22 Eylül 2024
  • İzmir36°C
  • İstanbul28°C
  • Antalya32°C
  • Ankara31°C

AYASOFYA’DA PORTAKAL SUYU İKRAMI

Adana'nın Kozan Belediyesi, Ayasofya'nın sebil geleneğine sahip çıkarak, İstanbul'a 7 ton portakal suyu getirtti. Tonlarca portakal suyu, 3 gün boyunca Ayasofya Müzesi'nin ziyaretçilerine dağıtılmakta

AYASOFYA’DA PORTAKAL SUYU İKRAMI

24 Mart 2010 / 18:03

TURİZMİN SESİ


Osmanlı'nın tarihinde var olan 'sebil geleneği' yeniden canlandırıldı. Kozan'ın ünlü portakal suyu Ayasofya'da ziyaretçilere ikram edildi. Kozan Yaş Sebze ve Meyveciler Odası Başkanı Süleyman Delibaş'ın sponsorluğunda ve Kozan Belediye Başkanı Kazım Özgan girişimleri ile hazırlanan altı buçuk ton portakal 24 Mart Çarşamba gününe kadar Ayasofya'yı ziyaret edenlere ikram ediliyor.

“KOZAN PORTAKALI DÜNYAYI SARAN DAMAK TADI OLACAK”
22 ve 24 Mart tarihleri arasında devam edecek olan portakal suyu sebili açılış törenine İstanbul Kültür ve Turizm Müdürü Prof. Dr. Ahmet Emre Bilgili, Ayasofya Müzesi Başkanı Doç. Dr. A. Haluk Dursun ve Kozan Belediye Başkanı Kazım Özgan katıldı. Açıklama yapan Başkan Özgan, sebil geleneğine katkıda bulunacaklarına dair söz verdiklerini ifade ederek, "Bugün de bunun için buradayız.

Yaklaşık 7 ton sıkma portakal getirdik. 3 gün boyunca burada ziyaretçilere dağıtılacak. Her yıl bu şekilde sebil geleneğine katkı sağlamak istiyoruz. Sebil geleneği aslında Osmanlı'dan beri kültürümüzde olan bir gelenek fakat son zamanlarda ihmal edilmiş. Kozan'ın bal şerbeti var. İleride bal şerbetiyle de sebil geleneğine katkıda bulunmak istiyoruz" dedi.

Özgan, Topkapı Sarayı Müdürü Prof. Dr. İlber Ortaylı'nın Kozan'a yapmış olduğu ziyarette, Kozan portakalından tattığında “Kozan portakalı yediğimde kendime geliyorum” dediğini hatırlatarak, “Ortaylı'nın markalaşma yolunda mücadelesi verilen portakal için söyledikleri önem arz eden cümlelerdi. Bu nedenle narenciyemiz, markalaşarak dünyayı saran bir damak tadı olma yolunda önemli adımlar atmaya devam edecektir” diye konuştu. Kültür ve Turizm İl Müdürü Prof. Dr. Ahmet Emre Bilgili ve Ayasofya Müzesi Başkanı Doç. Dr. A. Haluk Dursun da, yaptıkları çağrıya Kozan Belediyesi'nin kulak verdiğini ve Kozan'ın sebil geleneğine sahip çıktığını belirterek, Başkan Özgan'a teşekkür etti.


“SEBİL GELENEĞİNİ YENİDEN İHYA EDİYORUZ”
Ayasofya Müzesi Başkanı Doç. Dr. A. Haluk Dursun'un, Ayasofya'da var olan sebil geleneğini tekrar canlandırmak için proje yaptığını hatırlatan Prof. Bilgili, “Geçen yıl kısmen bu proje uygulandı ve güzel neticeler aldık. Sebil geleneği yeniden başladı. Bu hafta Kozan portakalıyla başladık. Projeye göre her hafta farklı bir sebil geleneği yapılacak. Bu proje iyi çalışma çünkü hem tarihte var olan bir geleneği başlatmış oluyorsunuz, hem hayır ve hasenat yapan insanların yolunu açmış oluyorsunuz. Ticari firmalar ve kamu kuruluşları sebili üstlenebilir. İlçeler de kendi ürünlerini tanıtmaya yönelik sebil yapabilir. Bir hayırsever de sebili üstlenebilir. Her hafta bir ürünün takdimini yapacağız. Sebil geleneği Osmanlı'da sürekli uygulanmış. Sebil geleneğini yeniden ihya ediyoruz” dedi.

Portakal suyu sebili açılış törenine İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Prof. Dr. Ahmet Emre Bilgili, Ayasofya Müzesi Başkanı Doç. Dr. A. Haluk Dursun, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Ökkaş Dağlıoğlu ve Kozan Belediye Başkanı Kazım Özgan katıldı. Törenin sonunda Başkan Özgan, davetlilere portakal suyu ikram etti.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.