BAGAJIN YOLCULUK HİKAYESİ
Havalimanlarında, yolcu ve uçak güvenliği açısından yaşamsal öneme sahip olan bagajlar, her geçen gün en son teknolojik cihazlarla daha da geliştirilen sıkı kontrol sistemlerinden geçirildikten sonra uçağa alınıyor
21 Mart 2010 / 09:00
TURİZMİN SESİ
İlk güvenlik önlemi olarak yolcu, bagajıyla giriş kapısındaki X Ray cihazından geçer. Cihaz kendisi veya bagajının geçişi sırasında işaret veriyorsa, emniyet görevlisi tarafından yolcu aranır, bagajı da açtırılarak incelenir. Bu işlemin ardından yolcu check-in (bilet ve bagaj işlemlerinin yapıldığı bölüm) işlemi için kontuara (check-in işlemlerinin yapılması için ayrılmış bölüm) gelir. Yolcunun bilet işlemleri tamamlandıktan sonra bagaj işlemlerine geçilir. Check-in görevlisi bagajınıza kolay kopmayacak cinsten etiketini yapıştırır. Üzerinde barkod da bulunan bu etiket bavulunuzun (üzerinde kime ait olduğu, nereye gittiği gibi bilgiler yer alır) yolculuk biletidir. Görevli, etiketin bir parçasını da yolcunun biletine yapıştırır, bavulunuzu yürüyen bantların üzerine koyar ve bagaj güvenlik yolculuğuna devam eder.
Bu aşamada bagajlar, yürüyen bantlarla terminalin altında bulunan "şut altı" bölümüne gider. Bu bölümde yerleştirilmiş birçok noktadaki optik okuyucular, bagajların bilgilerini okuyarak bavulları yönlendirir. Aynı uçağın bavulları belli bir yerde toplanır. Bavullar otomatik bagaj ayırma sisteminde dönerken röntgen cihazından geçirilir. Bavulunuz ayrıldıktan sonra yer hizmeti veren görevliler bagajınızı alarak römorklara veya konteynere yerleştirir. Bundan sonraki aşamada görevliler bagajları uçağa götürür. Ve bagajlar uçakların altındaki kargo bölümüne yerleştirilir. Tüm güvenlik işlemleri tekrarlandıktan sonra, bavul uçağa yüklenir. Ancak, bu işlem, yolcu körüğüne geldiğinde uçuş kartını görevliye teslim etmesiyle gerçekleşir. Uçağa binmeyen yolcunun bavulu kesinlikle yüklenmez.
Gelen bavullarda ise yer hizmetleri şirketi görevlilerinin bagajları boşaltmasının ardından bavullar römorklarla "şut altı"na getirilir. Bantlar aracılığıyla bagajlar, Gelen katındaki konveyore ulaşır. Yolcu, her uçak için ayrı ayrı dönen bantlar üzerinden bavulunu alır. Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) İzmir Başmüdürü Erdal Çavuşoğlu, yolcu check-in işleminden sonra etiketlenip konveyora konulan bagajın taşıma bantları ile "şut altı" mahalline geldiğini hatırlatarak, burada X Ray'den geçen bagajın "temiz" çıkması durumunda yürüme bantlarıyla doğrudan uçağa götürülmek üzere bagaj arabalarının olduğu yere yönlendirildiğini söyledi. "Temiz" bagajlara yönelik yapılan normal işlemin dışında, şüpheli veya Bagaj Taşıma Talimatnamesi dışında eşya ya da madde bulunan bagajlarla ilgili olarak ise Çavuşoğlu, şunları anlattı: "Eğer 'şüpheli' bir durum söz konusuysa, bagaj, tomografi cihazına gönderilir. Burada optik okuyucular tarafından yapılan taramada, bagaj 'temizse' bagaj arabalarının olduğu bölmeye gider. Ama optik okuyucular, güvenliğe ilişkin işaret veriyorsa, bagaj bu kez üçüncü bir güvenlik sistemi olan iz dedektöre tabi tutulur. Bagaj buradan temiz olarak geçerse, bagaj arabalarına konulur, bagaj mahalline götürülür ve uçağa yüklenir. Ama iz dedektörde de şüpheli durum devam ediyorsa, özel konveyor sistemiyle özel bir odaya alınır. Bagaj, buradan bomba imha aracıyla havalimanının tecrit edilmiş bir bölgesinde bulunan bomba imha çukuruna götürülür ve imha edilir."
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.