22 Eylül 2024
  • İzmir36°C
  • İstanbul28°C
  • Antalya32°C
  • Ankara31°C

BELEDİYE BAŞKANI'NDAN GAF

Demre Belediye Başkan'ının 'ben turistlerin pisiliklerini temizleyemem, gerekirse yolları keserim Kilise'ye de sokmam

BELEDİYE BAŞKANI'NDAN GAF

22 Aralık 2009 / 16:20

TURİZMİN SESİ
Acentalar para kazanıyor, turizmin bölgeye hiç katkısı yok' şeklindeki demecin kamuoyunu yanıltıcı ve talihsiz bir açıklama olduğunu dile getiren Seyahat Acentaları Yöneticileri Başkanı Recep Yavuz, Demre'nin Akdeniz bölgesinin en çok turist çeken ve turizm gelirlerinin en yüksek olduğu yer olduğunu dile getirerek 2009 yılında kasım sonu itibarı ile Antalya Müzesine 93.680 turist ziyaret ederken, Demre Noel Baba kilisesini 381.836, Myra Örenyerini 383.243 kii ziyaret etmiştir.

Turizmin bölgeye sağladığı örenyeri giriş bedeli 835.000.00 civarındadır.'dedi. Demre'ye gelen turistlerin günlük turlarda en az 5 saati bölgede geçirdiklerine değinen Yavuz, 'turistlerin hemen hepsi Demredeki restaurantlarda yemek yiyorlar, alışveriş ediyorlar. Milyon dolarları bulan İkon satışları yapılıyor. Turizmin bölgeye ekonomik katkısı göz ardı edilemez. Yılda gelen 500.000 turist sadece 1 şişe su içse 500.000 € yapar.'dedi.

Düşünülmeden verilmiş bu beyanın halkın yanlış yönlendirilerek turizme bakışına zarara vermesine vesile olabileceğine işaret eden Yavuz, yetkililerin sorumluluğunun bilincinde ve doğru olmayan ve yanıltıcı beyanlardan uzak durması gerektiğine değinerek, özellikle Demre'nin arkeolojik değerlerinin yanı sıra dini açıdan büyük önem taşıyan hassas bir bölge olduğuna işaret etti. Yurt dışında Noel Baba'yı sahiplenmenin son dönemde arttığını belirten Yavuz,' hiçbir iddia Aziz Nikolaus'un Patara doğumlu olduğunu ve Demre'de yaşadığı gerçeğini değiştirmez, bu iddialara karşı mücadele ederken, Demre Belediye Başkanının 'Kilise'nin yolunu kapatırım' demesi başkalarının ekmeğine yağ sürmekten başka bir şey değil' dedi.

BAKIŞ AÇISI BU İSE PROGRAMDAN ÇIKARMAKTA FAYDA VAR…
'Yolları kapatırım' zihniyeti hakimse, Turları programdan çıkarmakta fayda olacağına değinen Yavuz, 'turisti istemeyen bir Belediye Başkanına ilk defa şahit olduğuna ve verilen demecin çok yakışıksız olduğuna değinen Yavuz, 'konuyu bölge halkı ile, esnaf ile, tekneci, restorantcı, eczacı, ikoncu ile görüşmek daha doğru olur.'dedi. Tur operatörlerinin kazancının yüksek olduğuna değinen Belediye Başkanına cevap veren Yavuz, bölgeye günlük turlarla getirilen turistlerin çoğunlukla Kaş, Kemer, Belek, Side ve Alanya'dan geldiğini ve Myra Örenyeri ile Noel Baba Kilisesini ziyaret ettikten sonra yemek molası verdiklerini, ardından Kekova'ya teknelerle gittiklerini ve yüzme molasından sonra tekrar bölgelerine geri döndüklerini belirtti.


Alanya'dan gelen grupların Demre'yi görebilmek için 10 saat yol kat ettiklerini söyleyen Yavuz, 40-45 € satılan turlarda otobüs, tekne, yemek, park, rehberlik maliyetleri düşüldükten sonra acentalara satış fiyatının % 10 kadar bir mebla kalır ki, bu da genel giderleri ancak karşılar. Acentalar için Myra ve Demre ticari bir kaynaktan öte önemli bir kültürel prestijdir. Ama maalesef Likyalılardan kalan Kaya mezarları ile , Bizanslılardan kalan Noel Baba kilisesi dışında turistler için şehirde gezilip görülecek hiçbir yer yok. Turistten daha çok gelir elde etmek isteniyorsa, kilisenin yolunu katmak ya da toprakları torbaya koyup satmak yerine, kalıcı ve etkileyici projeler üretilmeli.' dedi.

Recep Yavuz
SAYD
Yönetim Kurulu Başkanı
Etiketler:
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.