22 Eylül 2024
  • İzmir36°C
  • İstanbul28°C
  • Antalya32°C
  • Ankara31°C

AYNALI KÖŞK KÜLTÜR VE SANAT MERKEZİ OLDU

TÜRSAB Eski Başkanı Başaran Ulusoy, 127 yıllık tarihi Aynalı Köşkü TÜRSAB’ın kasasından 2 Trilyon harcayarak Restore etti fakat hizmete açamadı

Aynalı Köşk Kültür ve Sanat Merkezi Oldu

29 Şubat 2020 Cumartesi 18:51

TURİZMİN SESİ  -  Bora ÖZGEN


KARS- TÜRSAB Eski Başkanı Başaran Ulusoy’un Kars’ta Baltık mimarisinin önemli temsilcilerinden olan 1893 yapılı Aynalı Köşk’e 2 Trilyon harcayarak restorasyon yaptırdığı ve sonrasında harabe olarak bıraktığı 127 yıllık Aynalı Köşk Kars Belediyesi tarafından kamu yararına Sanat ve Kültür Merkezi oldu.

aynali-kosk-kultur-ve-sanat-merkezi.jpg

Serhat şehri Kars’ın tarihi yapı miraslarından olan 127 yıllık Aynalı Köşk, Kars Belediyesi tarafından atıl durumdan kurtarılarak turizme, kültüre ve sanata hizmet vermesi sağlanarak Kars halkına armağan edildi.

aynali-kosk-kultur-ve-sanat-merkezi-001.jpg

RUS YAPIMI TARİHİ AYNALI KÖŞK, HARABE OLMAKTAN KURTARILDI

TÜRSAB Eski Başkanı Başaran Ulusoy’un 2 Trilyon harcayarak restorasyon ettirdikten sonra senelik 6 bin TL kira karşılığı İstanbul’da ticaret yapan, Kars Mezra Köylü olan biri otomotivci diğeri ise Restorancı olan kişilere kiraladığı, Tarihi Köşkü icra yoluyla da almak isteyen kişiler harabe olan, dış duvarlarında ağaçların çıktığı, tarihi binanın zemin tabanı kalkıp parçalandığı, camlarının kırıldığı, Ana Kapının kırıldığı, Aynalı Köşk ismini tavanlarındaki camlardan alan fakat eski halinden eser kalmayan, ana bölüm harici odaların ise harabe olduğunu gören kişiler izinsiz aslına aykırı Kültür Varlıklarını Koruma Yasası’na aykırı hareket ederek inşaatçılarla çalışarak bu tarihi binayı hayata geçiremedi.

aynali-kosk-kultur-ve-sanat-merkezi-002.jpg

YEREL YÖNETİM TARAFINDAN “AYNALI KÖŞK, KAMU YARARINA KULLANILAN BİR BİNA OLACAK

Kars Belediye Başkanlığı eski yönetim döneminde borç karşılığı satışa çıkartılan ve üzerine İcra dairesi tarafından haciz konulan 127 yıllık tarihi Aynalı Köşk’ün, artık kamu yararına kullanılan bir bina olacağını açıkladı. Bir şahsın belediye ile işbirliği ile Lojistik Hizmet Karşılığı alacak verecek davası ile Kars Belediyesi’ne icra davası açtığı ve Aynalı Köşk’e göz diktiği 127 yıllık Aynalı Köşk’ü alıp eklenti binasını da yıkıp otel yapacağını açıklamıştı.

Tarihi Köşk, Kars Belediyesi Kültür ve Sanat Merkezi olarak çok renkli kültürlerin sergileneceği, çeşitli etkinliklerin icra edildiği bir bina olacak.

aynali-kosk-kultur-ve-sanat-merkezi-003.jpg

KARS BELEDİYESİ AYNALI KÖŞK’E SAHİP ÇIKTI

Kars Belediye Başkanlığı tarafından yeniden sahip çıkılarak, Kars Belediyesi Kültür ve Sanat Merkezi olarak yeniden halkın hizmetine açılan Aynalı Köşk’ün harabe olmaktan ve haraç mezat satılmaktan kurtarıldığını da belirten Başkan Bilgen, tarihi köşk ile ilgili olarak hukuki mücadeleleri sonuna kadar sürdüreceklerini söyledi.

aynali-kosk-kultur-ve-sanat-merkezi-004.jpg

TÜRSAB’A OLAN TAHSİSİ İPTAL ETTİK

Aynalı Köşk’ün TÜRSAB’a olan tahsisini iptal ettiklerini de belirten Belediye Başkanı Ayhan Bilgen, “Aynalı Köşk’ün durumunun hem bilirkişiye yeniden sevki ve hem de yerel mahkemede çözülmesi ile ilgili sürece itirazlarını yaptık. Ama ne yazık ki yerel mahkemede karar olumlu çıkmadı. Ama bizim sonradan dosyada yaptığımız incelemelerde tespit ettiğimize göre bu bina tarihi bina ve satışında koruma kurulunun izni alınmamış.”

aynali-kosk-kultur-ve-sanat-merkezi-005.jpg

AYNALI KÖŞK İLE İLGİLİ, KORUMA KURULU’NUN GÖRÜŞÜ ALINMASI GEREKİRKEN GÖRÜŞ ALINMAMIŞ

“Dosyada böyle bir görüş alma işlemi yok. Koruma Kurulu’ndan da bilgi aldık ve bu görüş alınmadığı için Erzurum'da Bölge İstinaf Mahkemesi’ne itirazımızı yaptık ve dosyaya ekledik. TÜRSAB’a tahsis edilmiş. Ama TÜRSAB daha sonra başka bir tarafa yani üçüncü bir tarafın kullanımına vermiş. Bu da sözleşmeye aykırıdır. Çünkü tahsisinde izin olmadan Belediye’den habersiz üçüncü taraflara verilemez. Dolayısıyla hem TÜRSAB’a olan tahsisi iptal ettik hem de Erzurum İstinaf Mahkemesi’ne itirazımızı yaptık. Burası artık kamu yararına kullanılan bir bina olacak. Belediyemiz bünyesinde Kültür ve Sanat Merkezi kurduk.”

aynali-kosk-kultur-ve-sanat-merkezi-006.jpg

“Kültür ve Sanat Merkezimiz Belediye Meclisi’nden geçti ve Valiliğimiz tarafından da onaylandı. Dolayısıyla da Kültür ve Sanat Merkezi olarak Aynalı Köşk’te faaliyetlerimizi sürdüreceğiz. İstinaf Mahkemesi’nde de hukuka uygun tarihi koruma iradesinin çıkacağına inanıyoruz. Bu konuda hukuki yolları sonuna kadar takip edeceğiz. Sonuçta burası şehre ait bir yerdir. Kaldı ki hukukun bu kadar açık ihlalinin söz konusu olamayacağını düşünüyoruz. Yani bir şekil eksikliği değildir bu durum. Yani Koruma Kurulu kararı olmadan bir satışın gerçekleşmesi esastan bir eksikliktir. Dolayısıyla yani bu hukuksuzluk bizim açımızdan daha yüksek mercilere de taşınabilecek durumdur” dedi.
 

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.