23 Eylül 2024
  • İzmir36°C
  • İstanbul28°C
  • Antalya32°C
  • Ankara31°C

BAKAN GÜNAY, EKLENTİLER KALDIRILACAK

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Topkapı Sarayı'nın atölye, depo ve teşhir alanı olarak kullanabileceği mekanlara ihtiyacı olduğunu belirterek, "Eklentiler ve çirkin yapıları kaldırarak bunu sağlayacağız" dedi.

BAKAN GÜNAY, EKLENTİLER KALDIRILACAK

22 Şubat 2010 / 09:25

TURİZMİN SESİ


Milli Eğitim Bakanlığı tarafından bir süre önce boşaltılan Matbaa Meslek Lisesi'nin çevresindeki yapılar yıkıldı. Yıkıma katılan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Topkapı Sarayı gibi özel bir mekanı aslına uygun hale getirmek için uzunca süredir uğraş verdiklerini vurguladı. Topkapı Sarayı'nın, İstanbul'un bin yıllarca merkezi olmuş, çok özel yerlerden birisi olduğunu kaydeden Günay, "Ne yazık ki imparatorluk mensupları 20. yüzyılın başında buradan Dolmabahçe, Yıldız'a kayınca burada bir ihmal
yaşanmış. Sur-u Sultani dediğimiz Ahırkapı'dan Gülhane'ye sarayın çevresindeki alana eklentiler yapılmış. İçeriden çeşitli işgaller gerçekleşmiş.

Çeşitli kamu kurumları kendilerine göre haklı gerekçelerle yerleşmişler. Hastaneler, depolar, okullar yerleşmiş ve işgaller yaşanmış" şeklinde konuştu. Günay, Topkapı Sarayı'ndaki fiziki iyileştirmelerin 2,5 yıldır sürdürüldüğünü söyledi. Çalışmalara ilk olarak Kültür Bakanlığı'nın işgal ettiği yerlerden başladıklarını kaydeden Bakan Ertuğrul Günay, "Eklentileri ve gecekonduya benzeyen yapıları kaldırdık. Çok şık bir İstanbul lokantası çıktı ortaya. Gülhane çevresinde büyükşehirle birlikte yaptığımız çalışmalar oldu. Gülhane Parkı'nda tarihi Telgrafhane'nin etrafındaki yapıları 2 yıl önce dozerle yıktık. Sağlık Bakanlığı'nın elindeki kurumlar boşaltıldı.

Zührevi Hastalıklar Hastanesi'ni teslim ettiler. Yakın bir gelecekte burayı kültür turizminin hizmetine sunmaya çalışacağız" ifadelerini kullandı.
Tarihi dokuyla bağdaşmayan tüm yapıların sahibi ve sorumlusu olan kurumlara ayrımsız ve istisnasız yazılar yazdıklarının altını çizen Bakan Günay, tarihi mekana uygun düzenlemeler yapılmasını istediklerini söyledi. Günay, Topkapı Sarayı'nın çevresindeki çay bahçeleri ve lokantalara, 'yapılarınızı ya bu dokuya uygun hale getirin ya da bu kullanımı terk edin' diye yazılar gönderdiklerini ifade ederek, sarayı dünyanın en övünülecek mekanlarından birisi haline getirmek için uğraştıklarını vurguladı.

"Tarihimize nasıl sahip çıktığımızı herkese gösterelim" diyen Bakan Günay, "Bütün kurumların bizimle işbirliği yapması gerekiyor. Bazı yanlış anlamalar ve alınganlıklar olduğunu gördüm. Altını çizerek söylemek istiyorum. Hiçbir kurumu çıkartıp başkasını kollamak ve tutmak gibi bir niyetimiz yok" diye konuştu. Bakan Günay, Matbaa Meslek Lisesi'ni laboratuar, depo ve idari ünitelerin kullanabileceği bir mekan haline getireceklerini de ifade ederek, şunları söyledi: "Sarayın içinde çok önemli koleksiyonlar var. Çiniler, kaftanlar, silahlar. Bunları sergileyebilecek ve depolayabilecek mekanlara ihtiyaç var. Bu bina korunup arkadaki matbaa binası gibi giydirme yapacağız." Topkapı Sarayı Müze Müdürü Prof. Dr. İlber Ortaylı ise sarayın alt kısımlarının depo olarak kullanıldığını ve aşırı bir yüklenme olduğunu ifade ederek, atölyelere acil ihtiyaçları olduğunu vurguladı.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.