22 Eylül 2024
  • İzmir36°C
  • İstanbul28°C
  • Antalya32°C
  • Ankara31°C

BANKALARI ELLERİNDEKİ LİKİDİTE YAKACAK

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu”Bankaların elinde krediye dönmeyen 51 milyar lira likidite var

BANKALARI ELLERİNDEKİ LİKİDİTE YAKACAK

12 Nisan 2010 / 10:02

TURİZMİN SESİ
“Kriz döneminde bankalar kobi kredilerini darattılar. Diğer krediler13 milyar artarken Kobi kredileri 1 milyar azaldı. Şirket küçüldükçe krediye ulaşım zorlaşıyor “ diyen Hissarcıklıoğlu, “ yılın ilk iki ayında KDV %22, ÖTV %38 arttı. Ekonomi yavaş yavaş canlanıyor. Umut verici rakamlar var.Önümüz açılıyor. Ama daha yapılacak çok şey var. Güçlü ekonomi için vergi sistemi, girdiler üzerindeki kamu yüklerinin düşürülmesi, kayıtdışı ile daha etkin mücadele ve kamu alımlarda yerli üreticiye öncelik verilmelidir.”diyen Başkan kriz sırasında gösterdikleri gayretlerden dolayı Halk ve Ziraat Bankalarına teşekkür etti.

Sn. Hisacıklıoğlu'nun dediği gibi ekonomide canlanma işaretleri var. Ülke resesyondan çıktı.Borsa rekora koşuyor. Ancak içimiz rahat değil. İşsizlik problemi dağ gibi karşımızda. Gün geçtikçe düzeleceğine artıyor.Her 6 vatandaştan biri işsiz.Yatırımlar durmuş vaziyette. Tarımda girdi fiyatları enflasyonu tırmandırıyor. Yarın aynı durum sanayi mallarında görülecek. Bu artışlar üreticinin cebine girmiyor maalesef. Bugün ÜFE deki ciddi artış yakın zamanda kendini TÜFE'de gösterecek. İthalat ayrı bir dert. Yerliyi koruyalım diye bir derdimiz yok sanki.. Hisarcıklıoğlu'nun dediği gibi biz sadece ihracatı konuşuyoruz. Basketbolda sayı atmak kadar sayı yememek önemlidir. Ekonomide de ithalatı ne kadar ikame edebilirsek, o kadar ihracatı artırmış sayılırız.

Gazeteler bunları yazacağına, çatışma ve gerilim yaratan haberlerlerle dolu. Siyasiler ekonomik konuları bırakmış, kendilerini, geleceklerini kurtarma hesapları içinde. Ülkede Cumhurbaşkanlığı seçiminden buyana devam eden bir çatışma ve kavga ortamı var. Ülke ayrışıyor. Kamplaşıyor. Kimsenin tındığı yok. Bunları ben söylemiyorum. En büyük meslek kuruluşu TOBB'un başkanı söylüyor. Cumhurbaşkanı atamalarıyla Anayasa Mahkemesini sağlama almaya çalışıyor.Parlemento doğruyu aramak yerine yargıyı nasıl kontrol ederim hesapları içinde.

Bankalarımız gerçekten çok iyi kazandılar ve paralarını hazine bonosuna yatırıp büyük karlar yaptılar. Gevşek para politikasını çok iyi değerlendirdiler. Hem yüksek faizden hem spread'den kazandılar. Krizi de başarıyla atlattılar. Ama para hazineden bankaların kasasına girdi. Bu bence başarı değil. Ekonomiyi ayakta tutabiliyorsak bu başarıdır. İşsizliğe çare bulabilirsek bu başarıdır. Hisarcıklıoğlu'nun dediği gibi 51 milyar nakdin üstünde oturuyorlar. Faizler yükselme temayülünde. Enflasyon korkutuyor. Eski yüksek bono faizlerini 2010'da göremeyeceğiz. Bankalarımız gerçek bankacılığa çabuk dönemezlerse, bu para ellerini yakabilir.
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.