25 Ekim 2024
  • İzmir21°C
  • İstanbul19°C
  • Antalya25°C
  • Ankara18°C

BARAJ SUYU ULUDAĞ’A KAR OLACAK

Uludağ'da yaklaşık 2,5 milyon dolarlık maliyetle kurulan yapay karlama sistemi, 5 kilometre ilerideki küçük barajdan aldığı suyu kara dönüştürecek

BARAJ SUYU ULUDAĞ’A KAR OLACAK

05 Ocak 2010 / 09:33

TURİZMİN SESİ


Otel işletmecisi Ender Alkoçlar, yaptığı açıklamada, bir dönem Uludağ'da beklenen kar yağışı olmaması üzerine 5 otelin ortaklığıyla 2001 yılında yapay karlama sistemi kurulduğunu söyledi. İsviçre firmasının kurduğu sistemin yaklaşık 2,5 milyon dolara mal olduğunu ifade eden Alkoçlar, şimdiye kadar atıl kalan sistemin dün sabah saat 05.00 sıralarında deneme amaçlı çalıştırıldığını bildirdi. Sistemin 80 bar basınçlı borularla 5 kilometre ilerideki küçük bir barajdan su çekerek çalıştığını dile getiren Alkoçlar, şunları kaydetti: "Barajdan alınan su, 9 kilometrelik borularla bölgedeki 8 piste ulaşacak.

Oldukça küçük taneler şeklinde püskürtülen su, fan motorlarıyla piste yönlendirilecek. Düşük sıcaklık olduğu için de su tanecikleri, kar olarak yere düşecek. Sistem, eksi 2 ve altındaki sıcaklıklarda çalışabiliyor. Sistemi daha önce çalıştırabilseydik yılbaşında sorun yaşanmayacaktı."
Yapay kar sisteminin 72 saatlik çalışmayla 8 pisti 50 santimetre kalınlığında karla kaplayabildiğini belirten Alkoçlar, "50 santimetrelik kalınlık basılmış kar olarak yapılmış oluyor. Yapay kar, doğal karla birleştiğinde uzun süre kalıcı olabiliyor" dedi.

Sistemle ilgili bazı eksiklerin bulunduğunu ifade eden Alkoçlar, 15-20 fan motoruna ihtiyaç duyulduğunu ve suyun çekildiği barajın biraz daha büyütülmesi gerektiğini bildirdi. Eksiklerin giderilmesiyle birlikte sistemin tam kapasite çalışacağını belirten Alkoçlar, "Uludağ'da sezonu kasım ayında açabileceğiz. Kasım ayında Uludağ'da gece sıcaklığı eksilere düşüyor. Bu sıcaklık sistemi çalıştırmamız için yeterli olacak. Uludağ, artık karsız kalmayacak" diye konuştu.

Etiketler:
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.