"BAYRAMLAR" TATİL ALTERNATİFİ
TÜRSAB Başkanı Ulusoy, dini bayramların bir yandan da tatil fırsatı olarak değerlendirildiğini, dini bayram dönemlerinin turizm endüstrisi için artık önemli bir pazar oluşturduğunu vurguladı
14 Ekim 2008 / 09:00
TURİZMİN SESİ
TÜRSAB'ın geçtiğimiz yıllarda üyeleri arasında yaptığı anketlerde, dini bayramların seyahat acentelerinin toplam iş hacmi içinde yüzde 15 civarında bir yer tuttuğu anlaşılmaktadır. Bu pazarın bu yıla özgü olarak payını artırmasını bekliyoruz. Çünkü bu yıl bayram tatilleri hafta içi günlere denk gelmektedir.
Bu yıl Ekim ve Aralık ayında kutlanmış olacak dini bayramda seyahat acentelerinden seyahat satın alacak Vatandaş sayısının toplamda 350 bin civarında olacağını tahmin ediyoruz Geçtiğimiz Ramazan Bayramı'nın Ekim ayı başına ve hafta içi günlere rastlaması nedeniyle halkın önemli bir bölümünün bayramı bir tatil alternatifi olarak gördüğünü söyleyen Ulusoy, kamunun da bu beklentiyi doğru okuyarak bayram günlerinin dışındaki hafta içi iş günlerini de kamu kuruluşları ve okullar için resmi tatil ilan ettiğini hatırlattı.
Bu nedenlerle Ramazan Bayram tatili haftasının turizm endüstrisi için yoğun geçtiğini belirten Ulusoy şöyle konuştu: Hem yurtiçi, hem de yurtdışı turlara büyük rağbet oldu. Yurt içinde Antalya, Muğla, İzmir, Kapadokya ve Denizli başta olmak üzere tüm yörelerde doluluk oranları yüzde 90-100 seviyelerine ulaşmıştı.
Seyahat acentelerinin kapasitelerini artırarak bayrama özel olarak organize ettikleri Kapadokya, Karadeniz, Güneydoğu Anadolu ve Batı Anadolu turları için oluşturulan kapasite tümüyle satıldı. Yurtiçi seyahatler yapan ve turistik tesislerimizde o hafta kalan Vatandaş sayımız tahminlerimize göre 600 bin civarındadır. Bunların yaklaşık 130 bini seyahat acentelerinin müşterisidir.
RAMAZAN BAYRAMININ TATİL HARİTASI
Son yıllarda Yeni Türk Lirasının (YTL) Euro ve Dolara karşı değer kazanmasının Türk Vatandaşlarının yurtdışı seyahatlere eskisine oranla daha fazla rağbet etmesine yol açtığına dikkat çeken Ulusoy, Ramazan Bayramı tatilinde öncelikle İtalya, Fransa, Almanya gibi Avrupa destinasyonlarının tercih edildiğini söyledi. Yunanistan'ın yükselen trendini koruduğunu ifade eden Ulusoy, Türklerin tatil haritasını şöyle çıkardı:
Ramazan Bayramı tatilinde, İtalya, Fransa, Almanya'nın yanı sıra Çek Cumhuriyeti, Macaristan ve Avusturya gibi ülkeleri kapsayan Orta Avrupa turları da oldukça rağbet gördü. Bu ülkelere düzenlenen kültür turlarının dışında, Türkiye pazarında son yılların gözde ülkelerinden Mısır'a yönelik hem piramitleri ve tarihi cazibeleri kapsayan turlar, hem de Sharm el Sheik, Hurghada gibi güneş-deniz-kum seyahatlerine yüksek talep oldu.
Kuzey Afrika'nın rağbet gören diğer ülkeleri Tunus ve Fas'a yönelik talepte de önemli artışlar gözledik. Tayland, Malezya, Singapur gibi ülkeleri içeren çok ülkeli Uzakdoğu turları ve Maldivler gibi lüks seyahatler de ilgi gördü. Türkler için yeni bir destinasyon ülke olan Hindistan bayramda tercih edilen ülkeler arasına girdi.
Doların YTL karşısında son yılların en düşük değerlerinde olması da ABD'nin orta sınıflar için dahi gidilebilir bir destinasyon olmasına yol açmıştı ve bu ülkeye yönelik turlar kolayca satıldı. Kısacası bu bayram, Türk halkı oldukça geniş bir yelpazede çeşitlilik içeren seyahat ürünlerine rağbet etti. Tahminlerimize göre seyahat acenteleriyle bayram haftası yurtdışı seyahate çıkan Vatandaş sayımız 70 bin oldu.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.