22 Eylül 2024
  • İzmir36°C
  • İstanbul28°C
  • Antalya32°C
  • Ankara31°C

ATÖLYE MODERN SONBAHAR DÖNEMİ BAŞLIYOR

İstanbul Modern’in yetişkinlere yönelik atölye programları ve seminerleri sürüyor

Atölye Modern sonbahar dönemi başlıyor

18 Eylül 2014 / 14:50

TURİZMİN SESİ

İstanbul Modern’in atölye ve seminer programı Atölye Modern’in sonbahar dönemi 14 Ekim 2014’de başlıyor. Atölye Modern programı, katılımcıların yazar Mario Levi’nin yönetiminde yazın alanındaki sınırlarını geliştirebilecekleri Yaratıcı Yazarlık Atölyesi; sanatı, fikirler tarihinin bir parçası olarak okumaya davet eden Yrd. Doç. Dr. Nusret Polat yönetiminde gerçekleştirilen Sanatsal Düşünce Semineri; Uluslararası Sanat Eleştirmenleri Derneği (AICA) işbirliğinde Modern ve Çağdaş Sanat Tarihi ve Türkiye’de Çağdaş Sanat Tarihi adlı programlarıyla dokuzuncu seminer dönemine devam ediyor. Ayrıca Atölye Modern bu seminer döneminde yeni bir başlığa da yer veriyor: sanat eleştirmeni ve yazar Süreyyya Evren’in yönetiminde 20. Yüzyıl Sanatının Öteki Tarihi başlıklı seminer ilk defa uygulanıyor. 20. Yüzyıl Sanatının Öteki Tarihi, katılımcılarının günümüz sanatının serüvenine dair farkındalıklarını alternatif bir tarih yaklaşımıyla arttırmaya odaklanıyor.

atolye-modern,-istanbul-modern,2.jpg
 
Günümüz sanatının anlatılarını yorumlamada yakın tarihe ilişkin güncel bir bakış açısı sunan Modern ve Çağdaş Sanat Tarihi ve Türkiye’de Çağdaş Sanat Tarihi seminerleriyle Atölye Modern; sanatçılarla, sanat tarihçileriyle ve sanatın farklı alanlarından diğer aktörlerle katılımcılarını keşfe, analize ve sanatsal deneyime davet ediyor. Modern ve Çağdaş Sanat Tarihi programının seminerlerini Doç. Dr. Esra Aliçavuşoğlu, Prof. Dr. Uşun Tükel, Öğr. Gör. Fırat Arapoğlu ve Yrd. Doç. Dr. Osman Erden sunuyor. Türkiye’de Çağdaş Sanat programının gündüz ve akşam seminerleri ise Doç. Dr. Burcu Pelvanoğlu  tarafından yürütülüyor.İstanbul Modern, Atölye Modern ile bugüne kadar gerçekleştirdiği kuramsal ve uygulama odaklı programlarını katılımcıların deneyimleri ve beklentileriyle geliştirerek çeşitlendirmeyi sürdürüyor. 
 
Atölye Modern programları İstanbul Modern üyelerine %10 indirimlidir.
Atölye Modern’in atölye ve seminerleri ücretlidir. Katılımlar kontenjanla sınırlıdır.
Rezervasyon ve detaylı bilgi için: 0212 334 73 48 ve [email protected]
Online kayıt için:  www.istanbulmodern.org 
 
 
AICA TÜRKİYE İŞBİRLİĞİYLE SANAT TARİHİ SEMİNERLERİ
Alanlarında uzman sanat tarihçileriyle yürütülen Sanat Tarihi Seminerleri katılımcılarına, sanat tarihine giriş yapma, tarihsel bağlamlar oluşturma ve sanatta yeni okuma biçimleri geliştirme olanağı sunuyor.
 
MODERN VE ÇAĞDAŞ SANAT TARİHİ SEMİNERLERİ
 
Gündüz Programı: 
Etkinlik Süresi: 10 Hafta
 
21 Ekim – 23 Aralık 2014
Salı günleri, 10.30 – 12.30 
(4 Kasım ve 11 Kasım 2014 tarihlerindeki seminerler 10.00 – 12.00 saatlerinde, diğer seminerler 10.30-12.30 saatlerinde gerçekleştirilecek.)
 
 
Akşam Programı: 
Etkinlik Süresi: 10 Hafta 
 
22 Ekim 2014 – 7 Ocak 2015
Çarşamba günleri, 19.30 – 21.30
(29 Ekim ve 31 Aralık tarihinde seminer düzenlenmeyecek. )
 
 
Modern ve Çağdaş Sanat Tarihi başlıklı program, 19. yüzyıldan günümüze Batı sanatının evrelerini, sanat üretimindeki estetik kaygıların değişimini, sanat, sanatçı ve sanat izleyicisi arasındaki ilişkilerin nasıl evrildiğini ayrıntılı olarak ele alıyor. Programın ilk yarısında modern sanat kronolojik olarak konu edilirken, ikinci yarısında ise çağdaş sanat tematik olarak işleniyor. Bu seminer programı bir süreklilik ilişkisi içinde olan modern sanatı ve çağdaş sanatı karşılaştırmalı olarak inceliyor. Seminer, katılımcılarına, Modern sanatın avangard akımlarını, bu akımlardan beslenerek şekillenen çağdaş sanatı ve çağdaş sanatın modern sanatla tepkisel ilişkisini değerlendirme olanağı sunarken, katılımcılar günümüz sanat ortamını kavramada temel adımlar atıyor. 
 
Modern ve Çağdaş Sanat Tarihi programının 1. ve 2. seminerlerini Doç. Dr. Esra Aliçavuşoğlu (Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi), 3. ve 4. seminerlerini Prof. Dr. Uşun Tükel (İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü), 5. ve 6. seminerlerini Öğr. Gör. Fırat Arapoğlu (İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi), 7., 8., 9. ve 10.  Seminerlerini ise Yrd. Doç. Dr. Osman Erden (Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü; Uluslararası Sanat Eleştirmenleri Derneği (AICA) Türkiye şubesi başkanı) sunmaktadır. 
 
Modern ve Çağdaş Sanat Tarihi seminerleri İstanbul Modern Sinema’da gerçekleşiyor. 
 
TURKİYE’DE ÇAĞDAŞ SANAT SEMİNERLERİ
 
Gündüz Programı: 
 
Etkinlik Süresi: 10 Hafta 
 
17 Ekim – 26 Aralık 2014
Cuma günleri, 10.30-12.30
(12 Aralık tarihinde seminer düzenlenmeyecek.)
 
Akşam Programı: 
 
Etkinlik Süresi: 10 Hafta 
 
14 Ekim – 16 Aralık 2014
Salı günleri, 19.30 – 21.30
 
Türkiye’de Çağdaş Sanat başlıklı program, kaynakları ve dinamikleri, dünya sanatındaki yeri, ilk örneklerinden günümüze gelişimi ve tarihsel okuma biçimleri bakımından Türkiye’de modern resmin doğuşunu ve çağdaş sanatın gelişimini etraflıca işliyor. Sanatın yeni ve çağdaş oluşumlarını, son yıllardaki dinamiklerini ve günümüz sanatını ele alıyor. Batı sanatı ile karşılaştırmalı örneklerin de incelendiği program, katılımcıların disiplinlerarası okumalarla Türk resminin kültürel ve ekonomik gelişimini anlamalarına ve sosyo-kültürel analizlerle yeni bakış açıları geliştirmelerine aracı oluyor. 
Programda ele alınacak başlıklar arasında Batılılaşma dönemi ve Osmanlı’da resim sanatının doğuşu; Osman Hamdi Bey, Şeker Ahmed Paşa, Süleyman Seyyid, Halil Paşa gibi ustalar; Çallı Kuşağı sanatçıları; Cumhuriyet Dönemi’nde sanatçı gruplaşmaları ile Türkiye’de Çağdaş Sanat yer almaktadır. Programın ilk 3 haftasında Türkiye’de plastik sanatların doğuşu, gelişimi ve modern sanatın kurucu işlevi, kalan 9 haftasında ise 1950 sonrası yaşanan kültür politikaları ve bu politikaların sanata yansıması, yeni eğilimler, yeni sergileme pratikleri ve küresel dünyada sanatın yayılımı ele alınıyor.
Türkiye’de Çağdaş Sanat programının gündüz ve akşam seminerleri Doç.Dr. Burcu Pelvanoğlu (Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü; Uluslararası Sanat Eleştirmenleri Derneği [AICA] International Başkan Yardımcısı) tarafından yürütülüyor.
Türkiye’de Çağdaş Sanat seminerleri İstanbul Modern Sinema’da gerçekleştiriliyor.
 
YARATICI YAZARLIK ATÖLYESİ: MARİO LEVİ İLE
 
Etkinlik Süresi: 8 Hafta
 
15 Ekim – 10 Aralık 2014
Çarşamba günleri, 19.30 – 21.30 
(29 Ekim tarihinde seminer düzenlenmeyecek.)
 
Yaratıcı Yazarlık Atölyesi farklı yazı türlerinin, yazar Mario Levi’nin denetiminde, tüm katılımcılar tarafından paylaşıldığı bir seminer ve sohbet dizisi. Atölye, katılımcıların sadece yazı alanındaki sınırlarını genişletmeyi değil, kendilerini daha iyi tanımalarını da hedefliyor. Atölye öncelikle bir hikâyesi olduğuna inananlara, nasıl bir yolda yürüyebileceklerini gösteriyor. Katılımcılar, yaratım sürecine ilişkin sorularının yanıtlarını bu programda arayabilecek. Yazan ama bazı engelleri aşamadığını hisseden, yaratma sürecinde neler yaşandığını merak eden, yıllardır yazmayı erteleyen veya yazamadığı bir romanı olduğunu düşünen herkes bu programa katılabiliyor. 
 
Program, İstanbul Modern Eğitim Odası’nda gerçekleştiriliyor. Bu programa en fazla 12 katılımcı kabul ediliyor.
 
SANATSAL DÜŞÜNCE SEMİNERİ: NUSRET POLAT
 
Etkinlik Süresi: 8 Hafta 
 
16 Ekim – 04 Aralık 2014
Perşembe günleri, 19.30-21.30 
 
 
Yrd. Doç. Dr. Nusret Polat (Okan Üniversitesi Sanat ve Tasarım Yönetimi Bölüm Başkanı) tarafından gerçekleştirilen Sanatsal Düşünce Semineri, katılımcılarını, sanatı ve sanat tarihini düşünce tarihinin bir parçası olarak okumaya davet etmektedir. Sanatsal imgelerin arkasındaki estetik, metafizik, sosyolojik, psikolojik ve siyasi fikirleri okuyabilmek; sanatı, günümüzde çokça ifade edildiği gibi disiplinlerarası ve/veya displinleraşırı bir alan olarak anlayabilmenin temelini oluşturmaktadır. Felsefe, sosyoloji, tarih, siyaset, antropoloji vb. birçok farklı disiplini içinde barındıran sanat tarihi ve çağdaş sanat, ancak bu disiplinlerle ilişkili bilgiler eşliğinde okunabildiği zaman tam anlamıyla anlaşılabilmektedir. Bu seminer dizisi; Kant’dan Diderot’ya ve Hegel’e, Courbet’den Manet’ye ve Empresyonistlere, Picasso’dan Duchamp’a, Kübistlerden Dadaistlere ve Sitüasyonistlere, Nietzsche ve Adorno’dan Greenberg’e ve Benjamin’e, Bourdieu ve Foucault’dan Deleuze&Guattari’ye ve Nicolas Bourriaud’ya… sanat ve düşünce tarihinin bazı kurucu isimlerinin, modern ve çağdaş sanatın fikirler ve imgeler dünyasına yaptığı katkıların izini sürmeyi amaçlamaktadır.
Program, İstanbul Modern Eğitim Odası’nda gerçekleştiriliyor.
 
 
20. YÜZYIL SANATININ ÖTEKİ TARİHİ: SÜREYYYA EVREN 
 
Etkinlik Süresi: 8 Hafta 
 
22 Ekim – 17 Aralık 2014
Çarşamba günleri, 10.30 – 12.30 
(29 Ekim tarihinde seminer düzenlenmeyecek.)
 
20. Yüzyıl Sanatının Öteki Tarihi semineri, sanat eleştirmeni ve yazar Süreyyya Evren’in yönetiminde, katılımcılarının günümüz sanatının serüvenine dair farkındalıklarını alternatif bir tarih yaklaşımıyla arttırmaya odaklanıyor.  Güncel sanatın Türkiye'de ve dünyada bugününü anlamak için de sanat tarihinin çekirdeğini ve sanatın niteliğini yeniden değerlendirmeye yardımcı olacak çağdaş tarih yazımı teorilerine başvuruyor.  Sanat ilerler mi yoksa genişler mi? Kırılmalar mı yaşar yoksa bükülmeler mi? Sanatın geçmişi nasıl sanatın tarihine dönüştürülür? Sanatın öteki tarihi bize ne söyler? 8 hafta bahar dönemi olarak planlanan seminer dizisi 8 düğüm (nod) aracılığıyla modern sanatın 20. ve 21. yüzyıldaki kritik momentlerini ve kenarda köşede kalmış öteki değerlerini birbirlerine bağlayarak ağsal bir okuma hedefliyor. 
 
Postyapısalcılık, queer teori, Ranciere'den Butler'a günümüz düşünürleri, Munslow'dan White'a tarih yazımının yenilikçi isimlerine dair düşünsel tartışmalar sanat eserlerinden seçilen örneklerle, görselleri tartışarak değerlendiriliyor. İlk dört hafta sanatta geçmişin formsuzluğuna anlatılarla nasıl form kazandırdığımız, sanatta tersinlemenin (inversion) yeri, 20. yüzyılın büyük bükülmesi olarak 1960'lar ve iktidara hakikati söylemek olarak eleştirel sanat (parrhesia) işleniyor. İkinci dört haftada ise sanatı queer’leştirmenin anlamı, günümüz Türkiye güncel sanatından örnekler ve tartışmalar, Avrupamerkezcilikten çokmerkezliliğe sanatın küresel hareketleri, şehirlerin rolü ve son olarak da kolektif amnezi ile unutulan sanat rüyaları ele alınıyor. 
Program, İstanbul Modern Sinema’da gerçekleştiriliyor.
Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.