22 Eylül 2024
  • İzmir36°C
  • İstanbul28°C
  • Antalya32°C
  • Ankara31°C

BEŞ KİŞİLİK GEZGİNLER KÜTAHYA’DA

Yalova'dan Mekke'ye atlarla başlattıkları yolculuklarının ilk bölümünü tamamlayarak, dünyaca ünlü gezginin doğduğu kent Kütahya'ya ulaştı.

BEŞ KİŞİLİK GEZGİNLER KÜTAHYA’DA

10 Ekim 2009 / 22:52

TURİZMİN SESİ


Osmanlı tarihini merak eden bir grup İngiliz, Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesi'nden etkilenip Yalova'dan Mekke'ye atlarla başlattıkları yolculuklarının ilk bölümünü tamamlayarak, dünyaca ünlü gezginin doğduğu kent Kütahya'ya ulaştı.

İskoçya'da bulunan Edinburg Üniversitesi öğretim üyesi Türk tarihi araştırmacısı Dr. Caroline Finkel öncülüğünde 5 kişiden oluşan grup, Kütahya-Tavşanlı kara yolunun 5. kilometresindeki Rahvan Atlı Spor Kompleksinde, Kütahya Vali Yardımcısı Metin Selçuk, Belediye Başkanı Mustafa İça, Kadın Girişimciler İl Kurulu Başkanı Sevim Güral Olgun ve diğer ilgililer tarafından karşılandı.

İça, burada yaptığı konuşmada, grubun 21 Eylülde Yalova'nın Hersek köyünden başlattığı yolculuğun, Evliya Çelebi'nin güzergahı izlenerek Mekke'de sona ereceğini bildirdi. Kültür ve Turizm Bakanlığı himayesindeki projenin, Kütahya Valiliği, belediye, Kadın Girişimciler İl Kurulu ve Güral ailesince desteklendiğini ifade eden İça, şöyle konuştu:
"Evliya Çelebi, Kütahyalıdır. 1611 yılında Kütahya'nın Zeryen Mahallesi'nde doğmuştur.

Dedesi Kara Ahmet'in kabri ve Evliya Çelebi Kültür Merkezi bu mahallede bulunmaktadır. Kütahya'nın tanıtılması bakımından bu proje büyük öneme sahiptir. Dr. Finkel ve arkadaşları, Yalova'dan buraya gelene kadar Evliya Çelebi'nin geçtiği köylerde konaklamış ve Türk misafirperverliğini yakından görme imkanı bulmuştur. Eminim çok güzel anıları vardır. Burada önemli olan bir kültürel yaşamı canlandırmak, Türk ata sporu biniciliği sevdirmektir."

Dr. Finkel de atlarla başladıkları yolculuk kapsamında 17 gündür seyahat ettiklerini ve Evliya Çelebi'nin doğum yeri Kütahya'ya ulaşmaktan mutluluk duyduklarını anlattı. Kütahya'da birkaç gün kalıp tarihi ve kültürel mekanları gezdikten sonra yola devam edeceklerini bildiren Dr. Finkel, "Kütahyalıların desteği olmasaydı bu projeyi sürdüremez, bugün burada olamazdık. Projemizi planladığımız şekilde devam ettiriyoruz. Hayat biter, yol bitmez" dedi.

2005 yılında İngiltere'de, 2007'de Türkiye'de yayımlanan "Rüyadan İmparatorluğa Osmanlı" kitabının yazarı Dr. Caroline Finkel, Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesi üzerinde yaptığı araştırma sırasında tanıştığı araştırmacılarla 21 Eylülde Yalova'nın Hersek köyünden uzun bir yolculuğa başladı. Çelebi'nin 1671'de hacca gitmek için Yalova'dan başlayıp Mekke'de sona eren yolculuğunda uğradığı tüm güzergahları atla geçme kararı alan Dr. Finkel ile Edinburg Üniversitesinde görevli Gerald MacLean, Exerter Üniversitesinde görevli Prof. Dr. Donna Lanry, Kent Üniversitesi'nden Susan Wirth ve Newyork Der Spigel'de görevli Therese Tardif ile birlikte Türk tercüman Ercihan Dilari, seyahat sırasında bazı yerleşim birimlerinde mola vererek, Türk kültürüne ilişkin bilgiler edinip belgesel program için çekimler yapıyor.Kırsal alanlardan geçerken kurdukları çadırlarda konaklayan grup, Evliya Çelebi'nin doğumunun 400'üncü yılı olan 2011'de, Seyahatname'ye ışık tutacak bir eser ortaya çıkarmak amacıyla projeyi devam ettiriyor.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.