28 Mart 2024
  • İzmir14°C
  • İstanbul14°C
  • Antalya11°C
  • Ankara11°C

BAKAN CARLSSON SARIYER’DE

İsveç Parlamentosu Uluslararası Hibelerden Sorumlu Bakanı Gunilla Carlsson, Sarıyer İlçesi Kadın Meclisi-Kadınların Karar Mekanizmalarında Etkin Rol Alması Projesi kapsamında düzenlenen çalışmalarda Sarıyerli kadınlarla bir araya geldi

BAKAN CARLSSON SARIYER’DE

26 Mart 2012 / 09:42

TURİZMİN SESİ


Özgür Güvenç
İstanbul(Anayurt)- İsveç Parlamentosu Uluslararası Hibelerden Sorumlu Bakanı Gunilla Carlsson, Sarıyer İlçesi Kadın Meclisi-Kadınların Karar Mekanizmalarında Etkin Rol Alması Projesi kapsamında düzenlenen çalışmalarda Sarıyerli kadınlarla bir araya gelerek, yapılan çalışmaları değerlendirdiler. Sarıyer Belediyesi Strateji Geliştirme Müdürlüğü'nün organize ettiği toplantıya Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç ve İsveç Başkonsolosu Torkel Stiernlöf'ün yanı sıra Türk-İsveç İş Birliği Programı Sorumlusu Sevil Özmen de katıldı.

Sarıyer Belediyesi, İsveç Başkonsolosluğu'nun desteği ve Sarıyer Kent Konseyi'nin ortaklığı ile “Sarıyer İlçesi Kadın Meclisi – Kadınların Karar Mekanizmalarında Etkin Rol Alması Projesi” kapsamında çalışmalar yapıyor. Proje kapsamında Sarıyer'e gelerek, düzenlenen yemekli toplantıda Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç ve Kadın Meclisi mahalle temsilcileriyle görüş alışverişinde bulunan İsveç Parlamentosu Uluslararası Hibelerden Sorumlu Bakanı Gunilla Carlsson, Sarıyer'den olumlu izlenimlerle ayrıldığını belirtti.

Rumeli Feneri'ne beraberindeki heyetle birlikte gelen Carlsson, kendisini karşılayan Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, Başkan Yardımcıları Sevgi Atalay, Seçkin Özdemir, Proje Koordinatörü Kübra Küçükerden ve proje ekibiyle köyü gezerek yurttaşlarla görüştü. Balıkçılarla da sohbet eden Carlsson, köyde balıkçılığın durumuna ilişkin bilgi aldı.

Akay: Projemiz büyüyerek kendini aştı
Kısa köy gezisinin ardından Fener kıyısındaki Barınak lokantasına gelen heyete,Sarıyer Kent Konseyi Genel Sekreteri Nelih Akay “ projenin çıkış amacının köylerdeki kadınları bir araya getirmek ve bu kadınların üretimde yer almasını sağlamaktır. Her şey 2007 yılında başladı. Başlangıçta oluşturduğumuz pilot projeyle, her köyün üretim kültürü yönünde eğitim verdik. Tarım yapılan köyde iyi tarımı öğrettik, eğitim sonunda sertifika verdik. Çiftçi kadınlar yarışmasında Sarıyerli kadınlarımız İstanbul 1.si oldular. Alım gücü yüksek olan bölgelerde Pazar imkânı sağladık. Bunun dışında yer alan köylerde yöresel yemeklere, el işçiliğine ağırlık verdik. Uzun süreli ve ağır çalışmaların yerine, edindiğimiz kredilerle bilimsel yöntemler ışığında oluşturulan sistemler kurduk. Verimliliği artırdık. Süreç bu şekilde sürdü. Projemiz büyüyerek kendini aştı. İsveç Başkonsolosluğu'nun ve Sarıyer Belediyesi'nin yardım ve destekleriyle köylerden, Sarıyer'in içine, mahallelere indik. Kadınları örgütledik. Kadınlarımız ekonomik özgürlüklerini kazanıyor. Çalışmalarımız bu yolda artarak, gelişerek sürüyor.” açıklamasında bulundu.

Carlsson: Esas alkışlanması gereken kadınlar
Bakan Carlssonn konuşmasında Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç ve proje ekibine “Böylesi güzel bir etkinliği organize ettiğiniz, bu kadar seçkin hanımı bir araya getirdiğiniz ve en önemlisi onların bunca başarılı işi yapmasına destek olduğunuz için sizleri tebrik etmek ve teşekkürlerimi belirtmek istiyorum” dedi. Carlsson“Sarıyerli kadınların çok kararlı ve cesaretli olduklarını gördüm. Bizim delegasyonumuz için çok önemli bir ziyaret oldu bu. Sizin yaşadıklarınız, başardıklarınız bize de esin ve bilgi kaynağı oldu. Sayenizde, kadınlara yardımcı olduğumuzda onların her türlü güçlüğün üstesinden gelerek neler başarabileceğini gördük. Bundan sonraki ilişkilerimizin devamı açısından da bu görüşme çok yararlı geçiyor. Ortak değerlere dayanan bir iş birliğinin içindeyiz.” şeklinde konuştu.

Genç: Çalışmalarımız, yeni ürünler vererek devam edecek
Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç ise, belediye olarak projenin başından bu yana İsveç Başkonsolosluğu'yla uyum içerisinde çalıştıklarını ve projenin örnek bir çalışma olarak yeni girişimlerle sürdüğünü vurguladı. Genç, “Kadınların yaşamın içindeki değerine ve önemine her zaman değiniyoruz. Mahallelerde oluşturulan mahalle temsilcilikleri ile Sarıyerli kadınların karar mekanizmalarında etkin rol alması ve kadınların maddi özgürlüklerini kazanmaları için başladığımız çalışmalar bugünlere geldi. Bu çalışmalar, yeni ürünler vererek devam edecek” dedi.
Carlsson, İsveç'e Sarıyerli kadınların ürünleriyle döndü Genç'in konuşmasının ardından Sarıyer Kent Konseyi-Sarıyer İlçesi Kadın Meclisi Mahalle Temsilcileri söz alarak projeyle birlikte değişen yaşamlarını ve başarı hikâyelerini anlattılar. Mahalle Temsilcileri; Gümüşdere'den Ayla Çuğ, Bahçeköy'den Ayşe Ünlü, Rumeli Feneri'nden Seyhan Deniz ve Demirciköy'den Nebahat İmamoğlu'nun anlattıklarını ilgiyle dinleyen Carlsson, Kadınların ürettiği organik tarım ürünlerinden ve el işlerinden aldı.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.