BARTER SEKTÖRÜ DİSİPLİNE EDİLMELİ
Global kriz ile birlikte geleceğin iş modeli olarak gösterilen barter sistemi, ülkemizde de hızla gelişmekte
23 Kasım 2009 / 21:45
TURİZMİN SESİ
Sağlam öz sermayesi ve güçlü finans yapısı ile sektörde her zaman liderliğini koruyan Türk Barter, piyasalarda barter sistemini anlatan her firmaya hemen güven duyulmamasını ve firma hakkında gerekli referans çalışmasını yaptıktan sonra ticari ilişkiler içine girilmesini öneriyor.
Türk Barter, firmaları Barter sistemini kullanmaya davet ederken arz ve talep bilgilerini alarak karşılaştırmalar yapar. Türk Barter, konusunda uzman profesyonel ekibi ile sektör farkı gözetmeksizin çok sayıda firmayı Barter ortak pazarında buluşturabilme, ulusal ve uluslar arası barter işlemleri yapabilme, alternatif bir finans modeli olarak kullanabilmeyi ve çeşitli nedenlerle kapanma noktasına gelen firmaların borç yapılandırma projeleri ile ülke ekonomisine kazandırır. Üye firmaların alım-satım projelerinde fizibilite hazırlanarak analiz eder. Kredili işlemlerde firmanın riskini minimuma düşürür. Üye firmaların iletişim, pazarlama stratejilerinin ve reklâm hizmetlerinin planlama ve uygulanmasında üyelerin stratejik iş ortağı olarak hareket eder. İşlemlerin kolay takibini sağlar.
Türk Barter, her müşteriye ayrı bir çözüm üretir
Tüm dünyada yaşanan kriz nedeniyle dünya ticaret modelleri Barter'a doğru yönelmektedir. Küresel Kriz olarak adlandırılan bu mali çalkantı, şirketlerin ekonomik tutunma ve krizi atlatma fırsatları olarak Barter modeline oldukça sıcak bakmaktadırlar. Bu yoğun talep, beraberinde girişimcilerin de bir fırsatçılığına dönüşmektedir. Üyemiz olan tüm dünya barter şirketlerinden gelen bilgiler doğrultusunda Türkiye'de de barter sistemine duyulan ilgiyi farklı yönde değerlendirmek istendiği görülmektedir.
Barter Sistemi, mutlak bir barter şirketi garantörlüğünde işletilebilir. Barter Şirketleri güçlü finansal araçlar ile teknolojik alt yapıya, uluslar arası sertifika ile belgelendirilmiş kurucular, tecrübeli ve yetişmiş personele sahip olarak hizmet verebilirler. Oysa Türkiye'de yeni kurulan şirketlerin Barter Sistemini çok kolay işletebileceklerini düşünerek, hiçbir altyapısı olmadan, (üye hesabı açılmadan) yetişmiş personeli olmadan, finansal güce sahip olmadan üyelerine hizmet vaatlerinde bulundukları gözlemlenmektedir.
Barter Sisteminin en önemli iş süreci firmaların likidite sıkışıklığında barter modeli ile ihtiyaçlarını karşılamalarına aracı olmaktır. Bu süreçte alıcının özellikle kredilendirmeleri söz konusu olduğunda sistemin borç alacak dengesi gözetilmelidir. Karşılıksız verilebilecek krediler Barter Sistemine ileriye dönük olarak çok ciddi zarar verebilir. Barter şirketi kurulumundaki mevzuat eksiliğinden faydalanarak bu tip şirketler oluşmuştur.
Türk Barter Yönetim Kurulu Başkanı M. Sırrı Şimşek: Firmalara sağladığımız tam güven ve ticaret potansiyelimiz ile ve uluslar arası arenada üstlendiğimiz ve akredite edilmiş görev ile bu sistemi en mükemmel şekilde ilerletiyor ve büyütüyoruz. Fakat son zamanlarda gözlemlediğimiz kadarıyla kontrolsüz olarak birçok barter şirketi kuruluyor. Uluslararası literatürde hiçbir bağlantıları olmayan, akreditasyonu IRTA tarafından kabul görmemiş ve firmalara geri dönüşlerde ciddi zararlar verebilen barter şirketleri, sektöre olan güveni de sarsabilmektedir.
Barter Sistemi modelini kapsayan bir mevzuatın olmamasından kaynaklanan yeni oluşumların siz değerli firmalarımıza zarar vermesi söz konusu olabilir. Türk Barter, kurulduğu günden bu yana Barter mevzuat oluşumuna yönelik olarak Tebliğ, Yönetmelik ve Kanun Taslakları hazırlamış ve sırasıyla, Sanayi ve Ticaret Bakanlığına, Hazine Müsteşarlığına, Dış Ticaret müsteşarlığına, Bakanlar Kurulu'na sunulmuştur. Türk Barter Şirketi Türkiye'de kurulmuş diğer Barter Şirketleri ile hiçbir bağlantısı olmayıp karşılıklı bir anlaşması da bulunmamaktadır. Bu yönde diğer şirketlerin büyük bir güce (Türk Barter'a)dayalı olduklarına dair söylemleri gerçek değildir dedi.
Türk Barter Kimdir?
Barter sisteminin Türkiye'de öncüsü ve güçlü bir teknolojik alt yapıya sahip olan Türk Barter, paraya alternatif bir finansman modeli olan barterın Türkiye'de yaygınlaşması için çalışıyor. Barter sistemini tüm dünyada 1 milyonun üzerinde şirket kullanmaktadır. Türk Barter, sunduğu sistemle ekonomik yaşama artı değer katmanın yanı sıra, tüm sektörlere yönelik üretimi durdurmayan, istihdamı koruyan, sermayeyi güçlendiren, parayı amaç değil araç yapabilen, risksiz ekonomi çözümü sunuyor. Türk Barter, barter havuzu olarak adlandırılan ortak pazarda, üye firmalara paraya ihtiyaç duymadan ticaret yapma ve kar elde etme imkanı veriyor. Yani barter sistemi bir çok kişi tarafından algılandığı üzere bir takas ortamı değil, üye firmaların hem ihtiyaçlarını satın aldığı, hem de kendi ürettiği mal ve hizmetleri satabileceği bir finansal sistem oluşturuluyor. Kısaca sistem, şirketlerin nakit ödeme yapmadan ürettikleri mal ve hizmet karşılığında talep ettikleri mal ve hizmetleri almalarına dayanıyor.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.