22 Kasım 2024
  • İzmir21°C
  • İstanbul19°C
  • Antalya25°C
  • Ankara18°C

BAŞBAKAN İLK KEZ DİNLEYİCİ OLDU

Kadın Yoksulluğu ve Sosyal Adalet temalı oturumda, Sayın Emine Erdoğan konuşurken Sayın Başbakanımızın oturuma katılımı, izlemesi bir ilktir ve Sayın Başbakanımızın konuya ne kadar önem verdiğinin göstergesidir.

BAŞBAKAN İLK KEZ  DİNLEYİCİ OLDU

08 Kasım 2010 / 19:14

TURİZMİN SESİ-SEDAT KARAGÖZ


Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Eşi Sayın Emine Erdoğan Hanımefendi'nin teşrifleri ile 5-6 Kasım 2010'da gerçekleşen Uluslar arası İstanbul Kadın Buluşması'nda, İKAM Kurucu Başkanı ve İstanbul Milletvekili Sayın Alev Dedegil, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Yürütme Kurulu Başkanı Sayın Hüsamettin Kavi, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Kadir Topbaş, T.C. Devlet Bakanı Sayın Selma Aliye Kavaf ve Hayati Yazıc,Birleşmiş Milletler CEDAW Komitesi Başkanı Büyükelçi Naela Gabr ,Avrupa Parlamentosu Başkanvekili Sayın Diana Wallis, Beyaz Kurdele Kurucusu Sayın Michael Kaufman ve değerli konuk ve konuşmacıların katıldıkları programda Türkiye ve dünyada, kadın sorunlarına yaklaşımda ve çözüm arayışlarında ortak bakış ve dil birliği oluşturulması, birlikte hareket edimesi, mevcut girişimleri desteklenmesi ve diyalogun güçlendirilmesi hedeflenen KADINist'de; kadın odaklı çalışmalarda yerel ve uluslararası yöntem ve değerlendirmelerin yapıldığı oturumlar, tartışmalar, kampanya sunumları ve sergiler yer aldı.

-''EŞİTLİĞİN, DEMOKRATİK VE GELİŞMİŞ ÜLKELERDEKİ KADINLARIN DEĞİL, TÜM DÜNYA KADINLARININ HAKKI OLDUĞUNA İNANIYORUZ''

-''BİZLER YÖNÜ AVRUPA'YA DÖNÜK BİR ÜLKENİN KADINLARIYIZ. BİZLER ÇAĞDAŞ VE DEMOKRATİK KURUMLARI BENİMSEMİŞ, DEMOKRASİYİ ÖZÜMSEMİŞ BİR ÜLKENİN KADINLARIYIZ''

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Kadın Yoksulluğu ve Sosyal Adalet konulu oturumda, eşitliğin, demokratik ve gelişmiş ülkelerdeki kadınların değil, tüm dünya kadınlarının hakkı olduğuna inandıklarını belirterek, ''Hiç kimse bize farklı etiketler yapıştırmasın, hiç kimse bizi farklı şekilde yaftalamasın, hiç kimse bizim samimiyetimizi sorgulamasın'' dedi.

Erdoğan, İstanbul Kadın Araştırmaları Merkezi tarafından İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti etkinlikleri kapsamında düzenlenen ''Uluslararası İstanbul Kadın Buluşması (KADINist)''nın, ''Kadın Yoksulluğu ve Sosyal Adalet'' başlıklı oturumuna ana konuşmacı olarak katıldı. Emine Erdoğan, ''Uluslararası İstanbul Kadın Buluşması''nın, dünyadaki köklü medeniyetlerin mirasını taşıyan, anlamlı bir şehirde, İstanbul'da gerçekleştirildiğini, İstanbul'un Avrupa'nın Kültür Başkenti olduğu kadar, dünyanın bir hoşgörü başkenti olduğu kadar, kadınların hak mücadelesine de tarih boyunca ev sahipliği yapmış bir şehir olduğunu söyledi.

Türk kadınının, Avrupa'nın ve dünyanın birçok ülkesinden çok daha önce kadın hakları için mücadele verdiğini ve bu mücadelede önemli kazanımlar elde edildiğini belirten Erdoğan, Fatma Aliye, Emine Semiye, Makbule Leman ve Halide Edip gibi isimlerin yaklaşık bir asır öncesinden itibaren Türk kadınının hak mücadelesini başlatan öncüler olduğunu ifade etti. Bugün kültür, sanat ve spor alanında olduğu kadar siyasette, bürokraside ve ekonomide çok sayıda Türk kadınının faaliyet gösterdiğini, Türkiye'nin ve Türk kadınının adını dünyaya duyurduğunu dile getiren Erdoğan, şunları söyledi: ''İş kadınlarımız artık ülkemizin sınırlarını aşarak uluslararası düzeyde başarılara imzalarını atıyorlar. Eğitim başta olmak üzere son dönemlerde gerçekleşen köklü reformlardan en çok kadınlar istifade ediyor.

Kadınların, kız çocuklarının eğitim almasını hem de en iyi eğitimi almasını kendimize dert edindik. Bu amaçla yoğun gayret sarf ettik. Bizim öncülük yapmaktan gurur duyduğum 'Haydi Kızlar Okula' ve 'Ana Kız Okuldayız' kampanyalarıyla bugüne kadar 350 bin kız evladımızı okulla buluşturduk. Yoksulluk mücadelesinde başarı sağlayabilmek, kadınların yoksulluğunu ve yoksunluğunu giderebilmek için çok sayıda sosyal projeyi başarıyla yürüttük. Türkiye'nin her alanda kaydettiği ilerleme ve kalkınma gelecek adına umutlarımızı artırıyor. Kadın sorunlarının çözümüne dair gayretlerimizi daha çok güçlendiriyor.''

-''TÜRKİYE'DE BİR ZORU BAŞARDIK''-
Türkiye'de bir zoru başardıklarını dile getiren Erdoğan, ''Biz halkı Müslüman bir ülke olarak, demokrasinin, değişimin, modernleşmenin elbette mümkün olduğunu, olabileceğini gösterdik. Müslüman ülkelere yakıştırılan birçok etiketin ne kadar haksız olduğunu, ne kadar yersiz olduğunu, ne kadar yanlış olduğunu ispat ettik. Yerel ile evrenselin, inanç ile değişimin, tarih ile geleceğin pekala bir arada bulunabileceğini, pekala kucaklaşabileceğini tüm dünyanın tanımasını, anlamasını ve bilmesini sağladık'' diye konuştu.

Emine Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:
''Kendimizden, inançlarımızdan taviz vermedik, tarihi reddetmedik, kültürümüze, medeniyetimize, bizi biz eden vasıflarımıza sırtımızı asla dönmedik. Tarihten ve köklü medeniyetimizden aldığımız ilhamla bugünü yakaladık, yarına baktık ve kendimiz için bir gelecek vizyonu oluşturduk. Bizler yönü Avrupa'ya dönük bir ülkenin kadınlarıyız. Bizler çağdaş ve demokratik kurumları benimsemiş, demokrasiyi özümsemiş bir ülkenin kadınlarıyız. Bizler, yoksulluğu, eğitimsizliği, dışlanmışlığı ve ayrımcılığı reddeden bir toplumun üyeleriyiz. En güzeli de bizler düşüncelerinde samimiyeti olduğu kadar, evrenselliği de yakalamış kadınlarız.
Kendimiz için ne istiyorsak aynısını tüm dünya kadınları için de istiyoruz. Eğitimin, şehirli, zengin, modern kadınların değil, tüm kadınların hakkı olduğuna inanıyoruz. Eşitliğin, demokratik ve gelişmiş ülkelerdeki kadınların değil, tüm dünya kadınlarının hakkı olduğuna inanıyoruz. Hiç kimse bize farklı etiketler yapıştırmasın, hiç kimse bizi farklı şekilde yaftalamasın, hiç kimse bizim samimiyetimizi sorgulamasın.

Pakistan'ın kadınları diyorsak insanlık adına diyoruz. Irak'ın kadınları diyorsak vicdan adına diyoruz. Filistin'in kadınlarına dikkat çekiyorsak insanlık onuru adına, adalet adına, barış adına diyoruz. Kadının bir meta olmasına nasıl karşı çıkıyorsak kadınlık onurunun ayaklar altına alınmasına da aynı samimiyetle karşı çıkıyoruz. Eşitlik, hak, hukuk, adalet dediğimiz kadar, ölümler son bulsun, çocuklar da, kadınlar da ölmesin öldürülmesin diyorsak asla umutsuz değilim.''

-''BİR ŞEY DEĞİŞİR, DÜNYA DEĞİŞİR''-
Emine Erdoğan, ''Bir şey değişir, dünya değişir. Dünyadaki tabloyu değiştireceğimize, çarpık manzarayı ortadan kaldırabileceğimize tüm kalbimle inanıyorum. Yeter ki, kendimize inanalım, gücümüze inanalım, kadınların dünyayı değiştirme potansiyeline inanalım. İşte o zaman biliniz ki dünya da kadınlar da gelecek de değişecektir'' diye konuştu.
Erdoğan, İstanbul'daki bu buluşmanın kadınların hak mücadelesine ilham vermesini diledi ve kadınlar için bir milat teşkil etmesini temenni etti.
Oturuma, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, kızı Sümeyye Erdoğan, Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve İstanbul Milletvekili Alev Dedegil de dinleyici olarak katıldı.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.