Aslantaş, “Grip hakkında, çok iyi bilgi sahibi olmak ve gribe karşı gerekli önlemlerin alınması çok önemlidir. Şu anda, tek tedbir yöntemi olarak; hijyen ve temizlik ön planda gelmektedir. Bu konuda, Johnson Diversey ile yaptığımız işbirliğinin sonucunda, her türlü sorunuzun yanıtını bulabileceğiniz bir web sitesi hazırladık. 14 farklı lisanda hazırladığımız, www.skalagainstinfluenza.com  sitesini ziyaret ettiğinizde; bu tehditle mücadele hakkında, her türlü bilgiye ulaşabileceksiniz. Hizmet sektöründe faaliyet gösteren işletmeler; çalışanlarının ve müşterilerinin sağlığını düşünmelidir.

Etik olarak; sorumluluk almalı, hazırlıklı olmalı ve koruyucu önlemlere başvurmalıdırlar. Oteller, restoranlar, havaalanları, okullar, hastaneler, güvenli ve sağlıklı mekanlar olmalıdır” diye ifade etti.


WEB SİTESİNDEN BİLGİ:
A) Influenza A (H1N1) (Domuz Gribi)

**Influenza A (H1N1) (Domuz Gribi) Nedir?
Domuz gribi, A tipi influenza (grip) virüsü ile oluşan ve aslında domuzlar arasında salgın olan bir hastalıktır. Normalde insanlara pek bulaşmamakla birlikte insanlar da bu virüsü kapabilmektedirler. Geçmiş yıllarda Influenza A'nın (H1N1) (Domuz Gribi) insandan insana bulaştığı raporlanmıştır fakat 3 kişinin ötesinde hastalık görülmemiştir.
Virüsün nasıl bulaştığı ile ilgili yeni bilgiler vermek gerekirse (H1N1), mutasyona uğramış bir virüstür. Yeni virüs ailesi, domuz, insan ve kuş gribi virüslerinin melez bir versiyonu, ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) bunun insandan insana geçebileceğini ancak şiddeti hakkında henüz bir netlik olmadığını söylüyorlar.

(28.04.2009). **Influenza A'nın (H1N1) (Domuz Gribi) İnsanlar Üzerindeki Belirtileri Belirtiler diğer grip belirtileri ile çok benzerdir. Ateş, uyku, iştah kesilmesi ve öksürük. Influenza A (H1N1) (Domuz Gribi) olan bazı kişilerin burun akması, boğaz ağrısı, mide bulantısı, kusma ve ishal şikayetleri de olmuştur. Geçmişte, Influenza A'dan (H1N1) (Domuz Gribi) dolayı birkaç ölüm raporu sunulmuştur. Diğer mevsimsel gripler gibi Influenza A (H1N1) (Domuz Gribi) da kötüye giden kronik, tıbbi durumlara neden olabilir.

**Influenza A'nın (H1N1) (Domuz Gribi) İnsanlar Arasındaki Yayılışı
Virüs bulaşmış kişiler, hastalık belirtileri göstermeden 1 gün öncesinden çok uzunca bir süre bu virüsü yayabilirler. (7 gün ve daha fazla bir süre boyunca). Bu nedenle henüz sağlıklı gözüken kişilerden bile hastalık bulaşabileceğini unutmamak gerek. Özellikle çocuklar ve bebeklerde bu dönem daha uzun olabilir. Mevsimsel grip ile aynı şekilde bulaşma özelliğine sahip Influenza A (H1N1) (Domuz Gribi), normal grip gibi gözükebilir. Influenza A (H1N1) (Domuz Gribi) virüsü taşıyan bir insanın aksırma ve öksürmesinden dolayı virüs etrafa yayılabilir.

Bazende insanlar elleriyle virüsü taşıyan bir yerlere dokunduktan sonra ellerini ağızlarına ve burunlarına götürdükleri için bu virüsü kapabilirler. Influenza A (H1N1) (Domuz Gribi) virüsü yemeklerden geçmez. Domuz yemekle ya da domuz etine dokunmakla Influenza A (H1N1) (Domuz Gribi) kapmayız.

B) WHO'nun (Dünya Sağlık Örgütü) Standart Önerileri
İyi hissetmeyen, ateşli olan yada öksüren insanlara yakın temastan kaçının. Ellerinizi su ve sabunla sık sık ve detaylı bir şekilde yıkayın.
Düzenli uyku, doğru beslenme ve fiziksel aktivitenizi korumak gibi alışkanlıklar edinin.

**Hastalığa Neden Olan Diğer Kaynaklar ve Önlemler
Öksürmeniz yada hapşırmanız gerektiğinde mutlaka mendil kullanın. Eğer mendiliniz yoksa kolunuza hapşırmayı tercih edin. Ağzınızı ellerinizle sakın kapatmayın. Ateşiniz yada boğaz ağrınız varsa, öksürüyorsanız, vücudunuzda ağrı, halsizlik varsa, ishalseniz yada bulantı yaşıyorsanız mutlaka doktora gidin.


Virüslere etki edebilecek bir dezenfektan ile, örneğin kuş gribi vakalarında kullanılan ürünlerle, sıklıkla temas ettiğiniz yüzeyleri temizleyip dezenfekte edin. Influenza A (H1N1) (Domuz Gribi) virüsü, masa, sandalye ve kapı kolları, telefon gibi yüzeylerde 2 saatten fazla yaşayabilir. İş yerinizde ya da evinizde sıklıkla kullandığınız bu araçları düzenli olarak dezenfekte edin.

**Çapraz Bulaştırma- Yüzeyler
Influenza A (H1N1) (Domuz Gribi) taşıyan bir kişinin aksırmasından, hapşırmasından dolayı yaydığı tanecikler havaya karışıp, yüzeylerde kalabiliyorlar. Kişi bu taneciklerin olduğu yüzeylere dokunduktan sonra ellerini yıkamayıp, ağızına ve burnuna götürürse virüsü kapabiliyor.


**İlaç Tedavisi
CDC, Influenza A'ya (H1N1) (Domuz Gribi) karşı Oseltamivir ve Zanamivir ilaçlarını öneriyor. Antiviral ilaçlar (haplar, sıvı ilaçlar) Influenza A (H1N1) (Domuz Gribi) virüsünü vücudumuzdan uzak tutmaya yararlar. Antiviral ilaçlar, reçeteli ilaçlardır, gribe karşı mücadele ederler ve vücudunuzda gribin oluşmasını engellerler. Hastalığı kaptıysanız, antiviral ilaçlar sizin kendinizi daha iyi hissetmenizi ve hastalığı daha çabuk atlatmanızı sağlar. Bu ilaçlar grip enfeksiyonlarından korur. Hastalık semptomlarını gösterdiğiniz iki gün içinde antiviral ilaçları kullanmaya başlamak gerekir.


**Salgın Durumunda
Yerel bir salgın ve virüsün insandan insana yayılma riski olduğunun onaylanması durumunda WHO (Dünya Sağlık Teşkilatı), OIE (Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü), FAO (Gıda ve Tarım Örgütü), EFSA (Avrupa Yiyecek Hijyen Örgütü) ve yerel otoritelerin daha sıkı önlemler alınmasını isteyebilirler. WHO tarafından 29.04.2009 tarihinde, Influenza A'nın (H1N1) (Domuz Gribi) aşama 4'te (insandan-insana geçme) olduğu tespit edilmiştir.

C) Konaklama Sektörü

Bu döküman, konaklama tesisleri için hijyen ve dezenfeksiyon ile ilgili genel önerileri içerir. Nisan 2009'da, Güney ve Kuzey Amerika'da yeniden ortaya çıkan Influenza A (H1N1) (Domuz Gribi) virüsü, Dünya Sağlık Örgütünün, 30 Nisan 2009 tarihinde, “toplumsal seviyede enfeksiyonun ve insandan insana bulaşmanın” belirtildiği 5. Faz Salgın Alarmı vermesine yol açmıştır. Kuş gribinin aksine, yeni grip virüsü ailesi, insandan insana geçebilmektedir. Influenza A (H1N1) (Domuz Gribi) virüslerinin insandan insana geçtiği bildirilmektedir ancak geçmişte bu bulaşma sınırlıydı ve üç kişinin ötesine geçmemişti. Influenza A (H1N1) (Domuz Gribi), domuzlarda devamlı şekilde baş gösteren A tipi grip virüslerinin meydana getirdiği ve domuzlarda görülen bir solunum yolları hastalığıdır.


Söz konusu felakete neden olan virüsün, (H1N1) mutasyona uğramış bir form olduğuna inanılıyor. Yeni virüs ailesi, domuz, insan ve kuş gribi virüslerinin melez bir versiyonu, ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) bunun insandan insana geçebileceğini ancak şiddeti hakkında henüz bir netlik olmadığını söylüyorlar. (28.04.2009).
Konaklama Sektörü bu yeni virüsün tehdidi altında olup, müşteriler için güvenli bir ortamı sağlamak zorundadır. Aksi halde, iş, marka değeri, iş gücü verimliliği kayıpları ve hatta can kaybı olabilir. Temizlik ve hijyen, düzgün korunmanın ve savunma mekanizmasının ilk adımlarını oluşturmaktadır.


D) JOHNSON DİVERSEY'DEN TAVSİYELER:
**El Yıkama Tavsiyeleri
-El yıkama sıklığının artırılması, hastalığın bulaşıcı olmasını önlemede esastır.


-Potansiyel olarak mikroplu yüzeylerle temas ettikten, eldivenleri çıkardıktan, ağız, burun veya gözden çıkan salgılarla (Örn. hapşırdıktan veya öksürdükten sonra) temas ettikten, tuvalete gittikten sonra, başka bir faaliyete geçmeden önce daima ellerinizi iyice yıkayın.
-Soft Care Sensisept H34 gibi yumuşak bir el dezenfeksiyon sabunu kullanın. Bazı kişilerin ciltleri çok hassas olabilir ve cildin tahriş olmasını önlemek amacıyla Dermasoft ve Aquaguard gibi ek ürünler kullanmak isteyebilirler.


-Suyun veya çalışma koşullarının daha çok, daha sık el yıkamaya imkân vermediği durumlarda düzenli el dezenfeksiyonu için Soft Care Alcoplus H500 kullanın.


**Genel Temizlik ve Hijyen Önerileri
-Tesisleri, günlük olarak kapsamlı şekilde temizleyin. İnsanların, yoğun bir şekilde bulunduğu alanları, daha sık temizleyin. Sıkça elin temas ettiği yüzeyleri (tezgâh üstleri, yazar kasalar, kapı topuzları, bankolar, telefonlar, asansör panelleri, vb.) iyice temizleyin ve dezenfekte edin.
-Avrupa'da, Suma Bac D10 gibi ürünler, Influenza A (H1N1) (Domuz Gribi) gibi virüslere karşı etkilidir. Kullanma suyuyla durulanmak kaydıyla, yiyeceklerin temas ettiği yüzeylerde de (Mutfak aletleri, cam eşyalar ve tabaklar hariç) kullanılabilirler. Klor bazlı alternatifler (Suma Tab D4 gibi), temizleme deterjanıyla ön temizliği yapılan yüzeylerde dezenfeksiyon için kullanılır.

-Tabak takımlarını ve mutfak aletlerini sanayi tipi bulaşık makinesinde temizleyin. Normal bulaşık deterjanlarını tavsiye edilen dozlarda kullanın. Son durulama sıcaklığının 80 dereceyi geçmesini sağlayın. Isı ve deterjan kombinasyonu kirlerden arındırma için yeterli olacaktır.


-Müşteri değiştikçe, masa örtülerinin değiştirilmesine veya masanın silinmesine de özen gösterilmelidir. En iyisi, yiyecekle temas eden alanların temizliğinde kullandığınız prosedürü takip edin.


-Ortak lavabolar ve tuvaletler, günde en az bir defa iyice temizlenmeli ve dezenfekte edilmelidir. Yine, elle temas edilen yüzeylere özel özen gösterilmeli ve temizlik sıklığı artırılmalıdır.


-Yer protokolünde, değişiklik yapılmasına gerek yoktur (Deterjan solüsyonuyla ıslak paspas veya kirlendiğinde kombine yer yıkama makinesiyle temizlik; halıların düzenli olarak elektrik süpürgesiyle alınması, gerektiğinde şampuanlanması gerekir).


-Temizlik ve dezenfeksiyon sırasında, evde kullanılan eldivenleri kullanın. Temizlik öncesi ve sonrasında, ayrıca depo, hazırlık ve servis alanları arasında gidip gelirken eldivenleri değiştirin ve elleri yıkayın.


-Çift kova tekniği, temizleme solüsyonunun sıkça değiştirilmesi, püskürtme bazlı uygulamalar ve renk kodlu aletlerin kullanılması tesis dâhilinde mikrobun yayılmasını önler.


-Giysiler, sofra örtüleri, paspaslar, havlular ve diğer çalışma bezlerinin günlük olarak yıkanması gerekir. Toplama ve taşıma için tek bir kapalı çamaşır torbası kullanın.


-Çamaşırhane personeli, çamaşırları ayırırken eldiven kullanmalıdır.

Daha fazla bilgi için http://www.who.int/csr/disease/swineflu/en/index.html  
http://www.cdc.gov/h1n1flu/  
http://www.johnsondiversey.com/Cultures/en/Content/Our+Expertise/Infection+Control+Center/  

Etiketler:
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.