23 Kasım 2024
  • İzmir21°C
  • İstanbul19°C
  • Antalya25°C
  • Ankara18°C

BATMAN BELEDİYESİ’NDEN AYRILDIM İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRÜ OLDUM

Güneydoğu gezimiz sırasında Batman İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet İhsan ASLANLI ile görüşme imkanı bulduk

Batman Belediyesi’nden ayrıldım İl Kültür ve Turizm Müdürü oldum

13 Ekim 2017 Cuma 18:56

TURİZMİN SESİ


BATMAN ÖZEL HABER-  Batman İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet İhsan ASLANLI 2009’a kadar Batman Belediyesi’nde görev yapmış. 2009’un Temmuz ayında Kültür Turizm Bakanlığına geçiş yaparak  2013 yılından bu yana Batman İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü görevinde bulunuyor.

batman-il-kultur-ve-turizm-muduru-mehmet-ihsan-aslanli-i.jpgİL TURİZM MÜDÜRÜ OLARAK VALİ BEYİN FAVORİ İNSANI MİSİNİZ ? 
Bazı Valiler ve Bakanlar biliyorsunuz Kültür ve Turizme çok önem verirler İl Kültür Turizm Müdürüyle de oldukça sık görüşürler. O yüzden soruyorum Batman Valimiz Ahmet Deniz beyin favori insanı mısınız ? 

İl Kültür ve Turizm Müdürü olarak, Batman Valimiz Ahmet Deniz beyin favori insanı olmaktan ziyade memuru olmayı tercih ediyoruz. Batman’da  gece gündüz  demeden çalışan  Turizme önem veren bir vali vardır. Batman Valisi Ahmet Deniz beyin mesaisi Batman ve Turizm için geçiyorsa kurumlar üzerine düşeni yapmalıdır. Biz kurum olarak  Batman’ın hizmetindeyiz. 


batman-il-kultur-ve-turizm-muduru-mehmet-ihsan-aslanli-i-001.jpgBATMAN'I AT BAŞINDAN BAŞKA TANITAN  SİMGESİ VAR MI ? 

At başı düne kadar  hala belediyemizin de logosudur. Batman’da Petrol Rezervleri bulunan ve Petrol ile ortaya çıkan bir şehirdir. Batman Nüfusu 402 Bin olan yükselen bir şehirdir. Batman’ın simgesi At Başı olarak simgelenmiştir. Farklı bir durum üzerinde çalışma yapılmamıştır.  Batman Petrol Kent olmasıyla birlikte  Turizm açısından da önemli bir şehirdir. 3 Uygarlığın geçtiği kazı çalışmalarından ortaya çıkan bulgular neticesinde  Göbekli Tepe’den daha eski bir yerleşim alanı olduğu ortaya çıkmıştır. At başının yanında Turizmi simgeleyen bir  simge olsaydı iyi olurdu bu da bizim eksiğimiz  olabilir. Bu konuyu iyi düşünüp değerlendirmek gerekir. Çünkü biz Turizme önem veren bir İl olarak Tarihimizi ön plana çıkarmak zorundayız. Batman’a gelen Turistlerin  görmek istedikleri öncelikle At Başı  kuleleridir. Fakat bu kapsamda farklı bir çalışma yapmak lazım. Belki daha fazla turistin ilgisini çekmek için Batman’ın Tarihi güzelliklerini Lezzetlerini tanıtmak için farklı illerde tanıtımlara hız vermemiz gerekir.

batman-il-kultur-ve-turizm-muduru-mehmet-ihsan-aslanli-i-002.jpgBATMAN TURİZMİN GELİŞMESİ ADINA PROJELERİNİZ VAR MI ? 
Batman denince ilk akla gelen Hasankeyf’tir. Hasankeyf’te  devletin yeni bir konseptiyle yeni Hasankeyf’e taşıma olayı vardır. %30 civarında mağaralarımız suyun altında kalabilir. Yeni Projeyle farklı bir Hasankeyf ortaya çıkaracaktır. Zeynel bey Türbesinin yeni Hasankeyf’e taşınmasıyla birlikte, 7 tane eser bütünsel olarak yeni yerleşim alanına taşınacaktır.Yine bölgenin en büyük müzesi konumunda olan bir açık hava müzesi de Hasankeyf’te inşa ediliyor. Höyükte bulunan 5000 sene öncesine dayanan limanların aynısının imitasyonu ve yine tabiri caizse Asur dönemindeki su üzerindeki seyahat gelecek. O eski otantik sal ve teknelerle nehir gezileri yapılacak.Yapılacak olan baraj devletin titiz çalışması ile yeni Hasankeyf’te Kaleye teleferikle yada teknelerle geçilecek olması  Hasankeyf’in gerçekliğini kaybetmeyecektir. 

batman-il-kultur-ve-turizm-muduru-mehmet-ihsan-aslanli-i-003.jpgPROJENİN TAMAMLANMASIYLA HASANKEYF  DAHA FAZLA TURİST ÇEKECEKTİR
Halfeti sular altında kalmadan kimsenin dikkatini çekmemiştir. Sular altında kaldıktan sonra çok daha fazla turisti bölgeye çekmiştir. Midyat ilçesindeki Turabdin bölgesinde bulunan Mor Gabriel ( Deyrulumur ) Manastırı ise 1600 yıllık tarihiyle üstünde durduğumuz birkaç manastırdan biridir. Batman Valimiz Ahmet Deniz bey ile birlikte bu konuda çeşitli çalışmalar yaptık. Manastırımızı biz restore ettikten sonra, bu bölgeye daha fazla turist gelecektir. Mor Gabriel 400’lü yıllarda inşa edilmiş. Bizans dönemi mozaikleri, kubbeleri, kapılarıyla büyük bir tarihi öneme sahip olan manastırdır. Midyat kesme taşlarından yapılmıştır. Kilise tarafından ikinci Kudüs olarak kabul edilen Manastır, tarihi süreç içerisinde farklı isimlerle anıldı. İlk dönemlerde kurucularının isimleri ile anılan manastır sonraki yüzyıllarda rahiplerin meskeni anlamına gelen ve Süryanicede Dayro d’Umro isminden üretilen  Deyr-el-Umur veya bunun Türkçeye uyarlanmasıyla oluşturulan Deyrulumur ismiyle anıldı. Bugün de kullanılan Mor Gabriel ismi ise 7.yyda yaşamış ve azizlik mertebesine yükleşmiş, yönetimi ile manastırın gelişmesinde büyük rol oynayan Turabdin Metropoliti Mor Gabriel’den gelmektedir. Mor Gabriel Manastırı Batman'ın kuzey doğusunda Hasankeyf yolu üzerinde bulunmaktadır. Mor Gabriel Manastırımız Hasankeyf’le birlikte çok daha farklı bir turizm destinasyonu olacaktır. Mor Gabriel Manastırımızın restorasyon projesini bitirdik. Yatırım programına alınması içinde bakanlığımıza müracaat ediyoruz. Valilik olarak bu konuda çok kararlıyız. Mor Gabriel Manastırımızı ayağa kaldıracağız ve turizme kazandıracağız. 

batman-il-kultur-ve-turizm-muduru-mehmet-ihsan-aslanli-i-005.jpg
HASANKEYF’İN ALTINDA BİR HASANKEYF DAHA OLDUĞU SÖYLENİYOR.  BU TARİH SUYUN ALTINDA KALMASI DOĞRU MUDUR? 

Ben profesör Dr Hayati Erkan'ın verdiği cevapla sorunuzu cevaplamak istiyorum. Geçen hafta TÜRSAB ve Turizmcilerden oluşan bir heyet vardı. Dr Hayati Erkan, bir açıklamada bulundu.  Ilısu Barajı ve Hasankeyf bizi üzmüştür. Fakat çok daha fazla farklı bilgileri de bize kazandırdı. Ilısu Barajı ve kurtarma kazıları olmasaydı Mezopotamya  bu kadar önemli ve tarihi noktaları bizim tarafımızdan ortaya çıkarılamayacaktı. Hasankeyf kazılarıyla birlikte Batman'ın tarihini ta göbekli tepenin ötesine doğru da götürdü. Mezopotamya kültürünü ortaya çıkardı. Bunu da kalkıp bilimsel literatüre geçirmeye çalışıyorlar.  Hasankeyf kısmen sular altında kalacak fakat devlet kurtarma kazısı ile %70 ini kurtarmıştır. Gerekli kazılarını çalışmalarını yapmıştır. 2004’ten bu yana Hasankeyf’te kazı çalışmaları vardır. Şimdi de Mevlüt hocayla birlikte sürekli kazı çalışmaları yapılıyor. Kurtarılabilen eserler kurtarılmıştır. 

batman-il-kultur-ve-turizm-muduru-mehmet-ihsan-aslanli-i-004.jpg
BATMAN MÜZESİ NEDEN ZİYARETÇİ AĞIRLAYAMIYOR ?
Batman’da bulunan Üniversite 15 bin öğrenciyi barındırıyor. Nüfus 422 bin olmuş. Günlük Batman’a gelen giden oldukça fazla...  Batman’da bir hareketlilik var. Kafeleri ve Çay ocakları dolu. Caddeleriniz çok hareketli ve canlılık arz ediyor. Nur Çay ocağınız günde 2 Bin civarı çay satarken sokaklar bu kadar cıvıl cıvıl hareketliyken Peki sizin buradaki müzeniz neden günde 5 kişi ağırlıyor? 

Batman İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet İhsan ASLANLI; Çok şanssız bir dönemde Müzemizi açtık. Müzemizi çok daha etkin bir şekilde öne süremedik.   Batman’da  okuyan öğrencilerimizin  %60’ı Batman, Diyarbakır ve yakın bölgeden gelmektedir. Böyle bir dezavantaj da yaşıyoruz. Biz seyahat acentelerinin desteği ve kendi projelerimiz ile Müze giriş sayılarımızı yükselteceğiz. Müze girişleri sayısının düşük olması bizim hatamızdır dedi. Müze giriş sayılarını yükseltmek için çabalarımız önümüzdeki günlerde  gişelere yansıyacaktır. Bir sonraki ziyaretinizde  çok farklı bir sayı ile karşılaşacaksınız dedi. 

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.