22 Eylül 2024
  • İzmir36°C
  • İstanbul28°C
  • Antalya32°C
  • Ankara31°C

BEYOĞLU IRAK ARASINDA İŞBİRLİĞİ

Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık El Haşimi'nin davetlisi olarak gittiği Irak'ın başkenti Bağdat'ta bazı ziyaretlerde bulundu

BEYOĞLU IRAK ARASINDA İŞBİRLİĞİ

17 Nisan 2011 / 15:08

TURİZMİN SESİ


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye-Irak arasında her alandaki ilişkilerin iyileştirilmesi için Irak'a yaptığı ziyaretin etkileri devam ediyor. Mart ayında İstanbul'da yapılan “Değişim Liderleri Zirvesi”ne katılan ve zirvede Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan'la bir araya gelen Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık El Haşimi Beyoğlu Belediyesi'nin eğitim, kültür, sanat ve belediyecilik çalışmaları hakkında daha detaylı bilgi almak üzere Demircan'ı Irak'a davet etti. Geçtiğimiz günlerde davete icabet eden Demircan Türk işadamlarından oluşan bir heyetle Irak'a gitti. Demircan ve beraberindekilerin temasları iki gün sürdü.

Demircan ve beraberindekiler başta Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık El Haşimi, Irak Sanayi ve Ticaret Bakanı Ahmet Alkarbuli, Milli Eğitim Bakan Vekili Dr. Nehad A. Sh. Al Joubary, Bayındırlık ve İskan Bakan Vekili Falih Alamiri, Sunni Diyanet İşleri Başkanı Başkanı Dr. Ahmed Abdulgaffur Al Sammurai, Bağdat Valisi Salah Abdurrazzak Al Zuabiti ve Irak Ulusal Yatırım Komitesi Başkanı Dr. Sami R. Al-Araji ile bir araya geldi. Görüşmelerde, yerel yönetimler arası tecrübe paylaşımına dayalı ekonomik, kültürel ve sosyal ilişkiler ele alındı. Karşılıklı fikir alışverişinin yapıldığı görüşmede, yerel yönetimler arasında projeler geliştirilmesi ve karşılıklı işbirliği kurulması konusu da değerlendirildi.

Demircan İşbirliği Sözü Verdi
Irak Bayındırlık ve İskân Bakan Vekili Falih Alamiri, Demircan'la yaptığı görüşmede Bağdat'ta yol, köprü ve konut projelerine ihtiyaç olduğunu belirtirken, Sanayi Bakanı ve Ticaret Bakanı Ahmet Alkarbuli ise, Türk firmalarının projelerini ve yatırım önerilerini beklediklerini ifade etti. Bağdat Valisi Salah Abdurrazzak Al Zubaiti ise, altyapı, turizm, kültür ve sanatsal alanlarda Beyoğlu Belediyesiyle işbirliği yapmaktan memnuniyet duyacaklarını söyledi. Demircan, Bağdat Valisi Al Zubaiti'ye, Beyoğlu Belediyesi'nin temizlik çalışmaları, projeleri ve kültürel faaliyetleri hakkında bilgi vererek Beyoğlu Belediyesi'nin deneyimlerini paylaşmaktan ve işbirliği yapmaktan büyük memnuniyet duyacaklarını söyledi.



Demircan Beyoğlu'ndaki Değişimi Anlattı
Irak Cumhurbaşkanı Yardımıcısı Haşimi, Demircan ve beraberindeki heyeti Bağdat'ta kabul etti. Oldukça samimi bir ortamda geçen görüşmede Demircan, Beyoğlu Belediyesi'nin yerel yönetim anlayışını anlattı. Demircan, Beyoğlu Belediyesi'nin altyapı projeleri, bilgi teknolojisi ve IT projeleri, öğrenci değişim projeleri, kültürel, sanatsal, eğitim ve gençlik faaliyetleri hakkında bilgiler verdi. Beyoğlu Belediyesi'nin deneyimlerini paylaşmaktan ve işbirliği yapmaktan büyük memnuniyet duyduklarını ifade eden Demircan, Beyoğlu Belediyesi'nin eğitim, kültür ve sanat alanlarında birçok ülkeyle işbirliği yaptıklarını belirterek, yürütülen gençlik projeleriyle gençlerin yurtdışı değişim programlarına katılmalarını sağladıklarını söyledi. Demircan, ayrıca, gençlerin kültürel ve sanatsal alanda kendilerini geliştirebilmeleri için açılan gençlik merkezi ve yaz aylarında Türkiye'den ve dünyadan gençlerin katıldığı Beyoğlu Belediyesi Kefken Çevre ve Yaz Kampı hakkında bilgiler verdi. Demircan, konuşmasında, Iraklı gençleri Temmuz ayında Beyoğlu Belediyesi Kefken Çevre ve Yaz Kampı'nda ağırlayacaklarını ve bu işbirliğinin gelecek yıllarda devam edeceğini söyledi.

Haşimi: Irak'ı Türkiye'ye Daha İyi Anlatmak Lazım
Kabulde konuşan Haşimi, Demircan'ın ziyaretinden duyduğu mutluluğu dile getirdi. İstanbul'daki yerel yönetimlerin çalışmalarını yakından takip ettiğini belirten Haşimi, özellikle Beyoğlu Belediyesi'nin belediyecilik anlayışını takdir etkilerini, bu bakımdan Beyoğlu Belediyesi'ni Irak'taki yerel yönetimlerde rol model almak istediklerinin söyledi. Haşimi, Türkiye'nin ekonomik, eğitim, kültürel ve sanatsal alanda Irak'ta daha fazla yer almasını ve Türk iş adamlarının ülkeye yatırım yapmasını arzuladıklarını ifade ederek Türkiye'nin bölgedeki yumuşak gücü ve bölge istikrarına sağladığı katkılar üzerinde durdu. Haşimi, “Ticaret alanındaki ilişkilerin kültür, sanat ve eğitim alanlarına da yansımasını önemsiyoruz. Bu bakımdan, Başkan Demircan'ın ve heyetinin hayata geçirmeyi öngördüğü Türkiye-Irak /İstanbul Beyoğlu-Bağdat arasında kültür, eğitim, ekonomi ve gençlik alanında işbirliklerini geliştirmek üzere kurulması düşünülen derneğin fahri başkanlığını üstlenmekten onur duyacağım. İki ülke ilişkileri ekonomi alanında olduğu gibi, kültür ve eğitim projeleri ile de gelişecektir” dedi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.